topovat ověřit

Cornelius - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:12x
Popularita: 0. místo
Svátek na WEBFORDOG:23.1.
Variety jména:Corny, Cornýšek, Kornélius, Korny, Kornýšek
Význam jména:"roh", "rohatý"
Pohlaví:Klučičí
Typ jména:Dominantní, Elegantní, Krátká srst, Roztomilé, Velké plemeno, Italské, Latinské, Dlouhé, Biblické, Starodávné, starobylé

Cornelius je původem římské mužské jméno. Je spojováno s křesťanstvím, kdy jméno Cornelius neslo hodně zástupců církve. Nejznámějším takovým křesťanem je 21. římskokatolický papež z 3. století.

V 16. století se jméno Cornelius začalo hodně používat v Anglii, částečně kvůli holandskému vlivu.

Význam tohoto jména se překládá jako "roh", "rohatý" a je odvozeno z latinského slova "cornu".

A pro jakého pejska je jméno Cornelius (Corny) podle nás vhodné?

Cornelius je velmi rozporuplné jméno a to proto, že si ho můžeme vykládat různými způsoby. Díky svému významu, můžeme na něj nahlížet, jako na "čertovské" jméno. Takže máte-li doma malého a trochu přičmoudlého čertíka, Corny pro něj může být ideální jméno.

Zároveň se ale jméno Cornelius používalo i v křesťanství, což z něho činí "posvátné" jméno, tedy opak čertíka. V tomto případě se ideálně hodí k něžnému světlému andělskému psovi.

Celkově zní jméno Cornelius (Kornélius) velmi vznešeně. Proto bych k němu volila opravdu elegantní plemeno, jako jsou například velcí chrti, vznešení ohaři a možná také dominantní dogy a mastifové.

V případě, že máte v plánu využívat spíše zkráceninu tohoto jména, jako je Corny, Cornie, Korny, Kornie, volila bych ho raději pro rošťácké plemeno, jako jsou malí teriéři a malá společenská plemena (bišonek, boloňský psík, havanský psík, ...).