topovat ověřit
16.06.2010 / 08.05.2014

Historie RHODÉZSKÝCH RIDGEBACKŮ 3.část

  • Rhódézský ridgeback v ČR
80%
Náhled

RHÓDÉZSKÝ RIDGEBACK V ČR

POČÁTEK

Za počátek chovu Rhodézských ridgebacků (dále jen RR) v České republice lze považovat import feny jménem Merigal's Elanda, která byla do tehdejší Československé socialistické republiky dovezena ze Švýcarska (chovatelka Elizabeth Pestalozi) v srpnu roku 1987.

Fenu zakoupila chovatelská stanice ROPOTAMO, jejíž majitelkou je paní Viktorinová, a lze ji tedy považovat za zakladatelku chovu RR v tehdejším Československu. Tento import nebyl vůbec jednoduchý, protože v této době vládl v bývalé republice totalitní režim, který podobným zájmům, jako je chov psů nepřál ani v nejmenším. Dodnes se na tento import ve Švýcarsku pohlíží s nepochopením a to z jediného prostého důvodu; nynější majitel si pro štěně nepřijel osobně, ale získal jej zprostředkovaně. Je to však pouze důkaz toho, že komunistický totalismus se dotýkal úplně všeho; chov psů nevyjímaje.

MERIGAL´S ELANDA & TORHUSETS TAN TALLY

Po zdařilém importu vyvstal další problém, a to bylo spojení feny s nějakým vhodným partnerem, který se ovšem opět nacházel za tzv. železnou oponou. Tato fena nebyla totiž jenom první v České republice, ale byla též první v bývalém východním bloku.

S menší náhodou se podařilo dohodnout spojení s dánskou chovatelkou Lone Lorenzen (chovatelská stanice Torhusets), která se účastnila jedné mezinárodní výstavy psů v Brně a byla ochotná přivést krycího psa na půl cesty mezi svým bydlištěm a bydlištěm majitelky Elandy, paní Viktorinové. Tak došlo k historicky prvnímu vrhu RR v České republice ze spojení Merigal's Elanda a Torhusets Tan Tally-ho.

KLUB CHOVATELŮ RHÓDÉZSKÝCH RIDGEBACKŮ BRNO

Z chovné stanice Torhusets k nám byla v roce 1989 importována další fena, měla hnědý nos a jmenovala se Peacock Rose.

Vzhledem k tomu, že plemeno nebylo v naší zemi dostatečně známé, nedošlo k jeho okamžité popularitě. Jak se zdá, oblíbenost ridgebacků vznikala velmi pomalu, ale o to rychleji se prosadila po tom, když se kynologická veřejnost v naší zemi obeznámila s mimořádnými vlastnostmi RR.

Po založení chovu vznikl další úkol; shromáždit nové majitele RR a založit klub. V tomto případě se tak stalo 21. 4. 1990. Klub má název Klub chovatelů Rhodéských ridgebacků Brno a z jeho původních zakladatelů jsou dodnes někteří v jeho vedení.

V názvu klubu se objevuje jméno města, ve kterém byl klub založen. Brno má totiž, co se kynologie týče, velmi bohatou historii. Konají se zde na místním výstavišti již více jak 30 let mezinárodní výstavy, posledních pět let jsou zde dvakrát ročně a v letech 1965 a 1990 zde byly výstavy světové.

Klub chovatelů Rhodéských ridgebacků Brno založilo sedm lidí a v dnešní době má již necelých 300 členů. Klub vyvíjí poměrně bohatou činnost. Dvakrát v roce provádí tzv. bonitaci, což je speciální posudek psa, na jehož základě je určitému jedinci umožněno zapojit se do chovu. Tato podmínka byla od roku 1994 rozšířena o povinnost prokázat se rtg. snímkem na dysplazii kyčelních kloubů. Klub rovněž pořádá dvakrát ročně klubovou výstavu s oceněním CAC a vydává 3x až 4x ročně klubový zpravodaj, ve kterém informuje své členy o klubové, ale i mimoklubové činnosti různých chovatelů.

První klubová výstava se konala v roce 1991 a zúčastnilo se jí jedenáct ridgebacků. Dnes se číslo přibližuje k stovce psů a s každým rokem se zvyšuje.

Klub je členem české národní kynologické organizace (ČMKU - Českomoravská kynologická unie), která je přímým členem FCI. Česká kynologie velmi utrpěla rozdělením původní Československé federativní republiky a dost těžkopádně se vrátila, tam kam svými kynologickými výsledky nesporně patří.

Mezi klubové záležitosti patří i fakt, že byl v naší republice založen ještě jeden klub RR se sídlem v Praze.

CHOVATELSKÁ STANICE ROPOTAMO ANEB POČÁTEK RIDGEBACKŮ U NÁS

Jak je výše uvedeno, první vrh (A) byl odchován roku 1989 v chovné stanici ROPOTAMO (majitelka paní Viktorinová). Z tohoto prvního vrhu byla založena další chovná stanice na feně Arwila Ropotamo, která získala titul Interšampion.

Druhý vrh Elandy (B) byl méně početný, ale vznikla z něho další chovná stanice RHODANA (majitelka paní Poláková).

Doposud nejúspěšnější vrh v ČR byl vrh (1992) Merigal's Elandy ze spojení se psem Rivendell's Reinhold the Red z amerického chovu; pod písmenem D, ze kterého vzniklo několik chovných stanic. Potomci z tohoto vrhu se stali platnými krycími psy a také velmi úspěšnými na výstavách i mimo ČR.

Jedním z nich je např. Dorian Ropotamo.

Dorian získal tituly Národní šampión České republiky, Rakouska, Polska a titul Interšampión a rovněž byl v těchto zemích použit k chovu.

Po vrhu D se RR stal v ČR natolik známým, že jeho populace rychle stoupla a čísla jedinů i chovatelských stanic se neustále zvyšují.

Neznámější chovné stanice v klubu a jejich majitelé:

ROPOTAMO - majitelka Viktorinová Martina

RHODANA – majitelka Poláková Marta

BOHEMIA CHECKO - majitelka Městková Iveta

SATANELA - majitelka Amasederová Sabina.

Do ČR jsou průběžně importováni další jedinci RR ze všech koutů světa a lze tedy doufat, že zdárně založený chov RR v ČR bude nadále kvalitní a možná i kvalitnější než doposud.

Pokračování: HISTORIE RHODÉZSKÝCH RIDGEBACKŮ – Část IV.    ZDE

 

přečteno: 10 903x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...