topovat ověřit
29.01.2021 / 02.02.2021

Jak začít s BARFováním

  • Rozhovor s chovatelkou a odbornicí na BARFování Michaelou Šálovou
80%
Náhled

Rádi byste chtěli začít s BARFem a vůbec nevíte jak na to? Vůbec nemáte představu, co BARFování obnáší? Chtěli byste znát odpovědi na ty nejzákladnější otázky od chovatele, který se BARFem už nějakou dobu osobně zabývá? Zeptali jsme se za vás chovatelky Michaely Šálové, která by Vám ráda tímto článkem ukázala svět BARFu a jeho klady i mínusy. Michaela je majitelkou chovatelské stanice Jarmich-Chalupy a momentálně vlastní 5 pejsků:

Pepina - kříženka 14 let - velmi aktivní
Beky - hnědá labradorka bez PP 10 let - původně líná teď středně aktivní
Klára - černá labradorka 4 roky - hyperaktivní
Deisy - kříženka 99% dobrman 1,5 roku - hyperaktivní
Thea - černá labradorka 11 měsíců - hyperaktivní

Co vás vedlo k tomu, že jste se začala barfování věnovat?

Hrozná náhoda a shoda okolností...

Vlastně asi kvůli první fence, která už od narození trpěla těžkou dysplazii kyčlí.
Postupně jsme si k ní přibrali další 2 fenky, z nichž jedna měla hrozné problémy se stravou už od štěněte. Vystřídali jsme úplně všechny druhy granulí co byly v oběhu, ale nikam to nevedlo. Navíc se přidaly problémy spojené s „chemickou“ stravou, jako jsou průjmy, zácpy atd....

...No a když Klárka (ta první) umřela a my si jeli pro novou fenečku, začala jsem se zajímat o jiný druh krmení. Nejvíce mne zajímaly problémy s dysplazii a poruchami stravy u psů.

Nikdy předtím jsem si neuměla představit krmit psa syrovým masem nebo vnitřnostmi, ale tak nějak asi přišla vhodná doba na změnu. Víte, BARF mě hodně baví. Máme doma různou věkovou skupinu a různá plemena, takže mohu sledovat vliv BARFu na každého zvlášť.

Třeba díky Deisy jsem zjistila, že podobná plemena mají mnohem rychlejší trávení a potřebují mnohem více vlákniny. Což jsem nikdy nikde nečetla.. Takže se dá vlastně říct, že i díky těmto poznatkům, jsem se rozhodla zabývat se touhle tématikou tak nějak hlouběji.

Jak dlouho se tímto oborem zabýváte?

Momentálně cca 5 let.

Z toho mi první rok trvalo, než jsem tomu opravdu přišla na chuť, než jsem se přestala bát, že to nedělám dobře. A 3 roky trvalo než jsem přestala používat váhu :-)

Ale nejvíc jsem se uklidnila a ujistila po prvních krevních testech a rentgenu kyčlí u labradorky :-), u které a vlastně i díky ní, jsem začla barfovat 3 měsíce potom, co jsme si ji dovezli domů. A loni jsem na barfu odchovala první štěňata. Z nich jsme si nechali jednu fenku a ta je na BARFu už od začátku.

Psi krmení BARFem

Jaké pociťujete výsledky – přínos?

Náš nejstarší pes se přestal drbat cca měsíc po přechodu na BARF. Také má problémy se štítnou žlázou. Normálně by měla brát určitou dávku léků, ale díky BARFu bere jen polovinu.

Je pravda, že u ní je trochu složitější vymyslet dávku a všechny přílohy, protože starší pes je stejný jako starší člověk (ne všechno sežere a dlouho mu to trvá), ale vyplatí se to.

Navíc k tomu všemu se hodně zajímám o bylinky, které jim přidávám do jídla. Asi jako, kdyby byly v přírodě.

Všechny kolektivně přestaly mít problémy s trávením a vyprazdňováním. Je méně bobků na zahradě, protože z čerstvé stravy toho hodně zužitkují. A pokud chci kontrolu, co všechno si z jídla vezmou, tak si to zkontroluji podle obsahu bobků. Po BARFu mají tuhou stolici a ne takovou měkčí, co mívaly po granulích.

Taky se nám zlepšila kvalita srsti. Brzy jsem si všimla, že kupříkladu nemají lysiny, které mívaly.

Holky začaly být aktivnější, pružnější a celkově změnily náladu. Jsou živelnější. No a ta největší lenoška nám začala běhat, i díky tomu, že hodně zhubla.

Do pár měsíců zmizely také problémy s různými červíky. V dnešní době existuje mnoho tablet i přírodních
na odčervení, ale já si je odčervuji sama složením stravy. Jen jednou se mi stalo, že jsem je musela natvrdo odčervit.

Také jsem si to odzkoušela na krevních náběrech a testů na moč. Dostali jsme velkou pochvalu, že naše nejstarší 14-letá má krev jako mladice. Což tedy jsem asi jedna z mála, ale krev a moč se snažíme dělat pravidelně. Hlavně kvůli zpětné kontrole. Nejde o to brafovat a říkat: „Jé já barfuju heč“, ale barfovat dobře a vědět, že to děláte dobře.

Víte pokud to děláte dobře a dlouho, tak už od prvního pohledu v psím kolektivu, si všimnete různých změn např. v barvě, lesku a kvalitě srsti, nasvalení, chování - takové živelnosti. Naši psi nemají téměř žádný nadbytečný tuk, krom samozřejmě když naberou na zimu. Stává se mi často, že se mě lidé ptají, jak to dělám, že se tak lesknou a co jim přidávám do jídla. Někdy to vypadá, jako by mě podezřívali, že je snad barvím.

No a taky to má velký přínos i pro nás. Od té doby co barfujeme, tak i my doma jíme mnohem víc zeleniny :-)))

Psi krmeni BARFem

Co je to BARF?

Přirozená, syrová strava.. Já osobně to beru z pohledu vlka, psa ve volné přírodě. S tím, že doma dostává zeleninu a přílohy pravidelně a ne když je někde vyhrabe :-)

Ale chtěla bych upozornit, že BARF není pro každého. Buď barfujete, nebo vaříte maso nebo dáváte granule.

Při barfování jste skutečně odpovědní za to, co dáte psovi do mísy. Je to odpovědnost hlavně na začátku, ale po čase už to člověk bere automaticky. A také, když Vám pes něco nežere, tak na to můžete hned zareagovat a vyměnit za něco jiného. I psi mají rozdílné potřeby. Jinak krmíte když běháte a jinak když nic neděláte. Je to jako u lidí.

Proč bychom měli krmit BARFem?

Protože vždycky vím, co jim dám od misky. A pokud je jim špatně nebo něco nesnesou, tak to snadno dohledám a v jídelníčku vynechám. A hlavně, vím, že je to moje chyba.

Protože se nemusím strachovat v tom smyslu, co asi do těch granulí přidávají.

Protože psi s BARfem mají pevné svaly, šlachy a vazy. Mají výbornou imunitu a snadno odolávají nemocem.

Protože při BARFu je psí žaludek mnohem trénovanější a snáz vstřebá všechny dobroty, které si kde najde. Právě tím, že můžete měnit různou stravu.

A hlavně moji psi nemají vůbec žádný zubní kámen od té doby, co jsem přešla na BARF.

A vím 100%, že BARF jim chutná mnohem víc než granule a ostatní.. Jako zobnou si samozřejmě, ale stejně na to maso a kosti čekají. A ta radost, když dostanou něco zvlášť dobrého :-)

Proč ne granule?

Opět musím říct, že pes je masožravec a od narození má tomu uzpůsobený trávící trakt. Pro psa není přirozené krmení granulemi, suchary.. Pří trávení granulí chybí podněty pro vytvoření trávicích enzymů, právě ty podněty dostává jejich žaludek od syrové stravy. Když se nevytvoří dostatečné množství žaludečních šťáv, tak to vede k nedokonalému trávení potravy a tvoří se bakterie. Přetěžuje se slinivka, která musí o to víc pracovat, aby takové jídlo zvládla. Potrava se nestráví, nevyužije a tím vzniká velký odpad.. Díky nedokonalému trávení se prodlužuje doba, kdy potrava zůstává v trávicím traktu. U některých granulí to může být i víc jak 2 dny, a pak se množí bakterie a paraziti, vzniká nadýmání, průjmy.. Jenže u syrové stravy tomu tak není, protože trávení díky té čerstvosti vyprodukuje takové množství kyselin, jaké pes potřebuje ke strávení potravy, tu rychle spotřebuje a zbytek jde hned ven. Vidíte to i na aktivitě. Psi nejsou opravdu líní, protože jim v tom břiše nic nepřekáží, a většinou co ráno sní, během dne je hned venku. Prostě to trávení funguje opravdu hodně rychle. Navíc to nesmrdí a je to pevné...

Když jsme krmili granulemi, tak jsme pořád řešili průjmy, zvracení, nechutenství, nafouklá břicha.

Jaké potraviny jsou v barfování stěžejní?


Snad úplně všechny, které si umíte představit. Od syrových ryb, vnitřností, po banány, čerstvé šťávy, kvalitní (nejlépe domácí ) jogurty, tvarohy - ne ochucené ...

Já doma začala vyrábět máslo a když jim dám do jídla ten kefír co zbude, tak si neumíte představit tu šílenou radost. A pokud máte možnost dostat se ke zvěřině, tak to je to nejlepší, protože zvěřina se živí venku (opět bez chemie).. Ale tady musím upozornit na silné zmrazení, aby se zlikvidovaly veškeré „brebery“. Což já osobně dělám u každého masa, které dovezeme.

Čerstvá ryba je ideální na BARFování

Čím je dobré BARFování zpestřit?

Vajíčkem (všemi možnými), oříšky, semínky, olejemi - živočišné, rostlinné, minerálními doplňky - hnědá a červená mořská řasa, chlorella, mořské korály, kvasnice - ty jsou úplně nejlepší, kloubní doplňky – já používám klasický kolagen, nebo se snažím sehnat hodně chrupavek. Určitě doporučuju třeba sušené maso místo sucharů a piškotů (,které jsou naprosto bez živin a hodně se při nich přibírá, takže pro psa nulový výsledek) a lisované kůže - ty jsou většinou těžké a psi s tím mají problémy..

Na co si při BARFování dávat pozor?

Určitě, než začnete s barfováním, tak se ujistěte o veškerých neduhách vašeho pejska. Někteří psi jsou třeba citliví na různé silné vůně. Naši nejstarší třeba nemůžu dávat petržel, protože je hodně aromatická a nedělá jí dobře. No a pokud je pejsek nějak nemocný, zjistit si kde jsou problémy. Výhoda u BARFu je, že pokud to fyzický stav a nemoc dovolí, vždycky můžete stravu přizpůsobit. Kdežto u granulí musíte odzkoušet několik druhů, vyhodit nemálo peněz a čekat, které budou pro psa nejvhodnější a které vám hlavně sežere. Což je problém se kterým mě oslovuje hodně lidí.

V čem se dělají chyby?

Bohužel, co se týče BARFu, tak špatnou vizitkou jsou Ti, co tvrdí, že barfují správně a doma mají malá tlustá telata. Nebo jsou lidé, kteří absolutně nechápou, proč dávají svým psům jen maso a tvrdí, že jsou alergičtí, a že nic jiného nesmí. No a samotná kapitola jsou vegetariáni.

Takže se pak nemůžeme divit, že se veterinářům BARF nelíbí a nijak nerozšiřují osvětu dále. A ani se jim nedivím. Já sama poslední dobou lidi odrazuju, když vím, že to není dobré.

Jenže, bude to mnohem horší. Já jsem třeba takový zkoušeč eshopů. A bohužel ty rádoby návody, které na svých webech dávají a tvrdí, že na tom nic není... Ono opravdu není, ale na začátku je důležité se tomu chvilku věnovat.

Já jsem třeba striktně pro to, aby se minerální doplňky a vitamíny podávaly v jídle pravidelně a ne v tzv: kůrách. To je přeci blbost. Pokud to nějaký pes potřebuje, tak je dávám v určených dávkách pořád a ne návalově. Co to s tím psem asi udělá? Zase mu to zamotá žaludek.

Výrobci granulí často oponují tím, že dávka je již v granulích, ale jak mohou předem vědět, jestli to tomu určitému psovi bude stačit? Každý pes je individualita, jako člověk a na to všichni zapomínáme!

Psi živeni BARFem

Mohu použít stejné složení barfování pro všechna plemena a věk? Nebo každé plemeno a věk má svá specifika?

BARF můžete použít pro všechna plemena, ale složení je vždy trošku jiné s ohledem na věk a zdravotní stav psa. Například starý pes jí asi tak, jak starý člověk, takže místo celkové dávky přílohy, dáme třeba jen poloviční a zbytek nahradíme různými druhy řas.

Jak začít s barfováním? Na co je potřeba myslet, než začneme?

Ze začátku je potřeba vyčlenit si alespoň půl roku na přípravu. Měli byste dopředu zapřemýšlet o výpočtu správné dávky a o obsahu. Hlavně si nechte zvážit psa, aby jste věděli, jakou zvolit přesnou dávku.

Kde se dají potraviny na BARF sehnat?

Běžně v obchodě pro ty, co nemají zahrádku nebo se nevěnují zahradničení. Dneska se téměř všechno dá pořídit za rozumnou cenu. Když si spočítáte kolik platíte za různé minerální doplňky a granule, tak je BARF mnohem levnější. Já díky BARFu ušetřím na 5 velkých psech skoro 2500 měsíčně.

Mohu nakupovat u svého řezníka? A není to příliš drahé?

Nákup u řezníka je vždycky dražší i pro lidi. Výhodnější je si najít nějaký statek, kde chovají prasata nebo krávy... Nebo si počkat na nějaké slevy...

Jak příprava a krmení probíhá prakticky? Není to časově náročné?

Na začátku je to vždycky náročnější než si to všechno vyzkoušíte. Jinak je to stejné, jak s granulemi. BARF si můžete připravit, když vaříte pro sebe. Maso si dáte rozmrazit večer, než jdete spát a ráno dáte jen do misky, jako granule.

Česrtvé maso na BARF

Není syrové maso nebezpečné? - Kvůli možným parazitům a salmonele, kterou může pes dostat?

Pes je masožravec a celý jeho systém je přizpůsobený k trávení syrové stravy, a právě díky trávícím enzymům a Ph v žaludku zničí téměř veškeré parazity a zárodky. Zvláště tehdy, pokud kupujete právě u ověřených zdrojů, jako jsou statky a drobní chovatelé, je riziko opravdu malé. Ale jak jsem psala výše. Nejlepší je maso vždycky pořádně zmrazit a dát pozor při uchování...

Nejsou kosti život ohrožující?

Ano kosti jsou nebezpečné, ale jen tepelně upravené - vařené nebo pečené, protože tepelnou úpravou kosti ztvrdnou a lámou se na ostré kusy.

Kdežto lomy u syrových kosti nejsou tak ostré a tvrdé a hlavě, když se pes chystá na kost, tak si můžeme všimnout, že se nejdříve připraví. To znamená, že si vždycky vyrobí dostatek slin a ty pošle nahoru, aby právě kosti mohly snadno sklouznout dolů, protože ty sliny tu kost nejprve obalí a pak je polknou. Což psům hrozně závidím :-)

Běženě se mi stává, že i odstavená štěňata polknou celé žebro, a vy pak můžete to žebro sledovat ve střevech, jak s ním ten pes pracuje. Poprvé jsem se hodně lekla. Ale nic na tom není.

Bohužel naše babičky a někteří starší veterináři nám radí pravý opak.

Stačí psovi taková strava?

Samozřejmě. Přeci Vy mu dáváte mnohem víc stravitelných živin, než jaké jsou v granulích, a ještě bez chemie, která ty granule drží pohromadě. A správnou dávku si spočítáte sami. Takže, máte mnohem lepší kontrolu, že mají vaši psi opravdu všechno.

Mohu kombinovat BARFování s granulemi?

Ne. Pokud to není nezbytně nutné, ale dneska si můžete maso nasušit i když jedete na dovolenou, tam stačí už jen namočit do vody, nebo si odvážit kolik sušeného potřebujete, jako u syrového. Opět to má hodně společného s nárokem na slinivku. Pokud musíte syrovou stravu nebo vařenou nahradit, vždycky mějte odstup minimálně 8 hodin, aby se žaludek a slinivka stabilizovali.

Psi krmeni BARFem

Jak krmíme obézního psa?

Stejně, jako normálního psa, jen mu postupně snížíme dávku tak, aby začal hubnout. Naše malá hnědá labradorka zhubla za 2 roky cca 8 kilo. Nikdy moc neběhala a teď lítá, jak splašená.

Na rozdíl od tzv. light granulí, ve kterých je minimální výživová hodnota, takže spíš pejskům ubližují, i když hubnou.. Jako u lidí.. Psi jsou naopak většinou bez energie, méně ji vydávají a jsou věčně hladoví, a pak sežerou kde co vidí.. a zase naberou. A máme tady začarovaný kruh. A hlavně ze zkušenosti vím, že psi tyhle light proste rádi nemají. Kolikrát jich pár sežerou jen, aby Vám udělali radost. A člověk pak akorát utrácí za nesmysly.

Je správné obézního psa krmit dietním masem?

Ne vůbec ne. Jen maximálně okrajujeme tlusté, ale i to mu můžeme občas dát a ubereme dávku masa a spíše přidáme přílohy... A když začne hubnout, tak po pár měsících dávku masa pomalinku zvětšujeme, ale protože se pejsek stane víc aktivnějším, jak hubne, tak už nemusíme mít strach že přibere. A pokud by byl pejsek hodně hladový, tak mu občas můžeme dát vařenou bramboru, protože po té nepřibere. A naopak si zaplní žaludek.

Sardinky v oleji

A jak krmíme hubeného psa? Tučným masem?

No já osobně ani ne. Protože pak může mít problém s trávením, ale spíš zvýšíme dávku masa s ohledem na aktivitu psa. Tučné můžeme přidávat, ale mně se osvědčili sardinky v oleji a přidávání drobných svačinek během dne.

Pokud záleží na věku, jak věkově psy rozdělujeme?

Štěňata: 2 - 6 měsíců

Mladý pes: 7 - 8 měsíců

Starý pes:

obří plemena od 6 let
velká plemena od 8 let
malá plemena od 8 - 10 let

A jak je rozdělujeme podle plemene? (velká, malá, ... nebo aktivní, líná plemena...?)

No já bych spíš dělila na líné, aktivní a hyperaktivní psy. Mám ve smečce všechny sorty a nezáleží na plemenu, ale na psovi samotném. Jak jsem psala nahoře naše dobrmanka, tím jak je hodně hyperaktivní, tak o to má rychlejší trávení.

Jak tedy správně vypočítáme krmnou dávku?

Já si vypočítávám krmnou dávku podle váhy a věku psa. A hodně mi pomáhá tabulka od p. Kateřiny Novosádové. Nebo alespoň určitě doporučuji se ji řídit první rok dva. Teď už koukám na to, aby měly holky žebra patrná pohmatem a ne obalená tukem. Nebo aby jim nebyla moc vidět. Což se třeba učím novým věcem díky té dobrmance co máme, protože u nich jim být vidět mají. Takže u ní koukám na nasvalení.


Jinak moje ideální dávka pro mé psy je 4 - 5% hmotnosti dohromady komplet maso i přílohy. Já mám hodně aktivní psy, ale pro pecivály bych doporučila 2 – 3%, jak doporučuje p Novosadová, která má zároveň ve své knize perfektně rozepsanou tabulku, na všechna procenta. Je v ní rozepsáno úplně všechno. 

Jak často takhle psa krmit?

Pravidelně a hlavně nemíchat vařené se syrovou, granule se syrovou. 

Malou výjimku můžete udělat, pokud jsou vaši psi hladoví. Občas můžete zeleninu nadstavit kvalitní vařenou těstovinou, ale nemělo by to být častěji, jak jednou za týden a vždy by v misce mělo být poměrně více zeleniny, jak těstovin. Ideálně přidávejte i řasu.

Pes krmený BARFem

Co podle Vás znamená "pravidelně"?

Já krmím 2x denně, ráno a odpoledne. Ráno dávám maso, odpoledne pak přílohy - zeleninu nebo spařené vločky, které jsou výborné na uklidnění žaludku.

Jak správně sestavit jídelníček?

Vždycky podle krmné dávky, věku a aktivitě psa. Nikdy nezačínat střelbou od oka. Vždycky je z toho průser. A nezapomínat na minerály!

Může mít pes na maso nějaké alergie? Pokud ano, jak postupovat?

Pes může mít úplně stejné alergie, jako člověk. Ne jenom na maso. V podstatě postupujeme, jako by jsme tu alergii měli my, s tím že když psovi něco ve stravě nemůžu dát, tak si musím zjistit, kde je to jinde.

Nemůže sýry? To nevadí sýry jsou bílkoviny jako např. vejce.

Nemůže nějakou zeleninu? No tak se podívám, co je hlavně v té zelenině za vitamíny a podívám se po nějaké jiné, kde ty vitaminy jsou. Pokud nemůže zeleninu, tak se hodně osvědčily doplňky, jako řasy a pangamin...

Nemůže obiloviny? Vynechám je úplně. Podívám se třeba, jestli nesnese něco v čem je stejná dávka vlákniny, která je velmi důležitá pro trávení jako u lidí.

Ale vždycky se musíte podívat, co v té surovině je a co by mu mohlo chybět.

Čím mohu nahradit pamlsky?

Pamlsky můžete nahradit sušeným masem, můžete upéct suchary ze špaldové mouky, kůží nebo dokonce křížalami - bez jader.

Pár tipů - recepty:

Víte těch receptu je spoustu, hlavně si je vytváříme sami.

kuřecí skelet + mrkev se salátem
kuřecí skelet + jogurt + kořenová zelenina
vepřové + spařené vločky s vajíčkem + banán 

Psi krmeni BARFem

přečteno: 1 639x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...