topovat ověřit
  •  
  • vloženo: 17.03.2014
  • 478x

INVENTUM

  • Chováme: Whippet
Náhled

Jak, proč a kdy naše stanice vznikla?

Whippety máme od roku 1983, máme přehled a 40 let zkušeností s tímto úžasným plemenem. Snažíme se o zdravý chov, o psy se sportovními předpoklady a se zaměřením "krása a výkon". V roce 1991 jsem si po svém špičkovém psovi nechala jeho dceru Amálku od Pařezové chaloupky. Můj první vrh byl i jejím prvním vrhem. První narozené štěně byla fenka, tu jsem si nechala. Whippety miluji a zatím jsem nenašla jiné plemeno, které by mi tolik vyhovovalo a které by mi tolik dávalo. Moje odchovy jsou dá se říct po celém světe - v Evropě, v Americe i Asii.

Proč jsme se rozhodli právě pro zvolená plemena?

Whippety miluju. Jsou to úžasní věrní chytří psi, snadno se všechno naučí (učí se sami, pozorováním ostatních) a s dobrým vedením zvládnou všechno potřebné. Řeč je o výchově, ne o výcviku. Miluji chrtí dostihy. Je to adrenalin. Psi u nás doma jsou právoplatnými členy rodiny. Prvního whippeta mi rodiče dali v roce 1983. Celou dobu se svými psy aktivně závodím, vystavuji, podílím se na tvorbě dostihových řádů. Chovatelská stanice je aktivní od 1997, kdy jsem měla svůj A vrh. Jsem členem KCHCHADP, kde jsem od 2012 na pozici Dostihový referent. Jsem aktivním dráhovým rozhodčím. Jsem členem i KCHCH. Whippet je miláček, skvělý společník, se kterým mimo aktivity jako jsou dostihy, coursing, agility, flyball, dog diving, výstavy, můžete jít do lesa, do parku, vycestovat na hory nebo k moři. Je to pes domů, do bytu - rád bude odpočívat na gauči anebo v posteli. Whippet není určen k výcviku poslušnosti - naučí se plno věcí velmi rychle a sám. Whippet miluje celou rodinu, má rád děti a není rád sám, možná proto v mnoha rodinách je whippetů více. Naučí se vycházet s dalšími zvířaty jako jsou kočky, koně. Whippet není náročný na údržbu, má jemnou hladkou srst, o kterou není třeba pečovat. Nemá v kůži mazové žlázy, a proto nemá psí zápach. Whippet má mnoho dobrých odlišností od jiných psů - když ho blíže poznáte, zjistíte, že je opravdu TEN NEJ!

Jaký byl náš první pejsek? Jak jsme k němu přišli?

Bylo mi 13, když jsem dostala od rodičů prvního whippeta. Jmenoval se Forsik z Olomouckých rovin. Chovatel nás zasvětil do světa dostihů, výstav. Běhali jsme i coursing. S Forsikem jsme tehdy závodili v ČR, na Slovensku a v Maďarsku.

Jaké máme zásady a cíle v chovu?

Zdravý, rychlý whippet, který je ale zároveň líbivý a pěkný. A hodný. Doma i na ostatní psy. Zásady: nepřetěžovat psy. Lépe nedotrénovat než přetrénovat. Raději méně než více. Chci se vyvarovat se módních trendů. Nechci chovat tzv. výstavní whippety, kteří se na hony vzdálili od tvaru a typu původního whippeta. Nechci plout s davem.

Jakých akcí se s pejskem zúčastňujeme?

Dostihy a občas výstavy. Ano, jezdíme i do zahraničí. Se svými psy jsem závodila v těchto zemích: ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Německo, Belgie, Nizozemsko, Francie, Rakousko, Švýcarsko. Ve všech zemích mám známé a přátele, chovající a vlastnící whippety, hlavně sportující.

Jakých úspěchů jsme s pejsky dosáhli?

Jména mých psů, i těch „za duhou“: Forsik z Olomouckých rovin, Every z Hedvábí, Amálka od Pařezové chaloupky, Homely Luck´s Quando Quando (import z NL), Anda Vanda Inventum, Another One Inventum, Blue Diamond Inventum, Dragonfly du Pack de la Jet (import z Francie), Camouflage Inventum, Diamond Eyes Inventum, Extremely Sexy Inventum, Harmony Inventum, Jezebel Inventum. Výsledky mých psů a mých odchovů sahají od šampionů na národní úrovni po ty nejvyšší příčky. CAC, CACIB, BOB, CACT, ResCACT, CACIL, ResCACIL, Mistr socialistických států, Vítěz UICL, Mistři ČR, Čech, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Evropy, vítězství a finále v mezinárodních i národních dostizích v ČR, SR, Německu, NL, Belgii, Francii, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku, Polsku, Dostihový šampion ČR, Mezinárodní dostihový šampion, šampionáty krásy různých zemí, Interšampion krásy, šampionáty krása a výkon ČR, Německa, UICL. Běhali jsme i coursing. Reprezentace na Mistrovstvích Evropy, Světa mnohonásobná, s mnoha psy. Psi Inventum exportovaní mimo ČR: Slovensko, Maďarsko, Německo, Rakousko, NL, Finsko, USA, Kanada, Polsko.

Jaký servis nabízíme novým majitelům? Jsme s nimi v kontaktu?

Chovatelský servis - rady a pomoc od A do Z. Stačí aby naslouchali a poslouchali. V kontaktu jsme. A jsem za to ráda. Jsem jim vděčná, jak se starají.

Naše motto

S whippetem je Váš život krásnější. Jeden whippet je jeden pes. Dva whippeti jsou jeden a půl psa.

stanice založena: 01.01.1995
sídlo stanice:   Praha / okr. Praha / Praha 10
registrována u: FCI (ČMKU, SKJ)
chovná plemena: Whippet