topovat ověřit
08.12.2015 / 10.06.2019

Jak se připravit na výstavu?

  • Cenné rady, jak postupovat na výstavě psů
100%
Náhled

Máte doma psa s průkazem původu FCI a chtěli byste ukázat jeho kvality na výstavě? Seznámíme vás s jejím průběhem a poradíme, jak se na ni přihlásit.

V České republice je zakázáno vystavovat zvířata s kupírovanýma ušima. Psi musí mít vyvinutá a sestouplá obě varlata. Na výstavu nesmíte jezdit s háravou i kojící fenou nebo fenou ve druhé polovině březosti.

Jak se přihlásit na výstavu?

Než podáte přihlášku na výstavu, tak si musíte pohlídat termín, do kdy má být zaplacen výstavní poplatek. Většinou bývají tři uzávěrky a u každé je jiná částka. Čím kratší dobu před konáním výstavy se hlásíte, tím více zaplatíte.

Přihlásit se na výstavu můžete zasláním řádně vyplněné přihlášky a u některých výstav je možné i on-line přihlášení prostřednictvím systému DOG office.

Přihláška společně s propozicemi je dostupná ke stažení na stránkách výstavy. Vždy pečlivě čtěte pokyny a přihlášku vyplňujte čitelně podle nich. Vyplněnou přihlášku s potřebnými dokumenty můžete zaslat e-mailem, poštou nebo se na výstavu přihlásit v DOG office.

K přihlášce musíte vždy přiložit kopii průkazu původu psa a doklad o zaplacení výstavního poplatku. Pokud hlásíte psa do pracovní třídy, tak budete potřebovat přidat kopii certifikátu o vykonané zkoušce. Ve třídě čestné je nutné doložit získání šampionátu nebo požadovaných titulů.

Před výstavou

Upravená srstPřed konáním výstavy poštou nebo e-mailem obdržíte vstupní list (případně jej naleznete v DOG office). V něm jsou napsané údaje o vašem psovi, přiřazené číslo a kruh, ve kterém budete psa vystavovat.

Pokud jste již přihlášeni na výstavu, tak byste měli pečlivě trénovat. Pes musí umět chodit na výstavním vodítku, předvést postoj a nechat si od rozhodčího prohlédnout zuby. Neměly by mu vadit doteky, což lze perfektně cvičit při setkání s cizími lidmi. Pokud je pes agresivní, tak může být vyloučen z výstavního kruhu bez nároku na posouzení.

Srst psa je před výstavou nutné upravit podle standardu, takže pokud máte dlouhosrsté plemeno, musíte počítat s tím, že vám to zabere dost času.

Co si vzít na výstavu:

• očkovací průkaz nebo pas s platným očkováním proti vzteklině,

• průkaz původu psa,

• vstupní list,

• výstavní vodítko,

• skládací židli (kvůli pohodlí při čekání u kruhu),

• potřeby pro psa (miska, pamlsky, pelíšek hračka, vodítko, obojek),

• občerstvení,

• dobrou náladu.

Na výstavu se oblékněte v kontrastu s vaším psem, aby lépe vynikl a pokud možno alespoň trochu slavnostně, a to zejména na větší výstavy mezinárodního a národního charakteru.

Jak probíhá posuzování?

Jednotlivá plemena jsou posuzována po třídách a rozdělena dle pohlaví a barevných variací, nejdříve se posuzují psi a až potom feny. Na výstavu byste měli dorazit v době přejímky psů (podle harmonogramu na vstupním listu či v propozicích), pokud to není výslovně uvedeno jinak.

Když přijedete na výstavu, tak musíte najít místo, kde se vydávají výstavní čísla. To dostanete po předložení vstupního listu. Na mezinárodních a národních výstavách se čísla dávají přímo v kruhu, ve kterém vystavujete.

Než na vás přijde řada, tak se posaďte u kruhu, tak abyste nepřekáželi u vchodu, a můžete pozorovat dění. Pracovník kruhu většinou vyvolává čísla psů, kteří mají vstoupit. Až na vás přijde řada, tak se společně s ostatními z vaší třídy seřaďte podle čísel před kruhem a čekejte na vyzvání.

Očekává se od vás předvedení psa v pohybu a postoji. Rozhodčí posuzuje psa podle standardu pro dané plemeno. Připravte se na to, že bude kontrolovat psí chrup a u psů varlata. Každý rozhodčí může postupovat trochu jinak, takže se držte jeho pokynů a nezmatkujte. V kruhu byste měli dbát na to, aby pes vypadal dobře, i když právě nejste posuzováni.

Rozhodčí nadiktuje zapisovatelce posudek vašeho psa, rozhodne o umístění jedinců a případně zadá tituly. Jakmile vás umístí, tak chvilku setrvejte v klidu, aby měl personál kruhu čas zaznamenat pořadí. Nezapomeňte si vyzvednout posudek, ale na pracovníky nespěchejte.
Posudky psů oceněných tituly CAJC a CAC v kruhu většinou zůstávají kvůli dalšímu posuzování o titul BOJ (Nejlepší mladý plemene), BOB (Vítěz plemene) a BOS (Nejlepší z opačného pohlaví).

Jestliže byl váš pes oceněn titulem, tak se zeptejte na informacích nebo personálu v kruhu, zda nemáte nárok na pohár, kokardu či medaili. Případně si můžete výsledek nechat zapsat do průkazu původu psa, což je nutné, pokud si výstavou chcete splnit podmínku pro uchovnění.

přečteno: 11 503x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...