topovat ověřit

Severští saňoví psi: pomocníci Eskymáků i dobyvatelé pólů

  • Saňoví psi: aljašký malamut, sibiřský husky, samojed a grónský pes
100%
Náhled

Obdivujete mushery, jak se svým psím spřežením zdolávají zasněženou krajinu? Severská plemena jsou majestátní a odolní psi, kteří byli zrozeni pro práci v extrémních podmínkách. Pro Eskymáky byli nepostradatelnými společníky, a hlavně neunavitelnými pracanty. S polárníky a cestovateli absolvovali cesty na oba póly a ve věčně zasněžených krajinách slouží jako spolehlivý dopravní prostředek. Dále je proslavily sledované závody psích spřežení, k jednomu z nejznámějších patří náročný Iditarod.

Existuje samozřejmě mnoho plemen ze severu, ale my se zaměříme na seveřany jako je aljašský malamut, sibiřský husky, samojed a grónský pes, které jsou v České republice sdružené pod Klubem severských psů.

Aljašský malamut

Malamuta využívali Inuité na Aljašce, a to nejen do psích spřežení, ale také jako pomocníka při lovu. Je to mohutný pes, který se vyznačuje tím, že utáhne těžká břemena. Absolutně se nehodí jako hlídač, protože je to velký dobrák, miluje svou rodinu i děti. Vůči ostatním psům je nekonfliktní, malamuti nesmí být agresivní a se smečkou vychází velmi dobře, vždyť i při tahání sání museli spolupracovat. Tělo je pokryto hustou srstí v bílé, šedé nebo černé a jejich odstínech. Bílá je vždy na spodní straně těla a také kresba v obličeji. Malamuti nesmí mít modré oči.

Aljašský malamut

Více o aljašském malamutovi se dočtete v našem atlase psů. Přemýšlíte, že si malamuta pořídíte? Koukněte na naše inzeráty, nebo oslovte některého z chovatelů.

Sibiřský husky

Husky je z těchto plemen nejmenší, pochází ze Sibiře a důraz byl u nich kladen hlavně na rychlost. V období zlaté horečky se staly populárními závody psích spřežení a huskyové si vedli velmi dobře, protože byli lehcí a rychlí. Jsou to citliví psi, kteří milují společnost smečky, mají poměrně silný lovecký pud a je potřeba zaměstnat je, aby se nenudili. Husky může mít modré oči, díky nimž ho snadno rozpoznáte od jeho mohutnějšího „bratra“ malamuta. Dokonce i každé z očí může mít jinou barvu. Připouští se u něj všechny barvy od černé až k bílé, velmi výrazné jsou znaky různých tvarů v obličeji.

Sibiřský husky

Více o sibiřském husky se dočtete v našem atlase psů. Přemýšlíte, že si huskyho pořídíte? Koukněte na naše inzeráty, nebo oslovte některého z chovatelů.

Grónský pes

Jedná se o tvrdé plemeno vhodné do extrémních podmínek. Grónský pes je sám k sobě velmi přísný, nejlépe mu bude ve smečce s ostatními psy. Je to skvělý lovec polární zvěře. Umí se sám rozhodovat a jednat. Patří k přírodním plemenům, což znamená, že není přešlechtěn, jelikož se nekřížil s ostatními plemeny, ale vyvíjel se v Grónsku odděleně. Eskymáci je tvrdě selektovali – agresivní jedince vyřadili z chovu (a zabili). O přirozenou selekci se postaraly i tvrdé podmínky. Zbarvení je povolené jakékoliv jednobarevné nebo i strakaté (kromě merle a albínů). Grónští psi se účastnili polárních expedic.

Grónský pes

Více o grónském psovi se dočtete v našem atlase psů. Přemýšlíte, že si grónského psa pořídíte? Koukněte na naše inzeráty, nebo oslovte některého z chovatelů.

Samojed

Samojed je velmi staré plemeno pocházející z Asie – chovali jej Něnci, kteří sídlili mezi Bílým mořem a Jenisejem. Kromě tahání sání se samojedi účastnili lovů, hlídali stáda i děti a bydleli se svými pány v obydlích. Mají přátelskou a vyrovnanou povahu. Toto plemeno se také hojně účastnilo polárních expedic. Samojeda od ostatních seveřanů rozeznáte díky typickému bílému zbarvení, které může být maximálně krémové či světle hnědé, ale pouze ve znacích.

Samojed

Více o samojedovi se dočtete v našem atlase psů. Přemýšlíte, že si samojeda pořídíte? Koukněte na naše inzeráty, nebo oslovte některého z chovatelů.

Mushing: jízda se psím spřežením

Pro severská plemena je typický sport mushing, tedy tažení sání psím spřežením. V dnešní době pod tuto disciplínu spadají i jiná odvětví. Jedná se o tažení koloběžky, cyklisty, lyžaře, ale také běžce.

Pod pojmem mushing si však většina z nás představí tradiční psí spřežení, které běží zasněženou krajinou a přijímá povely od mushera, který je na saních. Závody psích spřežení jsou extrémní disciplínou a těší se veliké oblibě. Jsou drsné nejen podmínkami, ve kterých se absolvují, ale také svou náročností, kdy musí psí spřežení urazit stovky kilometrů při několikadenních závodech.

mushing

Nejznámější závody

Snad každý zná legendární závod Iditarod, který se koná na Aljašce. Poprvé se běžel v roce 1973, a to na počest události, která se stala v roce 1925. V aljašském městečku Nome tehdy propukla epidemie záškrtu a nejbližší protilátka se nacházela až v 1800 km vzdáleném Anchorage. Sestavili proto štafetu ze psích spřežení, která dokázala lék dopravit do Nome v extrémních podmínkách a mrazech až -50 stupňů za pět dní!

V České republice patří k nejznámějším závodům Šediváčkův long, který se koná v Orlických horách. První ročník se uskutečnil v roce 1997. Závod je dlouhý 333 kilometrů a psí spřežení musí nastoupat přes 7 500 výškových metrů. Šediváčkův long je známý i v zahraničí a patří k nejtěžším závodům ve střední Evropě. Těší se hojné účasti zahraničních týmů.

Polární objevy

Severská plemena proslavila také doba polárních expedic, jelikož psí spřežení doprovázela polárníky při jejich cestách. Samojedi byli součástí spřežení Roalda Amundsena, který v roce 1911 dosáhl Jižního pólu. Po stejném plemeni sáhl také Nansen, který se pokusil v roce 1893 dostat na Severní pól. Svou roli sehráli i při zkoumání soustroví Země Františka Josefa při expedici, kterou organizoval Frederick Jackson.

Severská plemena jsou obdivuhodní psi, kteří si zaslouží náš respekt. Uvažujete o pořízení jednoho z nich? Kontaktujte zaběhnutou chovatelskou stanici a nechte si poradit. Nejsou to psi pro začátečníky a potřebují zkušeného pána.

přečteno: 6 309x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...