topovat ověřit

Lojza - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:10x
Popularita: 45. místo
Svátek na WEBFORDOG:16.10.
Variety jména:Alois, Lojzíček, Lojzík, Lojzínek
Význam jména:"slavný bojovník", "celý bílý"
Pohlaví:Klučičí
Typ jména:Legrační, Bílá srst, Malé plemeno, České, Francouzské, Germánské, Tradiční, Zdrobnělina, Starodávné, starobylé

Lojza je domácí verze mužského jména Alois. Toto jméno se vyvinulo ze staroněmeckého jména Hlúdwig, které se dá významově přeložit jako "slavný bojovník". Jméno Alois se mohlo vyvinout pouze v češtině, odvozením ze jména Ludvík. Častěji je však spojováno s historickým původem. Jméno souvisí s francouzským králem Ludvíkem VI. nebo Ludvíkem XVI. Existují i výklady jména nezávislé na jménu Ludvík. Spojují jméno se staroněmeckým slovem "Alwisi" s významem "celý bílý".

Jméno Alois bylo oblíbené a mezi známými nositeli byl například komik Josef Alois Náhlovský nebo historický spisovatel Alois Jirásek či německý psychiatr a neuropatolog Alois Alzheimer.

Často se také místo nadávky používá slovo Lojza - Ty jsi ale Lojza!

A pro jakého pejska je jméno Lojza podle nás vhodné?

Pokud bychom měli zůstat u významu jména, hodí se jméno Lojza pro psíka s bílou srstí a možná by mohl mít sem tam i nějaký flíček. Takový Lojza z vesnice. Mohl by to být veselý Bígl, sebevědomý West Highland White Teriér nebo aktivní Jack Russell Teriér.

Máte-li doma pejska s tímto jménem, pošlete nám jeho fotku na email podpora@webfordog.cz a my ho zde vystavíme :-)