topovat ověřit

Anubi - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:14x
Popularita: 0. místo
Svátek na WEBFORDOG:24.12.
Variety jména:Anubis, Anup
Význam jména:Bůh smrti
Pohlaví:Unisex
Typ jména:Dominantní, Legrační, Černá srst, Hubený pes, Krátká srst, Velké plemeno, Africké, Egyptské, Bájné, mýtické, Starodávné, starobylé

Anubi je velmi zajímavé egyptské jméno, kterým můžete pojmenovat jak psího kluka, tak psí holčičku. Zjistili jsme, že má dva významy.

Jako Anubi se pojmenovává úzkonosý pavián z čeledi kočkodanovitých, kteří se vyskytují v Africe podél rovníku. Anubi je velký cca 65 cm a má dlouhý protáhlý nos.

Další výklad tohoto jména nás zavede až do starověkého Egypta, do doby faraónů a mumií, kde uctívali boha Anubise. Anubis byl bohem smrti, mumifikace a balzámování. Egypťané mu přikládali nejdůležitějšího významu. Měl lidské tělo a hlavu černého šakala. Kněží si při mumifikaci nasazovali Anubisovu masku, aby byli bohu blíž. Podle pověstí Anubis vítal mrtvé v podsvětí. 

A pro jakého pejska je jméno Anubi podle nás vhodné?

Možností máme hned několik... Vezmeme-li v potaz, že Anubis byl Bůh smrti, můžeme se poohlídnout po "smrtonosném" až ďábelském plemeni. Zde bych volila hrůzu nahánějící rasy, jako jsou dogovitá plemena, mezi které patří např.: Argentinská dogaNěmecká dogaBordeauxská doga, atd... Mnozí z vás budou jistě namítat, že jsou to miláčci, kteří by ani mouše neublížili. Ano, ale pravda je ale taková, že neznalý to neví a soudí dle vzhledu :-). 

Ještě chvíli zůstaneme u mumiích. Anubis měl hlavu černého šakala a tak by se k tomu jménu velice hodilo egyptské plemeno, které má rysy právě hlavy Anubise. Ideálním adeptem na zástupce takového psa je Faraónský pes, ale sáhnout určitě můžete i po podobných plemenech, jako je Ibizský podenco, Mexický naháč, Sicilský chrtBasenji a podobně. Ačkoliv původ těchto plemen není vždy v Egyptě, egyptsky vypadají a tomuto jménu dají potřebnou jiskru :-)

Zároveň můžeme sáhnout i po černém, ideálně hladkosrstém plemeni, jelikož Anubis se vykresloval převážně v černé barvě.

Dáme-li vzhled stranou a zaměříme se na povahu, můžeme toto jméno zvolit ke chlupáčovi, který má opičí, rozvernou povahu, stejně, jako opičky Anubi. Takže pokud si z vás váš psík dělá každou chvíli legraci a nic nebere vážně, Anubi je pro něj ideální jméno :-)

Máte-li doma pejska s tímto jménem, pošlete nám jeho fotku na email podpora@webfordog.cz a my ho zde vystavíme :-)