topovat ověřit
11.04.2024 / 12.04.2024

Trpasličí Pudl: štěně na prodej

  • Trpasličí pudl: Chytrý, věrný & hypoalergenní pes na prodej
100%
Náhled

Hledáte inteligentního, věrného a hypoalergenního psa, který se hodí do aktivní rodiny? Pak je trpasličí Pudl ideálním plemenem pro vás! Tato roztomilá štěňata si získala srdce lidí po celém světě díky své hravé povaze, atletické stavbě těla a nenáročné péči.

V tomto komplexním průvodci se dozvíte vše, co potřebujete vědět o trpasličích Pudlech, včetně jejich charakteristických znaků, zdravotního stavu, péče a potřeb, a také tipy, kde si pořídit štěně od zodpovědného chovatele.

1. Charakteristické znaky trpasličího Pudla

Trpasličí Pudl není jen roztomilý pejsek s kudrnatou srstí, ale i chytrý, oddaný a aktivní společník, který si získal srdce lidí po celém světě. Pojďme se podívat na jeho charakteristické vlastnosti a zjistit, proč je ideálním mazlíčkem pro mnoho rodin a jednotlivců.

Vzhled:

  • Velikost: Trpasličí Pudl spadá do střední kategorie Pudlů, s výškou v kohoutku mezi 25 a 35 cm a váhou 6 až 9 kg. Díky tomu je ideální pro menší bytové prostory i pro aktivní lidi, kteří s ním chtějí trávit čas venku.
  • Srst: Charakteristickým znakem Pudla je jeho kudrnatá, hustá a pružná srst, která se vyskytuje v široké škále barev, od klasické černé a bílé přes hnědou a stříbrnou až po meruňkovou. Srst nelíná, ale vyžaduje pravidelnou údržbu v podobě stříhání a česání. Existuje mnoho různých střihů Pudlů, z nichž každý má svůj osobitý styl a účel.
  • Tělo: Trpasličí Pudl má atletickou stavbu těla s elegantním krkem, krátkým hřbetem a hlubokým hrudníkem. Jeho nohy jsou poměrně dlouhé a svalnaté, což mu umožňuje snadno se pohybovat a běhat.
  • Hlava: Hlava je poměrně úzká a protáhlá s tmavýma očima a klenutýma ušima, které visí dolů. Čenich je tmavý a nosní dírky jsou dobře vyvinuté.

Povaha a temperament:

  • Inteligence: Trpasličí Pudli jsou známí svou inteligencí a snadným výcvikem. Jsou dychtiví se učit novým trikům a rádi plní úkoly. To z nich dělá skvělé společníky pro aktivní lidi, kteří s nimi rádi cvičí a tráví čas venku.
  • Věrnost: Pudli jsou oddaní a věrní svým majitelům. Vytváří si s nimi silné pouto a rádi s nimi tráví čas.
  • Hravost: Trpasličí pudli jsou hraví a energičtí psi, kteří si rádi hrají s lidmi i s jinými psy. Jsou ideálními společníky pro rodiny s dětmi, se kterými si rádi hrají a dovádějí.
  • Hypoalergenní srst: Pudli jsou hypoalergenní plemeno, to znamená, že produkují méně psích alergenů než jiná plemena. Díky tomu jsou ideálními mazlíčky pro alergiky, kteří touží po psím společníkovi.

Trpasličí Pudl na WEBFORDOG

2. Zdravotní stav a očkování: Co by štěně trpasličího Pudla mělo mít za sebou, než si ho pořídíte?

Základní vyšetření:

Před pořízením štěněte trpasličího Pudla je důležité se ujistit, že prošlo základními zdravotními testy, které vyloučí dědičné choroby a zajistí jeho celkový dobrý zdravotní stav. Tato vyšetření zahrnují:

  • Veterinární prohlídka: Zkušený veterinář štěně důkladně prohlédne a zkontroluje jeho celkový zdravotní stav, včetně očí, uší, zubů, dásní, kůže a srsti.
  • Očkování: Štěně by mělo být naočkované proti psince, parvoviróze, infekční hepatitidě a vzteklině. Očkování by mělo být zaneseno do očkovacího průkazu, který vám chovatel předá.
  • Odčervení: Štěně by mělo být odčervené proti vnitřním parazitům, jako jsou škrkavky a tasemnice.


Doporučená vyšetření:

Kromě základních vyšetření existují i ​​další testy, které chovatel může štěněti provést, aby se vyloučily specifické dědičné choroby, které se u trpasličích Pudlů mohou vyskytovat:

  • Testy na dědičné choroby: Mezi nejčastější dědičné choroby trpasličích Pudlů patří dysplazie kyčelního a loketního kloubu, progresivní retinitída a epilepsie. Chovatel by vám měl předložit výsledky těchto testů, které by měly být negativní.
  • Rentgen kloubů: Rentgen kyčelních a loketních kloubů je důležitý pro včasné odhalení dysplazie.
  • Oční vyšetření: Oční vyšetření u oftalmologa je důležité pro včasné odhalení progresivní retinity.


Výsledky vyšetření:

Všechna vyšetření, která chovatel štěněti provedl, by měla mít negativní výsledky. Pokud je některý z testů pozitivní, je důležité zvážit, zda je pro vás pořízení štěněte s dědičnou chorobou vhodné. Chovatel by vám měl předložit všechny výsledky vyšetření, včetně očkovacího průkazu, abyste se o nich mohli informovat a učinit zodpovědné rozhodnutí.

Na co Pudli trpí:

Trpasličí Pudli jsou obecně zdravé plemeno, ale i u nich se mohou vyskytnout dědičné choroby, které je důležité znát:

  • Dysplazie kyčelního a loketního kloubu: Jedná se o dědičné onemocnění kloubů, které může vést k bolesti a artróze.
  • Progresivní retinitída: Toto onemocnění očí může vést k oslepnutí.
  • Epilepsie: Toto neurologické onemocnění se projevuje záchvaty.

Důležité:

Před pořízením štěněte trpasličího Pudla si vyberte zodpovědného chovatele, který dodržuje etické standardy chovu a dbá na zdraví svých psů. Požádejte chovatele o výsledky všech vyšetření štěněte a o očkovací průkaz. Než si štěně pořídíte, uvědomte si, že se jedná o celoživotní závazek a že budete zodpovědní za jeho zdraví a pohodu.

Trpasličí Pudl štěně na WEBFORDOG

3. Péče a potřeby

Pudli vyžadují poměrně nenáročnou péči, ale je důležité jim věnovat dostatek času a pozornosti. Srst Pudlů je nutné pravidelně stříhat a česat, aby se zabránilo tvorbě chuchvalců. Doporučuje se stříhat Pudla každých 6 až 8 týdnů.

Pudli jsou aktivní psi a potřebují dostatek pohybu a mentální stimulace. Doporučuje se jim denně věnovat alespoň hodinu venčení a cvičení. Pudli se také rádi učí a hrají, takže jim prospěje i trénink a zábavné aktivity.

4. Kde štěňátko koupit?

Při výběru chovatele trpasličího Pudla je důležité dbát na to, aby byl chovatel zodpovědný a dodržoval etické standardy chovu. Chovatel by vám měl ukázat rodiče štěněte a poskytnout vám informace o jejich zdravotním stavu a povaze.

Zde jsou dva užitečné zdroje, kde můžete štěňátko trpasličího Pudla pořídit:

Seznam chovatelských stanic: Pudl
Inzeráty: Pudl na prodej

5. Důležitost zodpovědného chování

Před pořízením štěněte trpasličího Pudla je důležité zvážit, zda jste připraveni na celoživotní závazek péče o psa. Psi jsou živí tvorové, kteří potřebují lásku, péči a pozornost. Je důležité si uvědomit, že pořízení štěněte je velká zodpovědnost a že byste měli být připraveni věnovat mu čas, peníze a energii po celý jeho život.

Trpasličí Pudl štěně na WEBFORDOG

přečteno: 31x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...