topovat ověřit

Proč pes žere trávu?

  • Pes žere trávu, nedostatečná strava, nevolnost a žaludeční problémy
80%
Náhled

Pes je do značné míry pojídač všeho, občas ho lze dokonce spatřit, jak se krmí trávou, což může mnohým lidem připadat trochu neobvyklé, vzhledem k tomu, že je pes masožravec. Jenže opak je v tomto případě pravdou. Někteří psi se pasou dokonce rádi a může to mít hned několik příčin.

Z hlediska nejrůznějších hypotéz, i těch odborných, existují zhruba tři varianty, prostřednictvím nichž si lze vysvětlit, proč psi žerou trávu.

Asi bude pršet

Nežli se tématu budeme věnovat s opravdovou vážností, nelze nezmínit jednu z často vykládaných verzí. Ta praví, že psi okusují trávu hlavně v období před deštěm a bouřkou. Je však otázkou, do jaké míry se jedná o pravdivé tvrzení…

Záliba ve žvýkání trávy

Teď už ale vážně. Jednou z hypotéz je, že tráva psům jednoduše chutná. Stejně, jako si lidé čas od času dopřávají lahodný čerstvý salát, i psi mohou mít potřebu takové stravy. A tráva je tou nejdostupnější laskominou, jež se nachází všude kolem nich.

Není proto nic neobvyklého, když si pes čas od času oživí svůj domácí jídelníček a zakomponuje do něj i trochu trávy. Někdy může zelené stonky pouze trhat, žvýkat, ale nepolykat, zkrátka vyplňuje svůj volný čas touto netypickou psí činností.

Proč pes žere trávu

Nedostatečná strava

Další z hypotéz praví, že pes při pravidelném žvýkání trpí nedostatkem živin a minerálů, jež nejsou obsaženy v jeho stravě. Psí tělo jednoduše vytuší absenci některých látek, které získává právě prostřednictvím pojídání trávy.

S tímto názorem se ztotožňuje i spousta veterinářů, je však třeba říci, že jen těžko se může rozeznávat pojídání trávy z důvodu záliby nebo absence prvků v psí stravě. Také psi s dobrou, kvalitní a pestrou výživou mohou trávit čas pasením se na louce.

Dle této hypotézy se pro ně tráva stává dalším a přínosným doplňkem jídelníčku.

Australský ovčák

Pojídání trávy kvůli nevolnosti

Naprosto rozdílné je pojídání trávy z důvodu nevolnosti a žaludečních problémů. I psi mají zažívací a trávicí obtíže, s nimiž si nemohou pomoci tak, jako lidé. Proto je možné čas od času spatřit psa, jak dychtivě a rychle hltá jedno stébélko trávy za druhým, aniž by ho řádně přežvýkal.

Právě dlouhá tráva v krku a v břiše psa způsobuje dráždivé pocity, které mu umožní vyzvrátit objem svého žaludku ven. I když se může na první pohled zdát, že se psem něco je, nemusí to tak být. V tomto případě je však třeba zbystřit.

Výše popisované hltání, jež je následováno zvracením, nemusí znamenat nic špatného, pakliže jde o občasnou záležitost. Pokud by k tomuto procesu, respektive k pojídání trávy s následkem dávení a zvracení docházelo moc často, je něco špatně. V takový moment je vhodné navštívit veterináře a provést patřičná vyšetření.

Pes

Bezpečné pojídání trávy

Jak sami můžete tušit, nemusí pojídání trávy u psa znamenat okamžitě nic špatného. Nemáte doma psa zkříženého z ovcí či kozou. Jde o normální součást psího života, důležité je však hlídat pravidelnost tohoto konání a způsobené následky v podobě zvracení, které již je třeba řešit.

Pozor si dávejte také na trávu, kterou pes pojídá. Sám od sebe si přirozeně hledá výživné a zdravé klasy, které mohou být jak dlouhé, tak krátké. Pes ale nemusí rozeznat povrchové složení takové zeleně. Pokud tedy víte, že jde o chemicky ošetřenou paseku nebo místo, kde se chemikálie vyskytují, raději psa okřikněte a vezměte ho pást se někam jinam.

Tráva plná hnojiv a nejrůznějších postřiků se pro něj může stát nepříjemnou a zdraví ohrožující hrozbou.

Pes

přečteno: 49 706x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...