topovat ověřit
02.02.2017 / 25.02.2019

Zimní dovolená se psem

  • Nebojte se vzít svého pejska na zimní dovolenou
60%
Náhled

Je běžné, že své čtyřnohé mazlíčky bereme v létě k moři či na aktivní dovolenou. Jezdíte v zimě na lyže a napadlo vás, že by pejsek mohl vyrazit s vámi, ale pak jste to zavrhli? Pokud se přizpůsobíte psím potřebám, tak není důvod, proč by nemohl jet.

Většina majitelů nechává v zimě své psy doma, protože přes den lyžují, večer navštíví bazén, aby relaxovali a pejsek by byl celý den sám na pokoji. Jestliže chcete svého chlupáče vzít s sebou, tak budete muset trochu pozměnit tradiční režim, ale uvidíte, že dovolenou si užijete vy i on.

Lokalita a ubytování

Když chcete vzít svého psa na dovolenou, tak musíte vybrat takové místo, kde bude vítán. V dnešní době není problém najít penziony a hotely v Čechách i v zahraničí, kde vás se psem bez problémů ubytují. Někde to bude za poplatek, jinde zadarmo a ještě s pamlskem na uvítanou. Zajímejte se také o okolí, jsou tam cesty vhodné na procházky ideálně v zimě udržované, abyste se nemuseli brodit půlmetrovým sněhem?

Bernský salašnický pes ve sněhu

Lyžování, procházky, běžky

Aby váš pes nebyl celý den na pokoji sám, tak mu budete muset přizpůsobit svůj program. Můžete intenzivně lyžovat třeba půl dne a pak vzít chlupáče na krásnou zimní procházku. Není problém vše naplánovat a zkombinovat. Ideální je, pokud jezdíte na běžkách, stačí vašeho parťáka zapřáhnout a můžete na okruh vyrazit s ním. Chovejte se ovšem ohleduplně a neničte běžkařské stopy.

V některých lyžařských střediscích není problém psa naložit do lanovky a vyvést se s ním nahoru na kopec (a samozřejmě pak i svést dolů). Lyžování společně se psem není dobrý nápad a rozhodně jej nedoporučujeme, jelikož ohrozíte nejen vašeho psa, ale i sebe a ostatní lyžaře. Některé svahy mají různé cestičky, po kterých se můžete se svým psem v klidu projít a nebudete rušit provoz na sjezdovkách. Pokud se věnujete skialpinismu, tak můžete nasadit na lyže pásy a společně se svým psem si nějaký kopec vyšlápnout.

Bobtail se sáněmi

Péče o psa

Záleží na plemeni, které máte. Malým a krátkosrstým psíkům rozhodně přibalte kvalitní zimní funkční oblečky, které je ochrání před zimou. Nezapomeňte ani na oblíbenou tašku, kdyby vašeho pejska při delší procházce zábly nožky. Velká plemena, která jsou před nepříznivými vlivy počasí dostatečně chráněna srstí, žádné oblečky nepotřebují. Pozornost byste měli věnovat péči o tlapky, rozhodně si s sebou přibalte krém, kterým budete moc polštářky ošetřit. Můžete uvažovat i o pořízení botiček, které ochrání psí packy před mrazem, sněhem i solí. U krátkosrstých plemen může při mrazech hrozit omrzání špiček uší, proto je ošetřujte krémem jako tlapky, nebo pejskovi pořiďte nákrčník, do kterého se uši při procházce schovají.

Jorkšírský teriér v teplé zimní bundičce

Zabalit byste měli oblíbený pelech, aby se pes cítil příjemně. Nezapomeňte na základní potřeby jako je obojek, vodítko, postroj, košík a krmivo. Před cestou zkontrolujte platnost očkování a pokud jedete do zahraničí, tak nezapomeňte, že pes musí být označen čipem. S sebou si samozřejmě vezměte pet pas. Obojek psa opatřete známkou, protože kdyby se zaběhl, tak je to nejsnadnější cesta, jak se s vámi může nálezce spojit.

Maltezáček v zimním oblečku

Nechat doma, nebo vzít s sebou?

Když pes pojede s vámi, tak vám odpadá zařizování ohledně jeho hlídání po dobu dovolené. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že budete muset svůj program upravit podle jeho potřeb. Ale když se zdržíte na svahu, tak se nic neděje. Pokud je pes zvyklý být doma sám, když jste v práci, tak na vás v klidu počká. Jakmile dorazíte na pokoj, tak se dočkáte bouřlivého vítání a samozřejmě budete muset vyrazit na procházku. Zimní dovolená se psem může být stejně super jako ta letní. Vyzkoušejte to a uvidíte.

border kolie ve sněhu

přečteno: 3 469x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

60%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...