topovat ověřit

Jak se připravit na porod štěňátek

  • Co dělat během porodu fenky
100%
Náhled

Příprava na porod štěňátek je velmi důležitá pro zajištění zdraví a bezpečnosti vaší fenky i štěňat. Zde je několik tipů, jak se připravit na porod:

1. Sledujte pozorně zdraví vaší feny během těhotenství a porodního procesu. V případě jakýchkoliv potíží se poraďte se svým veterinářem. 

2. Připravte si prostor pro porod. Ujistěte se, že máte dostatek místa, čisté prostředí a teplé stanoviště pro štěňátka. Někteří chovatelé výrazně doporučují teplo štěňátek nepodceňovat. Pokládejte je na teplou a měkkou podložku, ideálně vlněnou. Někteří chovatelé také doporučují použít lampičku s červenou žárovkou, která se používá na kuřátka. Mějte přichystanou deku na přikrytí štěňátek, aby se maminka mohla v klidu věnovat porodu.

4. Mějte připravené potřebné vybavení pro porod. Patří sem například dezinfekční roztok na pupečníky- ideálně ve spreji, rukavice, nůžky na pupeční šňůru (pozn.: zkušená chovatelka jorkšírů uvádí, že není dobré pupeční šňůru stříhat a to z důvodu rovného řezu, který dlouho krvácí. Lepší je pupečník jemně přeskrípnout nehty. Při silném krvácení mějte připraveny speciální skřipce, které před použitím pečlivě vyvaříte.) a teploměr pro měření teploty štěňat. Důležité je mít po ruce i nahřáté ručníky, papírové a vlhčené ubrousky pro miminka. Někteří chovatelé si nemůžou vynachválit i jednorázové přebalovací podložky, které usnadní práci jak chovatelům, tak i rodící fence. (Vždy, když fenka začne tlačit, dáte pod ní jednu tuto podložku, na kterou se štěňatko narodí. Fenka ho vybalí z blány a tím, že vše vsákne do podložky, nemá fenka tolik znečištěnou porodní bednu. Podložku vždy po osušení štěňátka sbalíte a vyhodíte.) Na víc doporučujeme váhu, sešit na zápisky - zapisujte váhu i časové údaje a rozlišovací obojky.

5. Připravte si jídlo a pití pro fenu, aby byla během porodu hydratovaná a měla dostatek energie. Vodu je dobré dát do flašky. Také nezapoměňte mít připravené dokrmování pro štěňátka, jelikož fenka nemusí zvládnout všechna štěňata plně nakrmit, nebo v případě, že by muselo dojít na císařský řez, těžko budete shánět ve 2h ráno umělé mléko pro štěňátka.

6. Ujistěte se, že máte připravené kontaktní informace na veterináře, který vám bude k dispozici, pokud se vyskytnou komplikace.

7. Připravte si plán pro péči o štěňata po narození, včetně pravidelného krmení a kontroly jejich zdraví. Pokud chodíte do práce, domluvte si pár dnů dovolené.

8. V neposlední řadě doporučujeme nastudovat si první pomoc pro štěňata - Jak štěně rozdýchat a jak z něj dostat plodovou vodu.

Pokud máte jakékoliv obavy nebo otázky ohledně porodu, obraťte se na svého veterináře nebo chovatele, který vám může poskytnout podporu a radu. A nezapomeňte zachovat klid, protže pejsek z vás nervozitu pozná.

Je důležité si uvědomit, že porod štěňat může být náročný proces pro fenu i majitele a jistě bude vyžadovat vaši neustálou pozornost a péči. Také počítejte s tím, že fenky nejraději rodí v noci, tak ať nejste překvapení. S dobrým plánováním a přípravou můžete však minimalizovat rizika a zajistit, že vše proběhne co nejhladčeji.

Narozená štňátka

Jaký je normální průběh porodu štěňat, jak rozpoznat potíže a jak je řešit?

Normální průběh porodu štěňat se obecně dělí do tří fází:

První fáze - příprava na porod: Fena začne být neklidná a nervózní. Bude hrabat a může mít snahu zalézat a hledat si soukromí. Může se stát, že si bude olizovat genitálie, čímž uvolňuje hormony, které způsobí kontrakce dělohy. Tato fáze může trvat několik hodin až dnů. Je dobré kontaktovat předem domluveného veterináře, že se fenka chystá na porod, aby byl v případě potřeby v pohotovosti.

Druhá fáze - porod samotný: Štěňata se rodí ve chvíli, kdy fena začne tlačit. Mezi jednotlivými štěňaty může být přestávka několik minut až hodin. Štěňata by měla být v průhledé bláně, která se prořízne nebo se protrhne. Celkově je takové nepsané pravidlo, že pokud je pauza mezi štěňaty 2 a více hodin, je vhodné stav konzultovat s veterinářem.

Třetí fáze - vypuzení placenty: Po narození každého štěněte by měla fena vypudit placentu (plodovou blánu). Tato fáze by měla trvat do několika hodin. Vždy kontrolujte, jestli placenta z fenky odejde. Může se stát, že fanka svou placentu sní. Toto ničemu nevadí, jen si pohlídejte, aby jich nesnědla hodně. Z pravidla stačí 2.

Po porodu je ideální domluvit si na veterině ultrazvuk, že jsou všechna štěňata venku. Počet štěňat na ultrazvuku před porodem je vždy spíš orientační.

Rozpoznání potíží během porodu může být velmi důležité pro zajištění bezpečného a úspěšného porodu. Některé příznaky, které by vás měly upozornit na potíže, zahrnují:

  • Kontrakce trvající déle než 2 hodiny, bez narození štěněte
  • Krvavý výtok z pochvy, který přetrvává více než 30 minut, nebo krvavý výtok po narození všech štěňat
  • Štěňátko je částečně vidět, ale není úplně porozené
  • Fena má horečku, zvrací, nebo vykazuje jiné známky zdravotních potíží

Pokud se objeví jakékoliv potíže, je důležité okamžitě vyhledat pomoc veterináře. Může být nutné podstoupit chirurgický zákrok, aby byla zachráněna fena i štěňata.

Je důležité být během celého porodu velmi pozorný a v případě komplikací zvážit včasnou pomoc veterináře.

Kojení štěňátek
Jaké jídlo je vhodné pro fenu při porodu?

Během porodu a i kojení feny potřebují zvýšený přísun živin, aby mohly udržovat své zdraví a energii. Proto je důležité zajistit, aby vaše fena dostávala vysoce kvalitní, vysoce stravitelnou a vysoce výživnou stravu, která bude vhodná pro její věk, velikost a životní styl.

V průběhu porodu a kojení by fena měla mít přístup ke kvalitnímu krmivu s vysokým obsahem bílkovin a tuků, aby mohla udržovat své tělesné zásoby a zásobovat mléčné žlázy mlékem. Mnoho chovatelů volí speciální krmivo pro kojící feny, které obsahuje vyvážený poměr živin a vitamínů, aby zajistily dostatečnou výživu pro štěňata a matku.

Zkušení chovatelé doporučují připravit si vývar pro fenu (klidně předem do mrazáku), který je většinou pro vyčerpanou maminku lákavý a dodá ji potřebnou energii. Během celého kojení je také důležité dodávat feně vápník a glukopur. Mnoho chovatelů krmí kojící fenky tučným tvarohem s piškotem a glukopurem každý den.

Je také důležité zajistit, aby vaše fena měla neustálý přístup k čisté vodě, aby mohla udržovat hydrataci, což je klíčové pro tvorbu mléka.

Je vhodné se poradit s veterinářem ohledně stravy pro vaši fenu při porodu a kojení. Veterinář vám může doporučit konkrétní druh krmiva nebo pomoci sestavit vhodnou dietu, aby se vaše fena cítila dobře a poskytovala zdravé mléko pro svá štěňátka.

 

přečteno: 334x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...