topovat ověřit
06.08.2017 / 08.02.2019

BARF: krmení přirozenou stravou

  • Krmení syrovým masem, kostmi a přílohami
100%
Náhled

Krmení je mezi pejskaři velmi diskutované téma. Stále více páníčků není spokojeno s průmyslově vyráběnými granulemi a přecházejí raději na krmení BARFem. Už mnohokrát jste tento výraz zaslechli, ale nevíte, co takový způsob stravování vašeho čtyřnohého miláčka obnáší? Čtěte dál a vše se dozvíte.

Co je BARF?

Nejdříve si objasníme, co se pod zajímavým názvem skrývá, jedná se o zkratku anglického slovního spojení Bones and Raw Food, v doslovném překladu kosti a syrová strava. Na jídelníčku se pak kromě syrových kostí objevuje maso, zelenina a ovoce. Než se do barfování pustíte, je nutné si nastudovat potřebné informace, protože musíte pejskovi sestavit vyváženou krmnou dávku, aby v ní měl vše, co potřebuje. Dále budete potřebovat místo v mrazáku v závislosti na velikosti vašeho pejska, abyste mohli uchovávat připravené porce.

Mýty a skutečnost

krmení syrovým masemExistuje mnoho předsudků o krmení barfem, velmi oblíbený je ten, že když budete krmit syrový masem, tak pes bude divoký a lačnit po krvi. Omyl, je to opravdu jen mýtus a nezakládá se na pravdě. Přirozená strava naopak psům velmi prospívá, pokud je správně připravena. Co se týká vyváženosti, tak to neznamená, že každý den musí být v misce všechno – jídelníček musí být vyvážený v určitém časovém úseku několika týdnů. Skutečností je, že díky barfu bude mít váš pejsek zoubky jako perličky, protože přirozená strava pozitivně ovlivňuje stav dutiny ústní.

Kosti

Určitě jste si všimli, že součástí jídelníčku jsou kosti, ale všude je psáno, že jejich podávání je pro psy nebezpečné. Toto tvrzení je částečně pravdivé. Špatné jsou kosti, které prošly tepelnou úpravou, protože se změnila jejich struktura a mají tendenci se lámat a štěpit na ostré kousky, které by v trávicím traktu mohly napáchat hodně škody. Zkrmování syrových kostí je v pořádku, nejsou tak ostré a při kousání dochází k jejich obalení slinami, což zajišťuje bezpečný průchod do žaludku, kde dochází k jejich natrávení. Vhodné je podávat masité kosti (např. kuřecí krky). Pokud přece jen máte z kostí strach, můžete sáhnout po mletinách, ve kterých je obsaženo vše. Pozor na nadměrné množství kostí, může způsobit zácpu.

kost

Jak sestavit krmnou dávku?

Barfovat může každý, jen pokud má váš pes nějaký vážnější zdravotní problém či přísnou veterinární dietu, tak je vhodné konzultovat možnosti s veterinářem. Krmení přirozenou stravou se zvlášť hodí pro pejsky, kteří jsou mlsní a nad granulemi ohrnují čumáček. Díky barfu jim můžete sestavit pestrý jídelníček, kterému neodolají. 

Pro výpočet krmné dávky existuje jednoduchý vzorec, denně podáváte svému pejskovi 2–3 % z ideální hmotnosti, tedy takové kterou by měl mít. Toto platí zejména pro dospělé jedince, krmení štěňat či březích a kojících fen je náročnější, protože v tomto období mají zvýšenou potřebu živin. Vzorec je možné upravovat podle konkrétních požadavků. 

zeleninaNejvětší podíl stravy tvoří maso, to by mělo zastávat 50–60 % krmné dávky. Pokud si myslíte, že se zkrmuje pouze libová svalovina, tak vás vyvedeme z omylu, součástí jsou i vnitřnosti. Další položku na jídelníčku tvoří kosti a to z 20–30 %. Poslední složkou jsou přílohy v podobě ovoce a zeleniny, se stejným poměrem jako kosti. Zeleninu není schopen pes úplně strávit, a proto je nutné ji před konzumací upravit – její strukturu je nutné narušit např. nastrouháním. Dále se podávají různé doplňky, vitamíny a minerály vždy podle konkrétních potřeb jedince.

Krmení barfem je jistě časově náročnější a pro páníčka pracnější než nasypat do misky granule, často ovšem vychází levněji. Nemusíte se bát, sehnat potřebné suroviny není složité. V dnešní době existují firmy, které se specializují na BARF a nakoupíte tam vše, co potřebujete. Navíc nabízejí i již připravené komplety, ale jejich cena je vyšší. 

Než začnete s barfem doporučujeme prostudovat publikace Kateřiny Novosádové, která se BARFU soustavně věnuje, najdete tam mnoho typů i příkladových jídelníčků.

mops

 

přečteno: 2 594x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...