topovat ověřit

Jedeme na krytí

  • Co všechno byste měli vědět, než pojedete na krytí
80%
Náhled

(co všechno byste měli vědět, než pojedete na krytí)

S tím, co obnáší chov psů a co je nutné zařídit, jsme vás již seznámili v článku Jak začít chovat psy s průkazem původu. Pokud máte chovnou fenu, tak vaše cesta uchovněním rozhodně nekončí, právě naopak. Máte před sebou období plánování a dalších starostí.

Výběr krycího psa

Jestliže jste splnili podmínky chovnosti a nyní čekáte na hárání, tak byste ani v tomto mezidobí neměli zahálet. Vaším hlavním úkolem je nalézt nejvhodnějšího krycího psa a věřte, že to není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Většina chovatelských klubů má k dispozici databáze psů, kde můžete najít potřebné informace (rodokmeny, potomky, vyšetření a další). Posloužit vám mohou také zápisy z bonitací, kde se dají dohledat kódy, pod kterými jsou zaznamenány odchylky psa od standardu.

sheltieV těchto klubových databázích může být možnost ověření příbuznosti, kdy porovnáte fenu s vybraným psem na základě předků a zjistíte koeficient příbuzenské plemenitby (Wrightův koeficient). Číslo lze vypočítat pomocí vzorce. Míru příbuznosti můžete stanovit i na základě porovnání genetického profilu jedinců. Problematika příbuznosti se ovšem týká zejména málopočetných plemen, která nemají tak širokou chovatelskou základnu.

Při výběru krycího psa byste měli zohlednit jeho rodokmen (předky), výsledky zdravotních vyšetření, odchylky od standardu a naopak přednosti oproti jiným jedincům. Porovnejte jej se svou fenou (např. když bude fena mít určitou vadu, vybírejte psa, u kterého se nevyskytuje). O kvalitách psa vypovídají výstavní a sportovní úspěchy. Dalším kritériem může být barva, kterou pes nese, a to zejména v případech, kdy chcete dosáhnout méně běžného zbarvení u štěňat.

Pro některé chovatele je podstatným kritériem i město, kde se krycí pes nachází. Bohužel ne každý má možnost jet přes celou republiku. Dalším bodem je cena za krytí a případná štěňata. Tu si musíte s majitelem psa domluvit (nejlépe sepsat a podepsat) před samotným krytím.

Ideální je zúžit výběr na pár psů a kromě vítěze si nechat v záloze ještě někoho, protože nikdy nevíte, co si pro vás příroda připraví a může se stát, že vámi vybraný pes nenakryje, nebo se situace jinak zkomplikuje. V tom případě nemusíte panikařit a stačí navštívit dalšího adepta. Pro fenu prvničku je vhodné volit již zkušenějšího psa, který ví, co dělá.

Krytí

Snad není nutné zmiňovat, že fena musí mít před plánovanou březostí platná očkování. Před samotným háráním byste ji měli odčervit. Uvažovat také můžete o vakcinaci proti herpes viru, který se může projevit nezabřeznutím feny, problémy v březosti, ale i úmrtím štěňat po narození. O tomto se však informujte u svého veterinárního lékaře.

ŠtěňataJakmile fena začne hárat, tak je vhodné kontaktovat majitele krycího psa s tím, že už se blíží vaše návštěva. Pokud si nejste jistí, kdy vyrazit na krytí, tak můžete využít některou z možností určení správného dne krytí. Veterinární lékař je schopen zjistit, na základě stěru nebo odběru krve a následného vyšetření na hladinu progesteronu, v jaké fázi hárání se fena nachází. Pokud vaše fena hárá atypicky, tak je možné, že vyšetření budete muset opakovat vícekrát.

Před návštěvou krycího psa si připravte veškeré potřebné dokumenty (rodokmen k nahlédnutí, krycí list, očkovací průkaz). Je potřeba, abyste vše měli v pořádku a nemuseli panikařit, že vám něco chybí.

Když nastane den D, tak fenu zbytečně nestresujte, vše by mělo probíhat v dobré náladě. Berte to jako přátelskou návštěvu u dalšího milovníka psů.

Pokud se vám povede nakrýt a dojde ke svázání (pevné spojení psa a feny), tak můžete jet za dva dny ještě na překrytí. Pak už vám nezbývá než počkat alespoň 25 dní. V této době již budou na ultrazvuku patrná štěňátka a veterinární lékař tak může potvrdit nebo vyvrátit březost.

přečteno: 15 506x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...