topovat ověřit

Finley - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:3x
Popularita: 0. místo
Svátek na WEBFORDOG:20.2.
Variety jména:Finlay, Finnie, Finny, Finnye, Fins, Finsley, Fynnk
Význam jména:"spravedlivý", "bílý", "jasný", "bílý válečník"
Pohlaví:Klučičí
Typ jména:Bílá srst, Anglické, Irské, Italské, Španělské, Exotické


Původ jména Finley není zcela jasný. Existují různé teorie o jeho původu, včetně toho, že pochází z irského slova "fionn" (význam "spravedlivý", "bílý", "jasný") nebo ze staroanglického výrazu "fionn-laoch" (význam "bílý válečník").

Jméno Finley se v posledních desetiletích stalo stále populárnějším jako jméno pro chlapce, zejména v anglofonních zemích.

Mezi slavnými lidmi s jménem Finley patří například americký herec Finley Peter Dunne, britský atlet Finley Wells, nebo kanadský hokejový obránce Finley Michalek.

Existuje také řada fiktivních postav s jménem Finley, například hlavní hrdina knihy "Finley Hooper" od autora Joan Aiken, nebo postava z filmu "The Adventures of Sharkboy and Lavagirl", kterou ztvárnil herec Taylor Lautner.

V některých jazycích existují varianty jména Finley, například ve španělštině "Finlay" nebo v italštině "Finley".

A pro jakého pejska je jméno šmoula podle nás vhodné?

Jméno Finley by se mohlo hodit pro některá plemena psů s irským původem, protože má irské kořeny. Například pro Irského setra, Irského vlkodava, Irského teriéra, Irského vodního španěla, nebo pro Irského ovčáka.

Jméno Finley by také mohlo být vhodné pro plemena psů, která mají bílou srst, protože název Finley může být přeložen jako "bílý" nebo "jasný". Mezi taková plemena patří například Maltézský psík, Bíglík nebo West Highland White Teriér. Nicméně, je to jen můj názor a konečnou volbou jména pro psa by měly být osobní preference majitele.

Máte-li doma pejska s tímto jménem, pošlete nám jeho fotku na email podpora@webfordog.cz a my ho zde vystavíme :-).