topovat ověřit
07.04.2014 / 15.08.2014

Připravte psa na příchod novorozence

  • Připravte psa na příchod novorozence, pes a novorozeně
80%
Náhled

Domácí mazlíček je povětšinou do velké míry fixován na svého majitele, ne nadarmo je také pes označován za nejbližšího přítele člověka. Jak ale zvládnout tuto lásku, pakliže žena otěhotní a blíží se porod vašeho potomka? Jak přistupovat k psovi a naučit ho přijmout nového člena domácnosti, potažmo rodiny, v němž zprvu uvidí pravděpodobně nepřítele? Vše jde velice jednoduše.

Stačí, pokud s výcvikem, tedy určitou přípravou, začnete ještě několik dnů či týdnů před samotným porodem a přivezením malé ratolesti domů. Pes na takovou situaci bude alespoň v minimální možné míře připraven.

Změňte zavedené zlozvyky

Tím, že se ve vaší rodině objeví nový člen, určitě dojde k mnohým změnám, jež se týkají nejenom fyzických obměn, ale také volného času.

Nejprve domů pořiďte postýlku, kočárek a obdobné věci nutné pro výchovu malého dítěte. Umístěte je na budoucí místo a nechte je očuchat psem. Důrazně mu však vysvětlete, že to není hračka, ale spíše určitý nedostupný předmět, jež musí v interiéru akceptovat a nikoliv využívat ke hraní a obdobným činnostem.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_GRAFICKYPokud váš pes doposud spal ve vaší posteli nebo hned vedle, kde nyní bude místo pro postýlku, začněte s těmito návyky také s předstihem. Připravte ho na to, že se jeho místo, ležení či pelech změní a bude muset taková pravidla akceptovat.

Tou nejpodstatnější změnou bude asi váš volný čas, který psovi nebudete moci věnovat v takové míře. I když ještě dítě není na světě, určitě omezte například procházky a snižte frekvenci hrátek, zkrátka se začněte chovat tak, jako kdybyste svůj potřebný čas již museli věnovat malé ratolesti.

Všechny výše uvedené úkony jsou podstatné proto, že pes si na ně zvykne bez jakékoliv návaznosti na příchod nového člena rodiny a do určité míry tuto změnu nebude spokojovat s dítětem a nevybuduje si k němu negativní přístup.

Příjezd z porodnice…

Nastává-li den D a vy se chystáte přijet s dítětem z porodnice, dbejte také na několik základních pravidel. V první řadě by se měla žena, respektive majitelka se psem přivítat sama, bez přítomnosti dítka. Ideálně, pokud je pes dostatečně vyběhaný a není v takový okamžik jakkoliv hyperaktivní.

Po plnohodnotném přivítání a uklidnění psa byste do místnosti měli vstoupit také s dítětem. Pes bude v takový okamžik velice zvědavý, bude chtít dítko očuchávat, případně i olizovat. Nebraňte mu v tom, dítě však samozřejmě hlídejte, aby nedošlo k jeho poranění. Při tomto procesu se snažte na psa mluvit, slovně přivítejte nového člena do rodiny a zvíře ověnčeny různými pochvalami, klidně mu dejte i pamlsek za to, že se k dítěti chová slušně.

Především první dny je třeba psa důkladně hlídat, protože se bude chtít k ratolesti neustále přibližovat a bude vyžadovat určitou pozornost. Ostatně dítě, se pro něj v první okamžik stává určitým sokem v doposud zavedené smečce, kam je třeba ho řádným a nenásilným způsobem propašovat.

Držte se starých zvyků a provádějte činnosti pohromadě

Během následujících dnů a týdnů se snažte k psovi chovat stejně, jako doposud, především z hlediska stravování, venčení a každodenních hrátek. Nepřivozujte mu stresové situace dalšími změnami, než je ta nejpodstatnější v podobě dítěte.

Choďte pravidelně na procházky s dítětem i se psem. Pokud se zrovna věnujete svému malému dítku, přizvěte k tomu i psa, aby se této hry nebo práce účastnil také a viděl, že v novém přírůstku rozhodně nemusí spatřovat jakoukoliv konkurenci. Pes si však zároveň musí uvědomit, že není nadřazeným článkem, nýbrž dítě samotné.

Postupem času můžete zpozorovat, že mezi dítětem a psem se vytvoří zcela hlubší vztah a pes své pochybnosti během několika dnů až týdnů nadobro ztratí. Tímto chováním ho donutíte k tomu, že dítě bude považovat za dalšího právoplatného člena rodiny.

Dbejte na bezpečí dítěte

I když dojde k tomu, že si pes na malou ratolest dobře zvykne a bude s ní vycházet naprosto bez problémů, stále dbejte na maximální bezpečnost svého dítka. Nikdy ho nenechávejte bez dozoru se psem, protože i když jde o vašeho věrného a strážného přítele, je to stále živý a smýšlející tvor, kterému do hlavy nikdo nevidí. Dětské tělo je v takový okamžik velice zranitelné, navíc, pokud jde o větší plemena.

Snažte se utvářet pouto mezi dítětem a psem, přesto však nezapomínejte na to nedůležitější, na bezpečnost.

přečteno: 8 982x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...