topovat ověřit
01.04.2013 / 07.06.2019

Jak nejlépe ostříhat vlastního psa

  • Jak nejlépe ostříhat vlastního psa
100%
Náhled

Stejně, jako vy, i domácí mazlíček potřebuje občas náležitou údržbu, co se týče zkracování srsti a dalších procesů. Úkon v podobě stříhání se samozřejmě týká hlavně dlouhosrstých plemen, respektive psů, jejichž srst neustále roste a mohla by psovi způsobovat nejrůznější problémy a omezení.

Stříhání psů lze vyřešit hned dvěma praktickými variantami. Tou snazší, co se týče vaší námahy a práce, je návštěva psího salonu, kde bude tato činnost provedena odborně a kvalitně. Za ní však musíte zaplatit také adekvátní sumu, která může v závislosti na provedených zákrocích dosahovat poměrně vyšší částek. Nebo se vám naskýtá ještě druhá možnost, kterou je ostříhání psa svépomocí. K tomuto úkonu sice potřebujete určité nástroje, můžete však tento proces provádět kdykoliv se vám zachce, respektive, kdy to bude vyžadovat psí srst.

Irský jemnosrstý pšeničný teriér

Kdy je vhodné stříhat psa

V první řadě vás bude pravděpodobně zajímat doba, která je nejvhodnější pro ostříhání psa. U každého plemene to bude asi rozdílné, v závislosti na rychlosti růstu chlupů. Tato doba se v letním období trochu zrychluje, naopak v zimě zpomaluje. Obecně se udává, že interval mezi jednotlivými procesy stříhání bývá obvykle v řádu 1,5 až 2 měsíců. Do určité míry záleží také na tom, jaký sestřih chcete psovi dopřát.

Co potřebujete k ostřihání psa

Základem plnohodnotné stříhací sady je bezpochyby několik důležitých prvků, které slouží nejen pro samotné stříhání, ale také pro usnadnění některých činností. Nejrychlejším a nejméně náročným doplňkem, co se týče času a práce, je elektrický strojek, který lze zakoupit přímo ve specializovaných prodejnách. Jeho tvar a konstrukce tak budou odpovídat přesně těmto požadavkům.

Chybět by však neměly ani nůžky optimální délky, kartáč pro rozčesávání srsti, případně hřeben libovolných velikostí. Pokud souběžně se stříháním provede také potřebné zastřižení drápků, je zapotřebí odpovídajících kleští.

Yorkshire terrier

Jak probíhá samotný proces stříhání

Pokud máte nachystány všechny potřebné nástroje pro stříhání, je důležité umístit psa do takové výšky, kde se vám bude dobře stříhat a může se pohodlně usadit. Právě jeho klid je velice důležitou věcí, kterou není radno podceňovat. Vzhledem k tomu, že se kolem něj pohybujete s ostrým předmětem, mohlo by dojít k nechtěnému, avšak bolestivému zranění.

Pokud pes disponuje dlouhou a huňatou srstí, bude ji třeba zkrátit nejprve prostřednictvím nůžek. Teprve poté je vhodné použít strojek, který již nebude muset bojovat s tak velkým množstvím chlupů. Stříhání elektrickým strojkem je prováděno vždy od ocasu, směrem k hlavě. Ve své podstatě tedy proti srsti. S vhodně nastavenou výškou na strojku byste neměli opomenout na žádnou část psího těla. Pokud budete kreativní, můžete psovi samozřejmě vytvořit nejrůznější sestřihy, dle své libosti. V mnohých případech se však může stát, že právě zvuk elektrického strojku bude rušivým elementem pro psa a budete ho muset ostříhat kompletně ručně, tedy nůžkami.

Vždy dávejte pozor především u citlivých partií a obličejové části, kdy by mohlo dojít k nepříjemnému zranění psa.

Bichon

Finální zastřihnutí drápů

Pakliže svému psovi poskytnete kompletní servis, co se týče údržby, neměli byste zapomínat ani na zastřihnutí drápů, jejichž správná délka je podstatná pro pohodlí samotného psa. V tomto případě však zbystřete, abyste zvířeti nezpůsobili zbytečnou bolest tím, že dráp zastřihnete příliš moc a poraníte živou tkáň. Obecnou pomůckou bývá, že dráp je třeba zastřihnout vždy před růžovou částí, která je živá.

Abyste vše potřebné dotáhli k naprosté dokonalosti, můžete svého psího miláčka také vykoupat, díky čemuž ho zbavíte zbývajících chlupů po stříhání, které vám následně nebude roznášet po celém objektu, pakliže jde o pokojové plemeno. Stříhání psa tak můžete zvládnout sami, ve vlastní režii.

Pudl královský

přečteno: 27 470x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...