topovat ověřit
01.03.2023 / 01.03.2023

První pomoc právě narozeným štěňatům

  • Co dělat v případě ohrožení zdraví štěňat
100%
Náhled

Prvních několik dnů po narození je pro štěňata velmi důležité, protože jsou velmi křehká a citlivá. Proto je nutné, abyste jako majitelé věděli, jak poskytnout první pomoc právě narozeným štěňatům. Abyste mohli v případě potřeby rychle a účinně zareagovat na jakékoliv komplikace, které by se mohly vyskytnout.

Přestože je porod štěňat většinou bezproblémový, mohou se vyskytnout různé komplikace, jako jsou štěňata s nízkou porodní hmotností, dehydratace, nedostatek mateřského mléka nebo dokonce zástava dýchání. Tyto komplikace mohou být pro štěně velmi nebezpečné a mohou vést k vážným zdravotním problémům, pokud nebudou řešeny včas.

Je důležité být připraveni na to, co může nastat. Abychom mohli zajistit správnou péči o narozená štěňata, je nutné vědět, jaké jsou příznaky různých komplikací a jak na ně reagovat. Zde jsou některé z nejčastějších komplikací a jak na ně reagovat:

1. Nízká porodní hmotnost:
Některá štěňata se mohou narodit s nízkou porodní hmotností, což může způsobit komplikace jako nedostatek energie, dehydrataci a slabost. Štěně by mělo být umístěno v teplém a suchém prostředí, které mu umožní udržovat tělesnou teplotu. Mělo by být také často krmeno mateřským mlékem nebo speciální kojeneckou výživou.

2. Nedostatek mateřského mléka:
Někdy může matka produkovat nedostatek mateřského mléka, což může vést k nedostatečnému příjmu výživy štěňat. Štěně by mělo být krmeno speciální kojeneckou výživou a mělo by být pravidelně váženo, aby se zkontrolovalo, zda přibírá na váze. Existuje několik typů kojenecké výživy pro štěňata:

Kojenecké mléko pro štěňata:
Jedná se o speciální mléčnou náhradu, která obsahuje veškeré důležité živiny pro štěňata. Kojenecké mléko pro štěňata by mělo být zahřáté na správnou teplotu a podáváno štěňatům pomocí lahvičky nebo stříkačky.

Suchá kojenecká výživa pro štěňata:
Suchá kojenecká výživa pro štěňata je k dispozici ve formě granulí a může být smíchána s vodou nebo kojeneckým mlékem pro štěňata. Tento druh kojenecké výživy je praktičtější pro majitele štěňat, kteří nemají čas nebo možnost krmit štěňata často během dne.

Kojenecká výživa pro štěňata s různými potřebami:
Existují také kojenecké výživy pro štěňata s různými potřebami, například pro štěňata s alergiemi nebo štěňata s potřebou speciální výživy kvůli různým zdravotním stavům.

Je důležité vybrat kvalitní kojeneckou výživu pro štěňata a dodržovat správné dávkování podle věku a váhy štěňat. Vždy je dobré se poradit s veterinárním lékařem, aby bylo zajištěno, že štěně dostává správné množství výživy a aby bylo jeho zdraví a vývoj sledováno.

3. Dehydratace:
Štěňata jsou náchylná k dehydrataci, zejména pokud jsou oddělena od matky nebo pokud matka neprodukuje dostatek mateřského mléka. Štěňata by měla být krmena často a pravidelně a měla by mít přístup ke vodě.

4. Nekontrolované krvácení:
Pokud štěně po narození krvácí, je důležité okamžitě toto krvácení zastavit. Štěně by mělo být vyčištěno, aby bylo možné určit zdroj krvácení, a poté by mělo být použity sterilní obvazové materiály k zastavení krvácení. Pokud se krvácení nezastaví, měli byste okamžitě kontaktovat veterináře.

5. Zástava dýchání:
Pokud štěně nejeví známky života nebo pokud se zdá, že nedýchá, měli byste mu okamžitě poskytnout resuscitaci. Začněte kontrolou, zda jsou dýchací cesty štěněte volné a čisté, odstraňte tekutiny a slizy, které by mohly bránit dýchání. Poté držte štěněti čelist a nos mezi prsty a ústy zakryjte tlamičku a nosní dírky štěněte. Lehounce foukejte do štěněte a sledujte, zda se hrudník štěněte zvedá a klesá. Pokud štěně stále nedýchá, můžete pokračovat s lehkými kmitajícími pohyby na hrudníku, aby se podpořil dech. Pokud štěně stále nedýchá, okamžitě kontaktujte veterináře.

Jak odstranit tekutinu z dýchacích cest štěněte:
Pokud se narodí štěně v plodové vodě, může se stát, že nebude moci dýchat, protože voda mu brání v nadechnutí. V takovém případě je důležité co nejdříve odstranit plodovou vodu a umožnit štěněti dýchat.

Postup, jak odstranit plodovou vodu, je následující:

  1. Vezměte štěně do ruky a podržte ho hlavou dolů, aby voda mohla volně vytekat z úst a nosu.
  2. Štěnětem lehce zatřeste, aby se uvolnila voda z plic a dýchacích cest.
  3. Pokud se voda neuvolní, můžete použít stříkačku nebo malý hadřík. Uvolněte štěněti čelisti, abyste mohli vložit hadřík nebo špičku stříkačky do úst. Poté opatrně odstraňte plodovou vodu vtažením hadříku nebo stlačením stříkačky.
  4. Pokud štěně stále nezačne dýchat, můžete pokračovat s resuscitací, jako je provedení umělého dýchání a masáže hrudníku.

Je důležité si uvědomit, že tento postup by měl být proveden okamžitě po narození štěněte, abyste zajistili, že bude mít štěně dostatek kyslíku a bude moci správně dýchat. Pokud máte jakékoliv obavy o zdraví nebo bezpečnost štěňat, neváhejte kontaktovat veterináře pro radu a pomoc.

6. Hypotermie:
Štěňata jsou velmi citlivá na teplotu a mohou se snadno ochladit, což může vést k hypotermii. Pokud je štěně studené, měli byste ho umístit do teplého a suchého prostředí, přikrýt ho teplým hadříkem nebo dekou a přitlačit ho k tělu matky nebo k jinému tepelnému zdroji, jako jsou teplé lahve. Pokud se stav štěněte nezlepší, kontaktujte veterináře.

7. Infekce:
Novorozená štěňata jsou náchylná k infekcím, protože jejich imunitní systém není plně vyvinutý. Pokud si všimnete příznaků infekce, jako jsou horečka, průjem, nebo zvracení, okamžitě kontaktujte veterináře.

Je důležité mít na paměti, že novorozená štěňata jsou velmi křehká a citlivá, a proto je nutné poskytnout jim včasnou a účinnou péči. Pokud se vyskytnou jakékoliv komplikace, neváhejte kontaktovat veterináře, který vám může poskytnout další pomoc a radu.

přečteno: 155x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...