topovat ověřit
21.11.2017 / 15.05.2019

Druhy alergií u psů

  • Na co všechno může být pes alergický?
80%
Náhled

Alergie jsou ve světě psů a jejich chovatelů stále častějším problémem. O tom, proč jsou alergie na vzestupu, se můžeme jen domnívat. Někteří vědci je berou jako genetický a dědičný problém. Další pak říkají, že vznik alergie je přímo podmíněn zvýšenému přísunu chemikálií v krmivech. Ať je to tak nebo tak, jedná se o skutečně nepříjemnou zdravotní obtíž.

Nejčastější druhy alergií

Nepřiměřenou reakci organismu může vyvolat naprosto běžná látka v ovzduší či potravě. Pokud látka skutečně alergii vyvolá, nazýváme jí alergen. Alergenem může být například pyl, roztoči, blechy či určité potravinové proteiny. Alergickou reakci vyvolává vdechnutí, požití ale i pouhý kontakt s kůží zvířete.

Potravinová alergie

Alergická reakce vzniká po požití konkrétního proteinu obsaženého v potravě. Potíže působí nedostatečně strávená bílkovinná složka potravy, která následně pronikne stěnou střeva. Mezi příznaky patří nejčastěji problémy dermatologické a trávicího traktu. Reakce nastává velice brzo po požití. Na kůži se objevuje tzv. atopická dermatitida. To je velmi nápadný a zarudlý ekzém vyžadující dlouhodobou léčbu.

Sledovat můžete také psychické změny, neboť zvíře je z následků nesnesitelného svědění velmi nervózní. Často se drbe, srst si vykousává a celkově působí zběsile.

Alergie na blechy

Alergen je v tomto případě obsažen ve slinách hmyzu. Do organismu se dostává po kousnutí.  Zákeřnost tohoto druhu alergie tkvi v tom, že jediné kousnutí blechy způsobuje trýznivý pocit svědění na několik dnů. Příčinnou svědění je znovu atopická dermatitida. Rozpoznat přítomnost blech v kožíšku vašeho čtyřnohého kamaráda je možné podle blešího trusu. Ten má jasně černou barvu a připomíná lupy.

Co dělat pokud symptomy zaregistruji?

Pokud u svého domácího mazlíčka pozorujete popsané symptomy, je třeba jednat. Přímý postup jsme přehledně sepsali do přiložené infografiky.

přečteno: 1 847x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...