topovat ověřit
06.04.2023 / 06.04.2023

Máte rádi obří plemena?

  • Giganti mezi psy: Co je třeba vědět o chovu obřích plemen
100%
Náhled

Obří plemena uchvacují svým majestátním vzhledem a mohutnou stavbou těla. Mnozí z nás obdivují jejich sílu a klidnou povahu, která se často skrývá za jejich impozantní velikostí. Přestože tito psi mohou být úžasnými společníky a strážci, je důležité uvědomit si, že chov takových plemen přináší i několik specifických výzev. Předtím, než se rozhodnete pro adopci psa obřího plemene, je nezbytné důkladně zvážit všechny aspekty související s jejich chovem, péčí a zdravím. Tento článek vám představí základní informace o obřích plemenech, jejich výhodách a nevýhodách, zdravotních problémech, péči a výběru štěněte. Našim cílem je pomoci začínajícím chovatelům učinit informované rozhodnutí a připravit se na náročný, ale také naplňující život s obřím plemenem psa.

Co jsou to obří plemena a proč jsou oblíbená?

Obří plemena se vyznačují svou mimořádnou velikostí a hmotností, která je činí jedinečnými mezi ostatními plemeny. Tito obříci mohou vážit až kolem 100 kg a v kohoutku měřit přes 70 cm. Mezi ně patří například německá doga, bernardýn, irský vlkodav, novofundlandský pes, anglický mastif, pyrenejský horský pes a mnoho dalších. Jejich velikost a stavba těla jsou výsledkem genetického výběru a šlechtění během staletí.

Tito hromotlukové si získávají oblibu z několika důvodů. Jedním z nich je jejich klidná a vyrovnaná povaha, která je činí ideálními společníky pro rodiny s dětmi. Jejich impozantní velikost a vzhled mohou působit zastrašujícím dojmem, což je pro mnohé majitele atraktivní, neboť takoví psi bývají efektivními strážci majetku. Navíc, řada obřích plemen má za sebou dlouhou historii v uplatnění různých pracovních činnostech, jako je například tahání nákladů, záchranářské činnosti či ochrana stád, což přispívá k jejich rostoucí popularitě.

Kromě toho, obří plemena často upoutají pozornost svým jedinečným vzhledem, který zahrnuje širokou škálu tvarů, barev a srstí. Jejich mohutné tělo a svalnatý vzhled jsou symbolem síly a odolnosti, což je pro mnoho lidí lákavé. Přestože jejich velikost přináší některé výzvy, jejich nezištná oddanost a věrnost majitelům je činí skutečně nezapomenutelnými a ceněnými členy rodiny.

Úskalí a zdravotní problémy obřích plemen

Obří plemena čelí několika výzvám, které souvisí se zdravím a jejich kratší životností v porovnání s menšími psy. Obří plemena se obvykle dožívají 6 až 10 let, zatímco menší plemena mohou žít až 15 let nebo déle. Jedním z hlavních důvodů je rychlejší růst těchto velikánů, který také zatěžuje jejich pohybový aparát a může způsobit řadu zdravotních problémů. Mezi ně patří dysplazie kyčelního a loketního kloubu, což jsou onemocnění kloubů, která mohou způsobit bolest a omezenou pohyblivost.

Kromě toho mohou obří plemena trpět kardiomyopatií, což je onemocnění srdečního svalu, které může vést k selhání srdce. Obrna hrtanu je další zdravotní komplikací, která může postihnout obří plemena; jde o poruchu dýchání způsobenou neschopností hrtanu správně se otevírat a zavírat.

Torze žaludku je dalším závažným problémem, který může postihnout obří plemena. Tento stav nastává, když se žaludek natáčí nebo překlápí, což může vést k závažným následkům, jako je šok nebo smrt, pokud není rychle léčen.

Aby se minimalizovalo riziko některých zdravotních problémů, je důležité vybrat štěně od prověřeného chovatele, který klade důraz na zdraví a genetiku svých psů. Pravidelné kontroly u veterináře jsou také nezbytné pro udržení zdraví obřích plemen a včasnou diagnostiku a léčbu případných onemocnění.

Péče o obří plemena: Jak se o ně starat správně?

Jaké jsou základní potřeby obřích plemen a jak se o ně správně starat? Péče o obří plemena vyžaduje zvláštní pozornost a zahrnuje pravidelné procházky, vyváženou stravu, dostatek prostoru k pohybu a vhodnou preventivní péči.

  • Procházky a cvičení: Jak často by měly obří plemena cvičit? Obří plemena potřebují pravidelné procházky a cvičení, které jim pomohou udržet zdravou váhu a posílit svaly podporující klouby. Frekvence a délka procházek by měla být přizpůsobena věku, zdravotnímu stavu a energii psa.

  • Vyvážená strava: Jaký druh stravy je nejlepší pro obří plemena? Obří plemena potřebují vyváženou stravu s dostatečným množstvím bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů, která podporuje jejich růst a zdraví. Je důležité sledovat jejich váhu a zajistit, aby nebyli obézní, což by mohlo zhoršit jejich zdravotní problémy.

  • Dostatek prostoru: Jaký prostor potřebují obří plemena? Obří plemena potřebují dostatek prostoru k pohybu a odpočinku. Měli by mít přístup k prostornému prostředí, kde mohou volně chodit a hrát si, a měkké a pohodlné místo na spaní.

  • Prevence a kontrola kloubních problémů: Jak zajistit zdraví kloubů u obřích plemen? Je důležité pravidelně kontrolovat klouby obřích plemen a sledovat příznaky bolesti nebo omezené pohyblivosti. Veterinář může doporučit preventivní opatření, jako jsou doplňky pro klouby nebo speciální cvičení pro posílení svalů kolem kloubů.

Věnujte pozornost těmto základním potřebám a péči, abyste zajistili zdraví a štěstí svého obřího mazlíčka.

Jak vybrat správně štěně obřího plemene: Důležité aspekty a praktické rady

Při výběru štěněte obřího plemene je třeba se zaměřit na několik klíčových aspektů, které zahrnují zdraví, temperament a původ psa. Zde je několik praktických rad, které vám pomohou při výběru toho správného štěněte:

  • Vyberte prověřeného chovatele: Důkladně si prozkoumejte chovatele, u kterého plánujete štěně koupit. Prověřený chovatel by měl mít dobré reference, zajímat se o zdraví a genetiku svých psů a být ochotný poskytnout vám veškeré informace, které potřebujete.

  • Seznamte se s rodiči štěněte: Návštěva chovatele a setkání s rodiči štěněte vám poskytne lepší představu o tom, jaké může být štěně, až dospěje. Pozorujte jejich temperament a chování, aby jste zjistili, zda jsou přátelští a sociální.

  • Zkontrolujte zdravotní testy a certifikáty: Žádejte o zdravotní testy a certifikáty rodičů štěněte, které by měly obsahovat informace o dysplazii kyčelního a loketního kloubu, kardiomyopatii a dalších dědičných onemocněních. Tímto způsobem můžete minimalizovat riziko vrozených zdravotních problémů u vašeho štěněte.

  • Pozorujte temperament a chování štěňat: Při výběru štěněte sledujte jeho chování a temperament. Vyberte si štěně, které je aktivní, zvědavé a má dobrý vztah k lidem i ostatním zvířatům. Pasivní nebo agresivní chování může být známkou zdravotních problémů nebo špatné socializace.

  • Věnujte pozornost fyzickému vzhledu štěněte: Zdravé štěně by mělo mít čisté oči, uši a zuby, hladkou srst bez vypadávání nebo zarudnutí kůže a být dobře vyživené. Štěně by nemělo mít viditelné deformity nebo problémy s pohybem.

  • Položte chovateli otázky: Nebojte se klást chovateli otázky ohledně péče o štěně, jeho výživy, potřebných očkování a dalších záležitostí. Dobrý chovatel by měl být ochotný zodpovědět vaše otázky a poskytnout vám užitečné rady pro péči o vaše nové štěně.

  • Zvažte své životní podmínky a očekávání: Před zvolením obřího plemene zvažte, zda vaše domácnost a životní styl vyhovují potřebám takového psa. Ujistěte se, že máte dostatek prostoru pro pohyb a že jste schopni zajistit pravidelné procházky a cvičení.

  • Buďte trpěliví a flexibilní: Výběr správného štěněte může trvat nějaký čas, a je důležité být trpěliví a flexibilní. Mohlo by se stát, že se vám zalíbí štěně, které nevyhovuje vašim požadavkům nebo životním podmínkám. V takovém případě je lepší počkat na vhodnější štěně, které bude lépe vyhovovat vašim potřebám.

  • Zvažte adopci: Pokud nejste zcela zaujati myšlenkou mít štěně, zvažte adopci dospělého psa obřího plemene z útulku nebo záchranářské organizace. Dospělí psi již často mají základní výcvik a mohou být snazší k začlenění do vaší domácnosti.

Při výběru štěněte obřího plemene se zaměřte na tyto aspekty a praktické rady, abyste zajistili, že váš nový mazlíček bude zdravý, šťastný a dobře se začlení do vaší rodiny.

Pro koho je obří plemeno ideální a pro koho se vůbec nehodí?

Obří plemeno může být ideální pro některé lidi a situace, zatímco pro jiné se nemusí hodit vůbec. Zde je několik faktorů, které vám pomohou rozhodnout, zda je obří plemeno vhodné pro vás:

Ideální pro:

  • Rodiny s dětmi: Vzhledem ke klidné a vyrovnané povaze mnoha obřích plemen se mohou stát skvělými společníky pro rodiny s dětmi. Jejich velikost a mírný temperament mohou být pro děti přitažlivé, ale je důležité učit děti, jak se k psům chovat a respektovat jejich prostor.

  • Majitele s dostatečným prostorem: Obří plemena potřebují dostatek prostoru k pohybu a hraní. Pro lidi, kteří žijí ve velkých domech s rozlehlými zahradami, mohou být obří plemena ideální volbou.

  • Majitele hledající ochranu a bezpečnost: Obří plemena mohou poskytovat pocit bezpečí a ochrany díky své impozantní velikosti a vzhledu. Mohou být efektivními strážci majetku a rodiny.

  • Zkušené majitele psů: Pro ty, kteří mají zkušenosti s výchovou a tréninkem psů, mohou být obří plemena vhodnou volbou. Jejich výcvik a péče totiž vyžadují trpělivost, důslednost a znalost psí psychologie.

Nevhodné pro:

  • Majitele bytů a malých domů: Obří plemena potřebují dostatek prostoru k pohybu a mohou být nevhodná pro žití v malých bytech nebo domech bez zahrady.

  • Lidé s omezenou pohyblivostí nebo zdravotními problémy: Péče o obří plemeno může být fyzicky náročná a nemusí být vhodná pro lidi s omezenou pohyblivostí nebo zdravotními problémy.

  • Majitelé, kteří nemají na péči a výcvik dostatek času: Obří plemena vyžadují pravidelné procházky, cvičení a trénink. Pokud nemáte dostatek času na to, abyste se těmto potřebám věnovali, obří plemeno nemusí být pro vás vhodné.

  • Začátečníky v chovu psů: Pro ty, kteří nemají zkušenosti s chovem psů, může být péče o obří plemeno náročná a zodpovědná. Začátečníkům se doporučuje zvážit menší nebo střední plemena, která jsou snadnější na výchovu a péči, než se pustit do chovu obřího plemene.

  • Lidé s alergiemi: Některá obří plemena mohou být silnými alergeny kvůli své srsti a línání. Pro lidi trpící alergiemi na srst nebo sliny psů může být těžké žít s obřím plemenem.

  • Lidé, kteří často cestují: Obří plemena může být obtížnější přepravit nebo ubytovat v hotelích nebo penzionech pro psy. Pokud často cestujete a nemáte k dispozici spolehlivou péči o psa, může být pro vás obří plemeno nepraktické.

Při rozhodování, zda je pro vás obří plemeno vhodné, zvažte své životní podmínky, zkušenosti s chovem psů a vaše očekávání. Obří plemena mohou být skvělými společníky pro ty, kteří jsou ochotni věnovat svůj čas, energii a zdroje potřebné k jejich správné péči a výchově.

Seznam některých obřích plemen:

  • Pyrenejský horský pes
  • Neapolský mastif
  • Španělský mastin
 


Tento seznam obsahuje některá z nejznámějších obřích plemen, ale existují i další méně známá nebo vzácnější obří plemena.

Obří plemena jsou fascinující a mohou být skvělými společníky a strážci. Předtím, než se rozhodnete pro adopci takového psa, je důležité zvážit všechny aspekty chovu, péče a zdravotních problémů, které s nimi souvisí. Důkladný výzkum, správný výběr štěněte a vhodná péče vám pomohou zajistit, že váš obří mazlíček bude zdravý a šťastný člen rodiny.

přečteno: 353x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...