topovat ověřit
23.06.2016 / 02.03.2019

Divoce žijící psi

  • Méně známá divoká plemena
80%
Náhled

Kromě známých a řádně domestikovaných plemen psů existují i ta méně známá, uznaná i neuznaná FCI. Někteří z těchto psů v dnešní době stále obývají divočinu, nebo žijí v zoologických zahradách.

Níže uvedená plemena se nazývají páriové. Původ slova bychom hledali v indštině a označovali se tak ti, kteří žili na okraji společnosti, což v Indii znamenalo mimo kastovní systém. Psi sídlili na okrajích měst poblíž lidských obydlí a živili se odpadky. S lidmi se vzájemně tolerovali. V dnešní době si pod tímto pojmem představíme divoce či polodivoce žijící psy. Lze polemizovat o tom, zda se jedná o psí plemena v pravém slova smyslu, nebo ne. Každopádně se jedná o starobylé psy a jejich počátky bychom hledali velmi hluboko v historii.

Dingo (Canis dingo, Canis lupus dingo)

Dingo je zřejmě jedním z nejznámějších divoce žijící psů. Obývá hlavně Austrálii a u nás byli k vidění v plzeňské zoologické zahradě, kde se také na konci roku 2013 narodila čtyři štěňata.

Velikost psů se pohybuje od 48 do 68 cm a jejich hmotnost závisí na pohlaví, u fen je to od 9 do 16 kg a u psů 11 až 19 kg. Výjimkou nejsou ani větší jedinci. Pohlaví není na první pohled rozeznatelné, snad jen podle velikosti.

Přestože jsou dingové plaší a lidem se vyhýbají, tak zejména v Austrálii žijí i domestikovaní psi a jejich kříženci, kteří se vyskytují blízko lidských obydlí. Krev dingů bychom nalezli v plemeni australský honácký pes, při jehož šlechtění byli tito divocí psi využiti.

Zajímavostí je, že v Austrálii postavili plot proti dingům (dingo fence). Byl vybudován, aby zabránil šíření králičího moru. Až ve 20. století začal sloužit jako ochrana před dingy. Jedná se o nejdelší plot na světě, měří téměř 3 500 mil (přes 5 600 km) a od zbytku Austrálie odděluje jihovýchodní část ostrova.

Dingo

Novoguinejský zpívající pes (Canis dingo hallstromi)

Jedná se o psa, který pochází z ostrova Papua Nová Guinea, jak je z jeho názvu zřejmé. V dnešní době je to velmi silně ohrožený druh. Ve volné přírodě žije kolem 1000 jedinců, v zajetí a mezi chovateli se hovoří asi o 200 psech.

Název dostal podle oblasti, ze které pochází. Zpívající se mu říká kvůli zvuku, který vydává, není to klasické vytí, ale je podobný jódlování a ve zvířecí říši se přirovnává k hlasu keporkaků. Hmotnost se pohybuje mezi 9–14 kg a kohoutková výška v rozmezí 39 až 46 cm.

Keporkak - označovaný jako plejtvák dlouhoploutvý

Pokud chcete toto plemeno vidět na vlastní oči, tak stačí navštívit Zlín. V České republice žije pár novoguinejských zpívajících psů ve zlínské zoologické zahradě, kam byli přivezeni v roce 2011. Jedná se o jedinou zoo u nás, která tyto vzácné exempláře chová.

Existují také chovatelé, kteří vlastní novoguinejské psy a chovají je doma.

Karolinský pes (americký dingo)

V dnešní době žije karolinský pes polodivoce na jihovýchodě do USA v Jižní Karolíně. Co se týče vzhledu tak představitelé tohoto „plemene“ jsou velmi podobní australskému dingovi. Velikost se pohybuje od 45 do 60 cm a hmotnost kolem 15 až 20 kg.

Karolinský pes může být i domácím mazlíčkem, ale za předpokladu velmi důkladné socializace od útlého věku.

Kanaánský pes

Od předchozích psů se kanaánský liší tím, že je uznán Mezinárodní kynologickou federací a můžete jej tedy chovat jako běžná plemena s průkazem původu. Jedná se o řádné psí plemeno, o čemž lze u předešlých psů polemizovat. V České republice byly prozatím odchovány dva vrhy tohoto starodávného plemene a evidováno je něco málo přes deset jedinců.

Kanaánský pes pochází z Izraele, patronát nad ním drží Velká Británie. Výška se u plemene pohybuje mezi 50 až 60 cm a hmotnost v rozmezí 18–25 kg. I dnes žijí kanaánští psi divokým způsobem života (jako páriové), a to v oblasti svého původu.

Kanaánský pes

přečteno: 9 224x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...