topovat ověřit

Šmoula - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:1x
Popularita: 0. místo
Svátek na WEBFORDOG:5.10.
Variety jména:Šmoulíček, Šmoulík, Šmoulinka, Šmoulísek
Význam jména:není znám
Pohlaví:Klučičí
Typ jména:Legrační, Bílá srst, Krátká srst, Malé plemeno, Roztomilé, Tlustý pes, Francouzské, Pohádkové

Slovo "šmoula" je výraz původem z francouzštiny, kde se původní slovo "schtroumpf" používalo pro označení malých, modrých a roztomilých postaviček v komiksových příbězích. Toto slovo bylo převzato do češtiny, kde se také používá pro označení těchto postaviček.

Je zajímavé, že francouzské slovo "schtroumpf" nebylo vlastně žádným konkrétním slovem, ale vzniklo jako slovo nahrazující nějaké jiné slovo, o kterém se tehdejší autoři nedohodli. Protože se však slovo "schtroumpf" zalíbilo, začali ho používat jako novotvar pro označení šmoulů.

V češtině se slovo "šmoula" používá nejen pro označení modrých postaviček, ale také pro označení lidí s malým vzrůstem nebo pro označení drobných a roztomilých věcí.

A pro jakého pejska je jméno šmoula podle nás vhodné?


Jméno "šmoula" může být vhodné pro různá plemena psů, pokud byste se tak rozhodli. Vzhledem k tomu, že jméno Šmoula odkazuje na roztomilou, malou postavičku, mohlo by být vhodné pro menší plemena psů, jako jsou například mopslík, čivava, jorkšírský teriér nebo pudl. Samozřejmě výběr jména pro psa by měl být založen na vašich preferencích a nezávisí na plemeni psa.

Máte-li doma pejska s tímto jménem, pošlete nám jeho fotku na email podpora@webfordog.cz a my ho zde vystavíme :-).