topovat ověřit
26.04.2016 / 05.03.2019

Letní dovolená se psem

  • Pes a dovolená - co je nutné vědět
100%
Náhled

Chystáte se v létě na dovolenou a nevíte, zda vzít svého čtyřnohého mazlíčka s sebou nebo mu raději zajistit hlídání? Přečtěte si klady a zápory obou možností.

Dovolená se psem: co je nutné vědět?

Pokud nechcete svého psa nechávat doma, budete muset dovolenou přizpůsobit jeho potřebám. Můžete jet k moři, na hory nebo na psí tábor. Jakmile začnete plánovat, tak byste si o vybrané destinaci měli vždy zjistit několik základních informací.

Před cestou

Jako první si vyhledejte podmínky pro vstup psa do země, kterou chcete navštívit. Pokud se jedná o státy, jež jsou členy Evropské unie, tak pes musí být označen mikročipem a doprovázen pasem s platnými očkováními. Některé země mají specifické požadavky, např. odčervení potvrzené veterinárním lékařem, sérologické vyšetření na vzteklinu atd. Aktuální a platné podmínky naleznete na stránkách Státní veterinární správy.

Před odjezdem se u veterinárního lékaře informujte, zda se v místě, kam se chystáte na dovolenou, nevyskytuje riziko nákazy, proti které byste psa mohli ochránit. Při návštěvě Středomoří se doporučuje ošetření proti srdečním červům, které přenáší savý hmyz. Prevence je jednoduchá, psa stačí ošetřit např. Strongholdem, což je přípravek, který se nanáší stejně jako pipety proti klíšťatům a blechám. Jeho účinnost je pak asi 1 měsíc.

Pes v autě

Většina lidí absolvuje cestu na dovolenou se psem autem, pokud se tedy nejedná o destinaci, která je dosažitelná pouze letecky. Při jízdě musíte zohlednit, že máte čtyřnohého pasažéra. Psa byste měli mít v autě řádně zabezpečeného v přepravce nebo připoutaného pásem. Počítejte s častějšími přestávkami, aby se mohl proběhnout a vyvenčit.

Kromě klasických psích potřeb se vám bude hodit i něco navíc. Po ruce byste rozhodně měli mít lékárničku s vhodným vybavením a léky určenými pro psa.

Jedeme k moři

Jestliže se rozhodnete jet k moři, vybírejte nějakou klidnější destinaci a hlavně si včas zjistěte, zda má pes povolen vstup na pláž. Někde jsou dokonce speciální psí pláže určené pro čtyřnohé miláčky (např. Baška Voda, Chorvatsko). Nejvhodnější dobou pro dovolenou je období před prázdninami nebo v září, to není takové horko a vyhnete se i přeplněným plážím.

Pes na pláží

Psovi byste rozhodně měli přibalit slunečník a zajistit dostatek vody na pití. Při vyšších teplotách se s ním pravidelně choďte ochladit do moře a po koupání jej ideálně opláchněte sladkou vodou. Pozor dávejte na rozpálený písek nebo asfalt, aby si váš pes nepřivezl z dovolené nepříjemné zranění.

Aktivní dovolená na horách

Nejste příznivci odpočinku na pláži? Pak můžete vyrazit na aktivní dovolenou do hor a objevovat krásy přírody. Pes jistě túry ocení a pobyt si můžete zpestřit koupáním v horském jezeře.

Pes na horách

Jedeme na psí tábor

Psí tábor je skvělou možností, jak se svým psem strávit dovolenou. Spojíte příjemné s užitečným, pejsek se vyřádí s ostatními a ještě si vylepší poslušnost. Záleží na tom, jaký tábor si vyberete, ale většinou máte možnost vyzkoušet různé aktivity (např. agility, dog dancing) a dozvědět se něco nového od odborníků, kteří vás budou táborem provázet.

Dovolená bez psa: psí hlídání

Pes na táboře

Plánujete dovolenou, ale nechcete nebo nemůžete psa vzít s sebou? Pak je nutné zajistit mu včas vhodné hlídání. Nejlepší je, když se ho ujme někdo z rodiny či přátel. Může se ovšem stát, že vašim blízkým se to nebude hodit a vy budete muset hledat hlídání pro psa jinde.

V dnešní době není problém ubytovat čtyřnohého miláčka v psím hotelu, za tuto službu si ovšem celkem připlatíte. Hlídání v době dovolených nabízejí i někteří chovatelé, takže váš pes může strávit „dovolenou“ u své domovské smečky. Další možností je využití nabídky hlídání od jednotlivce. Existují stránky, kde se tito lidé mohou registrovat a vy je kontaktujete podle toho, jak vás jejich nabídka osloví.

přečteno: 5 668x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...