topovat ověřit

Očkování psů: proti jakým nemocem je nutné očkovat

  • Očkování psů: proti jakým nemocem je nutné očkovat
100%
Náhled

Víte proti čemu očkujete? Většina z nás očkování nevěnuje patřičnou pozornost a pouze každoročně navštíví veterinárního lékaře podle data, které je uvedeno v očkovacím průkazu z loňského roku.

Proti čemu se očkuje?

V očkovacím průkazu máte vždy nalepen štítek vakcíny, kterou váš pes dostal. Kromě výrobce je tam uvedena zkratka samotné očkovací látky a ta ukrývá název jednotlivých nemocí, proti nimž je pes očkován.

Vzteklina: R (rabies)

Jedná se o smrtelné onemocnění, které je přenosné i na člověka a  přenašeči jsou zejména divoká zvířata. K nákaze dochází při styku se slinami nemocného zvířete.

Očkování proti vzteklině je povinné, pokud chcete se psem vycestovat do jakékoliv země EU i ostatních států. Můžete využít vakcínu, která poskytuje roční i tříletou ochranu a podle toho je pak nutné psa přeočkovat. Štěňata se proti vzteklině mohou očkovat až od 3 měsíců věku, což také znesnadňuje jejich vývoz do některých zemí.

Psinka: D (distemper)

Virové onemocnění, které se obvykle projeví jedním ze tří typů příznaků (i jejich kombinací). V prvním případě jsou zasaženy hlavně dýchací cesty a jedná se o slizniční typ, při druhém se objevuje průjem či zvracení (střevní typ) a v posledním nastávají křeče až ochrnutí (nervová forma). Nemoc se přenáší při kontaktu s jinými psy a léčí se antibiotiky.

Infekční zánět jater: H (inf. hepatitis)

Onemocnění, při němž psa trápí bolesti břicha, průjmy a zvracení, ve kterých se může vyskytnout krev, objevuje se i žloutenka. Léčba probíhá antibiotiky a steroidy.

Parvoviróza: P (parvovirosis)

Onemocnění, které se projevuje krvavým průjmem či zvracením a může skončit smrtí. Rizikovou skupinou jsou štěňata. Parvoviróza je vysoce nakažlivá a přenáší se trusem nemocného jedince.

Parainfluenza: Pi (parainfluenza)

Jedná se o onemocnění dýchacích cest, které je známé jako psí chřipka. Je velmi nakažlivé kapénkovou infekcí. Při nákaze se jako první objevuje suchý až dávivý kašel a horečka, skončit to může i zápalem plic. V případě propuknutí se léčí antibiotiky.

Leptospiróza: L (leptospirosis)

Existuje několik typů tohoto bakteriálního  onemocnění a některé jsou přenosné na člověka. Leptospiróza je vysoce nakažlivá a přenáší se stykem s močí, slinami a jinými sekrety infikovaných zvířat. Pes se může nakazit i od jiného zvířete (např. hlodavce). Pokud nemoc propukne, tak se objeví vysoká horečka, žloutenka či krvácení sliznic. Je nutné včas vyhledat veterinární pomoc, protože leptospiróza může zasáhnout ledviny a způsobit jejich selhání a následnou smrt.

Vakcinace psů

Další očkování

Psa můžete dále očkovat proti tetanu, což se doporučuje, pokud je ve styku s koňmi (nebezpečné je zejména období přezubování). Existuje vakcinace proti lymské borelióze, kterou přenáší klíšťata, je ovšem lepší používat antiparazitika a zabránit již přisátí klíštěte. Zejména na zvážení chovatele je, jestli očkovat březí fenu proti herpes viru. Na veškerá očkování se informujte u vašeho veterinárního lékaře.

Očkování štěňat

Štěňata patří k nejrizikovější skupině, co se možné nákazy týká. Po narození mají v těle některé protilátky, které se k nim dostaly již v průběhu březosti přes placentu od matky. V prvních 24 hodinách po porodu se matce tvoří mlezivo, které jim dodá potřebnou hladinu protilátek asi na dobu 6 týdnů, kdy by se mělo začít s očkovacím schématem.

Očkování štěňat

První očkování je možné od věku 6 týdnů a jedná se o vakcinaci DP (psinka a parvoviróza). Tuto dávku dostane štěně ještě u chovatele. Po samotném očkování by nemělo jít hned do nového domova, je vhodné pár dní počkat.

Další očkování následuje v rozestupu 2 až 3 týdnů a jedná se o vakcinaci DHPPi (psinka, infekční zánět jater, parvoviróza a parainfluenza). Třetí dávka se opakuje opět zhruba po 3 týdnech a jde o kombinaci DHPPi + L (proti minulému očkování je zde navíc leptospiróza).

A poslední štěněčí očkování se provádí opět za 2 až 3 týdny a poprvé se vakcinuje vzteklina. Jedná se o kombinaci DHPPi + L + R. Očkování proti vzteklině se považuje za platné až po 21 dnech, což je podstatné, pokud se chystáte se štěnětem vyjet do zahraničí. Nyní už vás čeká přeočkování jednou za rok podle data uvedeného v očkovacím průkazu.

Pokud jste majiteli psa, rozhodně jeho očkování nezanedbávejte. A pokud právě uvažujete o tom, že si pořídíte nového člena do rodiny, pečlivě zvažte, jestli vybrané štěně má veškeré potřebné očkování. I podle očkovacího průkazu, poznáte dobrého chovatele.

přečteno: 3 406x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...