topovat ověřit

Kolik stojí chov psů s průkazem původu?

  • Proč jsou štěňatka s PP tak drahá?
80%
Náhled

Chcete si koupit štěně s průkazem původu a rádi byste věděli, co všechno se skrývá za cenou vámi vybraného čtyřnohého mazlíčka? Seznámíme vás s výdaji, které musí chovatel vynaložit.

První a velmi výraznou položkou na seznamu je samotná pořizovací cena štěněte, které má předpoklady pro chov a výstavy. Ta se liší v závislosti na plemeni a může se vyšplhat na několik desítek tisíc korun. Další výdaje, kterým se nevyhnete, jsou poplatky za veterinární péči, krmivo a vybavení pro psa.

Ještě předtím, než vůbec pomyslíte na štěňátka, tak musíte fenu/psa uchovnit. Každé plemeno má jiné požadavky na přijetí do chovu. Rozhodně však budete muset absolvovat výstavu, nějaké zdravotní vyšetření a samotnou bonitaci.

Přihláška na výstavu stojí kolem 500 Kč, pokud se bude jednat o výstavu vyššího typu, tak se může poplatek za jednoho psa vyšplhat až na 800 a více korun. Uhrazením přihlášky to však nekončí, ještě se musíte na výstavu nějak dostat, takže s dalšími výdaji počítejte za dopravu.

Zdravotní vyšetření

Štěňátko čivavyK bonitaci musíte předložit výsledek zdravotního vyšetření, u některých plemen to může být i několik zdravotních testů. Jednotlivá vyšetření se finančně pohybují od 500 do 5 000 Kč, záleží na typu vyšetření a pracovišti, které jej provádí. Často je potřeba navštívit jiného veterináře, než ke kterému jste zvyklí chodit, protože pro dané vyšetření musí mít akreditaci od Komory veterinárních lékařů ČR, v tom případě si opět připočítejte výdaje za dopravu. Například vyšetření na luxaci pately patří k těm levnějším a vyjde na 500 Kč.

Stále více chovatelských klubů požaduje u jedinců zařazených do chovu stanovení DNA profilu, na jehož základě lze dále provést tzv. test paternity (tedy ověření rodičovství). Cena takového testu činí 1 030 Kč.

Pokud byste si chtěli nechat provést test na barvu srsti, tak vyšetření jednotlivých lokusů vychází vždy na 1 000 a zvýhodněná cena na vás čeká při kombinaci více lokusů.

Chovatelská administrativa

štěně zlatého kokršpaněla

Dále se musíte zúčastnit bonitace a u některých psů i svodu. Opět je nutné uhradit poplatek za přihlášení a náklady na dopravu. Pokud vše dobře dopadne, tak budete mít po této akci doma chovného jedince a můžete začít plánovat štěňátka v případě fenky a nabízet krytí, pokud vlastníte psa.

Když chcete odchovávat štěňata s průkazem původu, tak musíte mít mezinárodně chráněný název chovatelské stanice, poplatek za založení činí 1 815 Kč a vyřízení může trvat až 3 měsíce, proto si o registraci zažádejte včas.

Jakmile máte veškerou administrativu zařízenou a čekáte pouze na hárání, tak je na vašem uvážení, zda fenku očkovat proti herpes viru, vakcína se podává ve dvou dávkách (ideálně týden před plánovaným krytím, případně po a poté před porodem).

Plánované krytí

Pokud nemáte krycího psa doma a musíte za ním jet, tak je vhodné hárající feně udělat stěr či případně odebrat krev a nechat stanovit hodnotu progesteronu. Stěr a následná mikrobiologie vás vyjde na 200 Kč, odběr krve spojený s analýzou asi na 300 Kč. V některých případech je nutné vyšetření opakovat, protože ne všechny feny hárají naprosto přesně a pravidelně.

Lapinkoira štěněKlubu, který zaštiťuje chov vašeho plemene se musí uhradit poplatek za stažení krycího listu, tam se cena pohybuje kolem 200 Kč, pokud jste členy klubu. Cena ročního členství činí asi 500 Kč, záleží na klubu.

Nyní se dostáváme k samotnému krytí. Někteří chovatelé jezdí krýt dvakrát, takže náklady na dopravu se zvyšují. Majitelé krycích psů mohou požadovat poplatek za krytí (např. 500 i 1 000 Kč), který zaplatíte i v případě, že fenka nezabřezne. Dále se domlouvá částka za odchované štěně. Tady opravdu závisí na plemeni, které chováte, jak úspěšného krycího psa vyberete, jeho barvě atd. U malých plemen může částka činit od 1 500 do 5 000 Kč za jedno štěně.

Březost, porod a odchov štěňat

ŠtěněKolem 25. dne předpokládané březosti se chodí na ultrazvuk, abyste si byli jistí, zda fenka zabřezla a přibližně zjistili počet štěňátek. Ultrazvuk stojí kolem 250 Kč. Určení počtu štěňat není spolehlivé, to byste museli těsně před předpokládaným porodem nechat udělat rentgen.

Když porod probíhá přirozeně doma, tak se vyhnete výdajům za veterináře. Pokud se něco zvrtne, tak musíte volat veterinárního lékaře, a to nejlépe uprostřed noci s tučným příplatkem za pohotovost. Císařský řez u dvoukilové fenky se dvěma štěňaty ve tři hodiny ráno může stát 8 000 Kč i více. Pouze asistovaný porod opět pro dvě štěňata vychází na 2 000 Kč.

Poslední výdaje, které chovatel se štěňaty má, je odčervení, očkování, čipování, vystavení pet pasu a průkazu původu. První očkování vychází kolem 300 Kč na jedno štěně, čip a pet pas asi na 700 Kč za štěně. Dále platíte za kontrolu vrhu, ať už ji provádí poradce chovu nebo veterinární lékař. Průkazy původu jsou zaslány z ČMKU na dobírku pro celý vrh společně asi do měsíce od odevzdání veškerých podkladů k vrhu. Vystavení klasického průkazu původu stojí 200 Kč a exportního přes 300 Kč.

Cenu za krmivo, které štěňata snědí od odstavu do doby odchodu k novým páníčkům nezapočítáváme, protože záleží na počtu štěňat ve vrhu a plemeni. Dále není vyčíslen ani čas chovatele, který musel věnovat krytí, péči o březí fenku, porodu a později péči o štěňátka.

Částky se mohou lišit v závislosti na městě, ve kterém bydlíte. Ve větších městech jsou veterinární služby často dražší. Záleží samozřejmě i na plemeni, které chováte, výše uvedené ceny se vztahují k pražskému krysaříkovi.

Štěňátko  

přečteno: 10 578x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...