topovat ověřit
08.12.2015 / 08.12.2015

Pes z útulku. Ano, či ne?

  • Rozmyslete se dobře, kde budete pejska vybírat
80%
Náhled

„Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských vad.“ G. G. Byron

Možná právě nyní přešlapujete před rozhodnutím pořítit si psa z útulku, nebo od chovatele. Každá volba má své pro a proti, a proto rozhodnutí je lépe neuspěchat.

Útulky pro zvířata v nouzi jsou většinou psy přeplněné, zvláště pak po Vánocích. O čem to svědčí? O jediném – psa nikdy nekupujte jako vánoční dárek, pokud si nejste na 100% jisti, že obdarovaného dáreček hned neomrzí. Pes není věc.

Pes je v první řadě živý tvor, který na svém pánovi velmi citově závisí, a každá zrada ho poznamená na jeho psí duši. A nejvíce zabolí, když ho jeho pán, jeho smečka, opustí. Jak byste se cítili vy, kdyby vás nyní naložili do auta a odvezli neznámo kam (bez mobilu a GPS a jakýchkoliv financí) a zanechali vás napospas vašemu osudu se slovy: „Poraď si, jak umíš, ale hlavně už se domů nevracej. Já tě tam totiž nechci.“

A nyní přicházíme k jádru pudla. Pokud si totiž budete vybírat psa z útulku, bude se ve většině případů jednat o psa s minulostí. Nebude to „tabula rasa“, tedy nepopsaná tabulka jako u malého štěněte, které si vychováte k obrazu svému. Právě z tohoto důvodu je v útulcích největší zájem o štěňata a mladé psy, zatímco starší pejskové na svého nového páníčka čekají marně.

Ale i pes, který už zažil nějaký ten pátek na tomto světě, umí toho dost nabídnout, a to vděčnost. V dobře vedeném útulku se jeho zaměstnanci věnují svým psím svěřencům a pracují s nimi. Dostanou se totiž k nim i psi týraní s velikou nedůvěrou v lidi. A získat takového psa na svoji stranu bývá zapeklitým oříškem. Tedy spíše ořechem. O to větší je pak radost, když se to povede a pes pak může být nabídnutý k adopci.

Zkuste některé sobotní nebo nedělní odpoledne navštívit útulek pro psy a půjčte si psa na venčení. Doporučuji zde uvažovat racionálně a nepodlehnout kouzlu smutných psích očích. Těch v útulku uvidíte opravdu hodně a každého psa si domů vzít nemůžete. Poptejte se na to, jak se pes v útulku chová, je-li aspoň částečně známá jeho minulost.

Může se velmi lehce stát, že si s některým psem v útulku padnete do oka. On si vybere vás, vy si vyberete jeho. A může z toho vzniknout přátelství mezi člověkem a psem na celý život. Útulkový pes umí být vděčný. Bude vás bezmezně milovat, ale bude od vás také  vyžadovat citlivý a rozumný přístup zároveň. Adoptovaný pes se v domácím prostředí po příchodu z útulku musí nejprve aklimatizovat a může mu to trvat různě dlouho. Třeba i pár týdnů. Ale ihned od počátku musejí být jasně stanovené role, a to kdo je tu pán smečky. Aby se jím náhodou nestal váš nový psí kamarád, to byste pak byli oba dva  hodně nešťastní.

Když se vrátím k nadpisu tohoto článku a zeptám se znovu, zdali si vybrat psa z útulku, či nikoliv. Ano – máte-li veliké srdce, trpělivost a rozumíte psům. Ne – berete-li psa jen jako hračku.

Smutný pes v útulku

přečteno: 6 022x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...