topovat ověřit
14.08.2019 / 23.08.2019

Polská národní plemena psů

  • 5 polských národních plemen
80%
Náhled

Pro každou zemi je typické něco, čím je po světě známá. Ať už se jedná o pokrmy, historické památky, zvířata nebo jiné věci. Mnoho zemí se pyšní národními plemeny psů, které jsou většinou spjaté s historií. Polsko má pět národních psích plemen, do této skupiny patří podhalaňský ovčák, polský nížinný ovčák, polský honič, polský ogar a polský chrt, všechna jsou uznána Mezinárodní kynologickou federací.

 

Podhalaňský ovčák

Podhalaňský ovčákPředci těchto psů chránili stáda ještě v době před naším letopočtem, do Evropy se dostali v 5. století s kočovnými kmeny. Psi se chovali v horských oblastech, kde pomáhali bačům. Plemeno, jak ho známe dnes, se začalo formovat až ve 20. století.

Podhalaňský ovčák pochází z oblasti Polských Tater, a to konkrétně kolem města Zakopane. Kromě skvělého pasteveckého psa a ochránce stád je to i služební pes. Je nezávislý a schopný sám jednat, ale své rodinně je věrný, a navíc má moc rád děti. S ostatními zvířaty vychází dobře, ale s jinými psy se moc nemusí. Typická je pro něj huňatá bíle zbarvená srst.

Zajímavé je, že v dnešní době existují tři podobná plemena – polský podhalaňský ovčák, slovenský čuvač a maďarský kuvasz, všechna jsou uznaná Mezinárodní kynologickou federací, ale v začátcích chovu byl problém s jejich rozlišováním, dokud nebyly sepsány jednoznačné standardy.

Podhalaňský ovčák: inzeráty, stanice

Polský ovčák nížinný

Polský ovčák nížinnýPsi podobného vzhledu – dlouhosrstí středně velcí ovčáci se v polských nížinách vyskytovali po staletí. Do Evropy se opět dostali při stěhování národů, které probíhalo kolem 5. století našeho letopočtu. Větší chovatelské snahy začaly po první světové válce, ale pochopitelně byly narušeny druhou světovou válkou. I tak plemeno přetrvalo a v roce 1963 bylo uznáno FCI.

Jedná se o přátelské plemeno, které se hodí do aktivní rodiny. Je to skvělý pastevec, ale v současné době se využívá většinou jako rodinný pes. Hodí se na různé kynologické aktivity, vyzkoušet můžete třeba agility i dog dancing. Potřebuje dostatek pohybu a zaměstnání. Je inteligentní a má skvělou paměť. Dlouhá srst vyžaduje pravidelné česání, ale zase ho ochrání proti vnějším vlivům.

Má společné předky s plemeny jako je komondor, puli nebo pumi. Je to skvělý stopař a miluje vodu, další jeho oblíbenou činností je aportování.

Polský ovčák nížinný: inzeráty

Polský honič

Polský honičV Polsku mají lovečtí psi tradici a zmínky o honičích a barvářích pocházejí ze 13. století. Byli to všestranní lovci, kteří zvládli skolit veškerou zvěř. Chov procházel tvrdou selekcí, kdy vybíráni byli jen ti nejlepší jedinci, kteří měli skvělý lovecký pud a další schopnosti. Mezinárodní kynologickou organizací byl uznán v roce 2006.

Polský honič je krátkosrsté plemeno, které má tři možnosti zbarvení – černou a hnědou s pálením nebo červenou. Je to ideální parťák pro myslivce. Dobře se ovládá i cvičí. Je to pracovitý pes, který potřebuje dostatek vyžití. Dobře se pohybuje, a to i v náročnějším terénu, díky své střední velikosti je rychlý a hbitý.

Hlavní prací polského honiče je najít zvěř a hnát ji směrem k myslivci, nebo ji do jeho příchodu zdržet na místě. Zvěř skvěle hlásí, aby myslivec věděl, kam se vydat. Hodí se pro lov divočáků, jelikož si od nich dokáže udržet bezpečný odstup a ke zranění psa dochází minimálně, což je samozřejmě velmi žádoucí.

Polský honič: inzeráty

Polský ogar

Polský ogarOgar je další polské lovecké plemeno, které se může pyšnit bohatou historií. První zmínky jsou zaznamenané již v kronice z 11. století. Popis plemene byl pak poprvé sepsán v roce 1779. Uznání Mezinárodní kynologickou federací se plemeno dočkalo v roce 1966.

Toto plemeno se dobře cvičí a vůči lidem je přátelské, stejně tak k ostatním psům, se kterými bude při lovu ochotně spolupracovat. Má skvělý čich, za což vděčí bloodhoundovi, který byl použit při šlechtění. Může to být i skvělý rodinný pes, ale potřebuje dostatek pohybu. Zbarvení je sedlové s pálením.

A v čem se obě polský ogar od polského honiče liší? Ogar je větší a méně hbitý, při lovu je i pomalejší. Navíc pro ogara je typické, že má zvláštní melodický štěkot. Mimo Polsko není ogar příliš rozšířen a v České republice se jedná o málopočetné plemeno.

Polský ogar: inzeráty

Polský chrt

Polský chrtPolsko se může pyšnit jedním chrtem. Zmínky o něm pocházejí ze 13. století. S největší pravděpodobností byli jeho předky asijští chrti, blízko by měl mít k saluki. Dříve sloužil k lovu vysoké zvěře, ale v dnešní době je to společník. Uznán byl v roce 2001, ale předcházely tomu spory s Rusy, kteří mají podobné plemeno – chortaja borzaja, to ovšem není zatím FCI uznáno.

Tento chrt je skvělým společníkem do rodiny, má rád děti a k celé rodině si vytváří pouto. Výcvik je trochu složitější, protože chrti jsou poměrně samostatní. Jejich poslušnost není 100%, a je potřeba s tím počítat. K cizím lidem se nehrne, ani nemá rád jejich doteky. Potřebuje dostatek pohybu, ale pozor na pouštění z vodítka na neoplocených pozemcích, jakmile spatří zvěř, vydá se za ní a sebelepší přivolání vám nepomůže.

Polský chrt je jedním z největších zástupců této skupiny, jeho kohoutková výška může u psů dosahovat až 80 cm a u fen pak 75 cm. Proti jiným chrtům je více mohutný a dobře osvalený, ale přesto si zachovává chrtí eleganci a důstojnost.

Polský chrt: inzeráty

Polská národní plemena jsou skvělí psi, kteří se mohou chlubit rozsáhlou historií. Zaujalo vás některé z nich? Podívejte se na seznam chovatelských stanic, můžete se nezávazně sejít s chovatelem a o vybraném plemeni zjistit více.

přečteno: 4 523x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...