topovat ověřit

Plemena nejvíce ohrožena vedrem

  • Proč někteří psi snášejí teplo hůře?
100%
Náhled

V tomto článku si povíme, která plemena jsou nejvíce ohrožena vedrem. Co činí psa odolným vůči vysokým teplotám a proč někteří psi snášejí vysoké teploty lépe než druzí?

Pojďme si to rozebrat. Za vším hledejme genetiku. Po staletí šlechtění lovečtí psi budou s výdrží úplně někde jinde než psi šlechtění pro vzhled. Ve skutečnosti psi obecně vedra v lásce nemají. A i když to není někdy znatelné, vedro je obtěžuje a činí jim potíže. U termoregulace musejí psi totiž spoléhat sami na sebe a na svoji schopnost odvádět teplo.

Jak tedy ochlazování u psa funguje? Pokud vynecháme vědomé vyhledávání stinných a chladných míst, tak se psi ochlazují zrychleným dýcháním a vyplazeným jazykem. Tím se odpařuje voda z jazyka a dochází k ochlazení okolních cév v místě výparu. Tady zmíníme jednu zajímavost. Pokud je vlhkost vzduchu příliš vysoká, pes se nedokáže ochlazovat vůbec. Nejhorší kombinací je tedy horko + vysoká vlhkost. Stejné je to i s pocením u lidí. Psi se ale potit nemohou a tak spoléhají opravdu jen na odvádění tepla vyplazením jazyka a poleháváním na stinných místech. Ochlazování mimo jiné doprovází ztráta tekutin, a proto pes potřebuje přístup k čisté vodě.

Mopsík

Která plemena jsou nejvíce ohrožena?

Plemena nejvíce ohrožená horkem jsou takzvaná brachicefalická plemena. Tedy ta s brachicefalickou lebkou. Jedná se o morfologický typ psů související s poměrem délky a šířky lebky. Obecně vzato jsou tito psi typičtí krátkým čumákem. Patří sem tedy klasický mops, bulldog atd. Zmiňovaní a vůbec všichni brachicefaličtí psi často trpí dýchacími obtížemi a velmi špatnou termoregulací. Mají příliš velké měkké patro, a to způsobuje chrápání a chrochtání. Hrtan může být taktéž deformovaný, což je další veliký problém se zvládáním horka. Aby mohlo ochlazování u psa vůbec fungovat, je nutný mimo jiné dobrý stav dýchacího a kardiovaskulárního systému.

Další plemena ohrožena horkem jsou boxeři, molossové, severská plemena a například i akita inu. Problém se zvládáním horka se týká i psů s nadváhou, štěňat, starých psů nebo psů se slabým srdcem. Přílišná fyzická aktivita za horkého počasí taktéž vede ke špatnému snášení vysokých teplot.

Hůře snášejí horka i malá plemena. Chodníky a silnice jsou totiž za horkých slunečních dnů rozpálené. Schválně zkuste někdy položit ruku na silnici, po které jde váš pejsek. Asi se teď nebudete divit faktu, že z výletu ve městě si pes může donést bolestivě popálené polštářky na tlapkách. Bohužel i k tomuto dochází. Kromě toho vzduch nízko nad rozpálenou vozovkou je rozehřátý také. Proto malá plemena za opravdu horkých dnů trpí, a to třeba i bez povšimnutí majitele. Je tedy více než vhodné za horkých dní venčit psy brzy z rána a na večer. A přes den opravdu jen rychle vyběhnout a hned zpátky.

Border kolie

Naopak k psům snášející vedra velmi dobře patří například border kolie, zlatý retriever, labrador, australský honácký pes a německý krátkosrstý ohař. Tito jsou zároveň milovníci horkých letních dnů. Je nutné mít však na paměti, že ke kolapsu z horka může dojít i u úplně zdravého psa. Pokud je například pes ponechán za slunečného dne v podkroví nebo v autě. V extrémním případě může dojít ke kolapsu u psa, někdy k nevratnému, i v rámci několika minut při intenzivním vystavení psa teplu v uzavřené místnosti.

Border kolie na pláži

A na závěr ještě zajímavost. Typ srsti u psa se zvládáním horka příliš nesouvisí. Ve skutečnosti dobře opečovávaná srst i u dlouhosrstých plemen funguje termoizolačně a chrání částečně psa před vedrem. Není tedy nutné psa na léto stříhat. Vyjímku činí srst zplstnatělá, té je nutné se zbavit.

přečteno: 7 668x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...