topovat ověřit
13.05.2020 / 13.05.2020

Povinné čipování psů

  • Proč se pes musí čipovat?
60%
Náhled

Čipování psů je jedna z metod jejich označování. Dříve bylo oblíbené tetování, ale to ustoupilo do pozadí. Od 1. 1. 2020 jsou čipy v České republice dokonce povinné pro všechny psy, a to na základě novely veterinárního zákona. Pojďte se společně s námi podívat na to, co čipování obnáší.

Proč se pes musí čipovat?

Důvodů je hned několik:

1. Uznání očkování proti vzteklině

Z očkování, která se psům aplikují, je povinné to proti vzteklině. A aby bylo toto očkování považováno za platné, musí být podle novely zákona pes před aplikací vakcíny očipován. Štěňata musí být čipována nejpozději do tří měsíců věku.

2. Snadnější identifikace psa

Druhým důvodem je snadnější identifikace jedince a také prokázaní majitele (vlastnictví). V současné době neexistuje jeden centrální registr, kde by byly zaznamenány všechny čipy, ale pracuje se na něm a měl by být v provozu od roku 2022. Pokud chcete, aby byl pes v případě ztráty dohledatelný, musíte jej sami zaregistrovat do některého ze současných registrů (např. Národní registr majitelů zvířatBackHomeCentrální evidence zvířat a věcí ČR apod.).

3. Snadnější evidence zvířat

Jedním ze záměrů povinného čipování je také snazší evidence zvířat v případě chovu a zamezení činnosti množíren. Jak to bude fungovat, ukáže jen čas.

Štěně

Jak čipování probíhá?

Většinou odchází štěňata očipovaná již z chovatelské stanice, ale pokud máte doma psa bez čipu, budete se muset vypravit k veterinárnímu lékaři. Ten vám společně s aplikací čipu vystaví ještě modrý pet pas, se kterým můžete cestovat za hranice ČR. Po čipování je nutné provést očkování proti vzteklině, aby bylo zaznamenáno v novém průkazu. Čipování a vystavení pet pasu stojí kolem 500 Kč a může jej provádět veterinární lékař.

Čip je bezpečný a v těle psovi neublíží. Je vpraven do podkoží na levou stranu krku. Každý čip má unikátní kód, který přečte speciální čtečka. Tento kód si musíte sami zaregistrovat do některého z registrů, jak jsme zmínili výše. Pokud psa nenecháte očipovat, hrozí vám správní řízení a pokuta.

Povinné čipování se týká všech psů bez rozdílu věku, pohlaví, plemene nebo průkazu původu. Výjimku tvoří pouze jedinci, kteří mají čitelné tetování z doby před 3. 7. 2011. Už máte svého pejska očipovaného?

přečteno: 1 127x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

60%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...