topovat ověřit
25.08.2017 / 23.01.2019

Naháči: bezsrstá plemena psů

  • Naháči, psi bez srsti
100%
Náhled

Naháči jsou psi bez srsti většinou s roztomilou chocholkou. Mnoha lidem se jejich holá kůže nelíbí, svých příznivců však mají i tak dost a to nejen kvůli svému vzhledu, ale také pro skvělou povahu. Často jsou v hledáčku alergiků, protože ti doufají, že soužití s takovým psem bude možné, jak je to doopravdy?

Možná jste si mysleli, že naháč je jen jeden, ale nahatých psů existuje celá řada, Mezinárodní kynologická federace uznává 4 plemena, která jsou bez srsti, nebo se objevují v nahé varietě. Přestože mají hlavní znak stejný, tak každé z plemen je jedinečné.

Čínský chocholatý pes a labutěnkaČínský chocholatý pes

V České republice se asi nejčastěji setkáte s čínským chocholatým psem. Toto plemeno se objevuje ve dvou varietách – labutěnka (s chlupy) a naháč (bez chlupů). Patří do skupiny společenských plemen (9 FCI), historie plemene je opředena záhadou, ale údajně sloužili čínské dynastii Han jako strážci pokladnic. V současné době nad ním drží patronát Velká Británie. Velikostně patří čínský chocholatý pes k malým plemenům, výška se pohybuje od 28 do 33 cm u psů a od 23 do 30 cm u fen. Má milou a přátelskou povahu, své rodině je oddaný, ale k cizím lidem může být nedůvěřivý. Naháč má na hlavě typickou chocholku dlouhých chlupů, ty se dále vyskytují na krku, končetinách (ponožky) a ocase.

Zajímavé odkazy: Atlas psů, Inzeráty, Chovatelské stanice

Peruánský naháčPeruánský naháč

Poměrně rozšířený je i peruánský naháč, který se řadí k primitivním plemenům (do skupiny 5 FCI). Jedná se o prastaré plemeno, protože bezsrstí psi se podle archeologických nálezů objevovali ještě před vznikem říše Inků, tedy 300 let před naším letopočtem. Existují opět dvě variety, naháč je zcela bez srsti, zbytky se mohou objevit pouze na hlavě, končetinách a ocasu. Používání osrstěných jedinců v chovu je značně omezeno, i oni ovšem mají průkaz původu, pokud jsou po řádně uchovněných rodičích. Peruánec se vyskytuje ve třech velikostech: malý (25 až 40 cm, 4 až 8 kg), střední (41 až 50 cm, 8 až 12 kg) a velký (51 až 65 cm, 12 až 30 kg). Povahově je to citlivý, oddaný a mazlivý pes. K cizím se chová rezervovaně, a proto je dobrým hlídačem.

Zajímavé odkazy: Inzeráty, Chovatelské stanice

Mexický naháčMexický naháč

Na toto plemeno narazíte velmi zřídka, jelikož je vzácné a na celém světě se jich moc nevyskytuje. Řadí do se do skupiny 5 FCI k primitivním plemenům. Historie je velmi rozmanitá a sahá až do doby před naším letopočtem. Mexičtí naháči byli považováni za převtělení boha Xolotla, který doprovázel duše na cestě do podsvětí. Maso psů bylo konzumováno domorodci při rituálech. Od roku 1940 je to zakázáno a Mexická kynologická federace použila naháče do svého znaku. Kromě bezsrsté variety existuje i osrstěná, ale opět jsou její možnosti zapojení do chovu omezené. Plemeno se objevuje ve třech velikostních rázech: standardní (46 až 60 cm), střední (36 až 45 cm) a malý (25 až 35 cm).

Zajímavé odkazy: Inzeráty, Chovatelské stanice

Americký bezsrstý teriérAmerický bezsrstý teriér

Toto plemeno je relativně nové, první jedinec se narodil v roce 1972 ve vrhu krysích teriérů. Jednalo se o fenu Josephine, která dala základ tomuto plemeni, jež bylo později vyčleněno, přestože při šlechtění byli použiti jen krysí teriéři. Mezinárodní kynologická federace jej zatím řadí k neuznaným plemenům. Jeho výška se pohybuje od 10 do 16 palců (25 až 40 cm).

Zajímavé odkazy: Inzeráty, Chovatelské stanice

Naháč a alergie

Mnoho lidí si myslí, že naháči jsou psi vhodní pro alergiky. Toto tvrzení však není úplně pravdivé, i když bezsrstí psi jsou většinou nemocnými lidmi lépe snášeni. Alergii kromě chlupů nejčastěji vyvolávají psí sliny a roztoči, kteří se objevují i v kůži. Každý alergik by měl nejdříve navštívit chovatele, aby chvíli pobyl v prostředí se psy, a zjistil, jak na ně reaguje. Záleží na typu a závažnosti alergie, ale pořízení pejska je velký krok, a proto byste jej měli důkladně zvážit.

Čínský chocholatý pes

přečteno: 14 689x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...