topovat ověřit
04.03.2024 / 22.03.2024

Máme doma křížence aneb co vědět

  • Kříženci: Unikátní mazlíčci plní překvapení
100%
Náhled

Kříženci se těší mezi pejskaři čím dál větší oblibě. Proč jim nedokážeme odolat? A co bychom o nich měli vědět?

Co považujeme z křížence?

Za křížence považujeme každého psa, který je kombinací plemen. U některých je snadné rozpoznat jejich předky, u jiných můžeme jen hádat.

Kombinace, jakým nelze odolat

Kříženci jsou velice často naprostými unikáty. Díky tomu můžeme pozorovat originální kombinace ve vzhledu, osobnosti, povaze a individuálních vlastnostech.

Voříšci se vyskytují v miniaturní až velké velikosti, s různou srstí, stupněm aktivity a dalšími charakteristickými znaky, které nám napoví, jakých plemen by pejsek mohl být. Povahově se mohou lišit, ale vždy jsou velice vděčnými mazlíčky.

Co bychom měli o křížencích vědět?

U kříženců se obecně popisuje lepší celkové zdraví, jelikož nedochází ke šlechtění na specifický vzhled či charakter. I zde ale hraje roli zdravotní stav rodičů a následná péče.

Kříženci bývají také vhodní na různé aktivity a sporty, ne vždy to ale platí. Hlavně pořizování štěněte tak bývá trochu ruletou, protože ne vždy přesně odhadneme, jaké velikosti a povahy pejsek bude, zda bude vhodný ke sportování, nebo z něj vyroste spíš pohodlný „gaučák“.

Pokud si na adopci štěněte úplně netroufáte, pak doporučujeme adopci dospělého nebo dokonce staršího pejska, u kterého vám pracovníci útulku přesně poví, jaký pejsek je, a zda bude pro vás právě on perfektní volbou.

Prohlédnout si pejsky z útulků

Kříženec na WEBFORDOG

Závěrem

Stejně jako u všech psů, tak i u kříženců platí základní doporučení. Samozřejmostí je pravidelná veterinární péče doplněná o péči doma. Hlídejte pejskův celkový zdravotní stav a nezapomínejte ho zvykat na manipulaci.

Jako u každého psa dbáme na kvalitní výcvik. Kříženci jsou obecně považováni za velmi učenlivé a snaživé, i tak s nimi ale doporučujeme tréninky a výcvik nepodcenit.

Pořízení křížence je úžasným způsobem obohacení. A i když je každý pejsek originál, jedno mají společné – do života přináší spoustu radosti a vděku. Adopcí pejska sice nezachráníte všechny, ale jednomu pomůžete změnit celý jeho život. Packu na to!

Chcete vychovat vašeho pejska tou nejrychlejší cestou a ještě si při tom vybudovat nezlomné pouto? Zapište se do Online psí školy do kurzu Základní poslušnost, kde vás výchovou provedou od A do Z a naučí vás ty nejúčinnější metody pro výchovu. Výsledky uvidíte už po 1. tréninku! Sami budete zírat, jak málo stačí změnit pro to, aby pes začal poslouchat a začal ho trénink bavit. Uvidíte, jak se váš chlupáč učí nové povely za pár minut a stává se z něj bezva parťák!

Do kurzu

Kříženec na WEBFORDOG

přečteno: 63x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...