topovat ověřit
14.07.2010 / 08.05.2014

Historie rhodézských ridgebacků - 4.část

  • Historie rhodézských ridgebacků - 4. část
80%
Náhled

LEGENDY O RIDGEBACKOVI

První výskyt psů s ridgem na zádech je doložen na jeskynních malbách v Egyptě, kde je původ těchto maleb odhadováno až na dobu kolem roku 3000 př. n. l., většina kreseb byla však nalezena v Jižní Africe.

LEGENDA OD DOMORODCŮ

Předek dnešních ridgebacků se objevuje v mnoha domorodých legendách. Je mezi nimi jedna, jež hovoří o věštbě, kterou vyřkl měsíc: „Pes roztrhá na kusy zajíce, protože zajíc způsobil, že lidé ztratili možnost být nesmrtelnými.“ Jiná pověst z buše vysvětluje, proč dávají lovci kosti z lopatky gazely z dosahu svých psů. Je to proto, že kdykoli se psovi podaří je ohryzat, lovec již nemá úspěch.

LEGENDA Z KMENE LAMBA

Lidé kmene Lamba (střední Bantu v severovýchodní Rhodesii a Belgickém Kongu) též vyprávějí o ridgebackově předkovi, původním psu, který se objevuje v mnoha lidových vyprávěních. Vypráví se zde o podstatě lovu, o neustálém ohni, o ničím nevyvolaném štěkotu, o touze po chybějící pochvale. V některých psích pověstech lidí kmene Lamba se objevují výhrady vůči chování člověka, protože pes je statečnější než člověk. Jedno přísloví říká: „Pojď zpět, můj malý pejsku, lovit můžeš každý den,“ což, jak se zdá, je totéž jako „zítra bude lépe“ nebo „nikdo neví, co zítřek přinese.“

LEGENDA Z KMENE ZULU

Mezi lidmi kmene Zulu v jižní Africe je láska ke psům větší než láska rodičovská. Tak jako v evropských legendách bývá pes proroctvím smrti, Zuluové vyprávějí, jak pes, který patřil královskému synovi, jednou náhle zazpíval: „Zpívej se mnou, můj otče, o svém jediném synovi.“

Když to lidé uslyšeli, věděli, že je to smuteční píseň a že králův mladý syn padl v boji.

Vypráví se také o zvyku, kdy se roztluče kost nejstaršího psa ve vesnici a udělá se z ní lék. Šaman provádí tento obřad tehdy, když ve vesnici propukne epidemie, protože lidé věří, že když postižený pozře lék z posvátného psa, bude žít tak dlouho jako onen úctyhodný pes, jehož kosti mu byly podány.

Pokračování: Historie rhodézských ridgebacků – Část V. -  ZDE

přečteno: 8 577x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...