topovat ověřit

Bia - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:11x
Popularita: 45. místo
Svátek na WEBFORDOG:7.9.
Význam jména:z italského Bianca: "bílá", "čistá"
Pohlaví:Holčičí
Typ jména:Bílá srst, Elegantní, Francouzské, Germánské, Italské, Španělské, Krátké

Bia je zkrácenina italského jména Bianca. Má germánský původ. Znamená "čistá", "bílá". Zjistila jsem, že tento význam si dříve lidé spojovali se sněhem a tak jméno Bianca (Bia) dávali holčičkám narozeným v zimě.

Jméno Bianca pravděpodobně vzniklo ve 12. stoletím, kdy král Navarra a jeho francouzská manželka pojmenovali svou prvorozenou dceru Blanca, což je španělská verze. Toto jméno se rychle rozšířilo po celé západní Evropě.

Oblíbené bylo hlavně i pro svůj význam, kdy bílá, až mléčná kůže, v tehdejší době znamenala luxus a vznešenost. Obyčejný lid totiž musel pracovat na polích a tím se jejich kůže přirozeně opalovala. Šlechta se naopak slunci vyhýbala a tak vznikly předsudky, že snědí jsou pouze "chudáci", kdežto bílou kůži si mohli dovolit jen ti nejbohatší.

Shakespeare se také zapřičinil tím, že bylo toto jméno v jeho době populární. Použil ho totiž ve svých známých dílech "Zkrocení zlé ženy" a "Othelo".

Varianty jménaBianca (v Itálii) , Biana, Biani, Bianka, Biany, Blanca (ve Španělsku), Blanche (ve Francii).

Jeho podobou může být také Beatrice, Albína, Blanka nebo české jméno Běla.

Zkráceně se používá Bia.

Pro jakého psa je jméno vhodné?

Bia bude velmi elegantní fenka, ale zároveň trochu rošťanda. Naoko bude chodit po špičkách, vyhýbat se blátu a ohrnovat nos nad levnými granulemi, ale jakmile dostane možnost, ráda vám na zahradě prohrabě záhony, nebo se vydá za veverkou. Ráda spí ve vaší posteli, nejdřív jste se jí to snažili zatrhnout, ale pak jste to vzdali, jak byste taky mohli odolat těm roztomilým očím?