topovat ověřit
29.09.2022 / 17.10.2022

Stres u psů

  • Jak pracovat se psím strachem
100%
Náhled

Přinášíme vám článek od psí trenérky a autorky projektu VLČÍ NORA, Petry Světlíkové, která pomáhá lidem s výchovou a výcvikem jejich miláčků. Své klienty inspiruje k pochopení psí komunikace, která je základem k jejich vztahu.

Příčiny stresu

Pes může pociťovat stres z mnoha důvodů. Pojďme si některé příčiny stresu vyjmenovat.

Jednou z možností, co může u psů vyvolat stres je nějaká špatná zkušenost z minulosti, na kterou si díky různým podnětům mohou vzpomenou. Stres také může vyvolat i to, že se pes něčeho bojí. Také zdravotní problémy, o kterých ještě ani nemusíme vědět, mohou u psů způsobovat stres. Někteří pejsci dokonce mohou mít větší sklony ke strachu již od narození. Sklony ke strachu jsou větší i u psů, kteří z nějakého důvodu vyrůstali sami, v prostředí chudém na podněty

Projevy stresu

Stres se může u vašeho pejska projevovat různým nestandardním chováním, jako je například: ukňouranost, ukňučenost v různých situacích, nebo třeba tendence ničit věci okolo sebe. V horších případech to může být i „sebepoškozování“, ve smyslu okusování se, a to tak až si způsobí zranění. Vystresovaného psa mohou děsit zvukyŠtěká a třese se, když k vám přijde návštěva apod.

Vidíte-li na svém psovi v mnoha různých situacích ztuhlost a projevy strachu, je dobré navštívit veterináře, aby vyloučil nějaký zdravotní problém.

Pokud je váš pejsek po zdravotní stránce v pořádku, je potřeba se na toto chování podívat z jiného úhlu a začít s tím pracovat. Rozhodně není dobré nechat to jen tak být. Opakující se nebo dlouhodobý stres velmi zatěžuje nervovou soustavu i srdce vašeho pejska. To může mít za následek i další fyzické projevy, jako ztrátu srsti či výše zmíněné sebepoškozování. Narůstající strach a stres může přejít až do tzv. strachové agrese, kdy dokonce v tom nejhorším případě může dojít ke kousnutí člověka.

Stres u psů

Jak tedy s takovým strachem u pejska pracovat?

1) Nelitujte ho
Většina lidí dělá tu chybu, že pejska přehnaně lituje a tím toto chování u pejska ještě více posiluje. Pes má pak pocit, že tyhle jeho pocity a chování jsou v naprostém pořádku. Tím se dostávají do začarovaného kruhu.

2) Naučte se psí řeč
Základem je, abyste svého pejska dobře znali, uměli číst jeho řeč těla a také jeho komunikační signály. Každý majitel psa by měl znát alespoň základní psí řeč.

3) Buďte vyrovnaní
Samozřejmě krásné by bylo, pokud bychom pejska stresovým situacím nevystavovali vůbec. Je ale jasné, že i když můžeme svým způsobem v běžném životě některé situace ovlivnit či eliminovat, všem stresovým situacím se vyhnout nedokážeme.

Když už jsme v situaci, kdy se náš pejsek bojí a je silně ve stresu, rozhodně ho neňuňáme, nehladíme a ani nijak takto neutěšujeme. Důležité je, abychom hlavně my byli klidní a vyrovnaní. Když budeme ve stresu my, tak není šance, aby se uklidnil náš pes.

4) Nekřičte
Na psa mluvíme klidně a rozhodně
, jako by se vůbec nic nedělo. Potřebujeme, aby pochopil, že situace je naprosto normální a v pořádku. To musí číst z nás, naší řeči těla, našeho tónu hlasu a mimiky našeho obličeje. Rozhodně na psa nekřičíme a netrestáme ho. Ideální je, když má pejsek zažité nějaké uklidňující povely či cviky (nose touch, touch, tuc apod.), kdy vám např. opře čumák do ruky a tím odvedete jeho pozornost od dané situace a on má šanci se uklidnit.

5) Odveďte jeho pozornost
U některých pejsků lze odvést pozornost pomocí hračky či pamlsku. Jsou však pejsci, u kterých je odvedení pozornosti velmi těžké. Důvodem bývá to, že se ani uklidňující cviky a ani povely od mala neučili. Nicméně dobrá zpráva je, že i to se dá postupně naučit. Odměňujte a chvalte pejska za každou chvilku kdy je v klidu, i kdyby to mělo být jen pár vteřin.

Pomoci si můžete také různými preparáty ve formě kapek, sprejů i jiných. Bývají založené na přírodní medicíně, bylinkách či produkci feromonů. Ale pozor, jen preparáty nestačí, protože fungují jen jako podpora vaší práce. Vždy je potřeba kombinovat je s výše popsanými kroky. 

Stres u psů

V případě, že se vám nedaří se strachovým chováním vašeho pejska pokročit, je lepší obrátit se na někoho s více zkušenostmi. Oslovit můžete psího trenéra či přímo psího psychologa.

 Autor článku: psí trenérka Petra Světlíková (VLČÍ NORA)

přečteno: 236x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...