topovat ověřit
27.03.2023 / 27.03.2023

Nahatá plemena: výhody a nevýhody péče o psy bez srsti

  • Znáte nahatá plemena psů? Zvažte všechny jejich výhody a nevýhody, než si je poř
60%
Náhled

Nahatá plemena jsou stále populárnější a mnoho lidí přitahuje jejich vzhledem, hravostí a inteligencí. Pokud si chcete pořídit nahatého psa jako domácího mazlíčka, měli byste vědět, že tato volba přináší jak výhody, tak i nevýhody. Na jedné straně jsou tito psi velmi společenští a hraví, což jsou výhody pro rodiny i jednotlivce hledající aktivního a společenského mazlíčka. Na druhé straně ale potřebují speciální péči, jsou citliví na teplotní výkyvy a náchylní ke kožním problémům.

V tomto článku se zaměříme na klady a zápory naháčů a popíšeme specifickou péči, kterou vyžadují. Budeme se věnovat také jednotlivým plemenům a jejich charakteristikám, abyste mohli lépe posoudit, zda je nahatý pes pro vás a váš životní styl to pravé.

Klady nahatých plemen

1. Menší alergické reakce:
Nahatá plemena představují menší riziko vyvolání alergické reakce u lidí s alergiemi na psy, protože jsou úplně nebo téměř bez chlupů a neslintají. Toto je výhodou pro lidi, kteří chtějí mít doma psa, ale trpí alergiemi.

2. Snadnější údržba srsti:
Nahatí psi nemají srst, takže nepotřebují tak časté koupání jako psi se srstí. To snižuje riziko kožních problémů, jako jsou záněty kůže nebo ekzémy.

3. Inteligentní a hraví:
Naháči jsou známí svou hravostí a inteligencí. Toto je výhodou pro lidi, kteří chtějí mít doma aktivního a společenského psa.

4. Nelínají:
Nahatí psi neztrácejí tolik chlupů jako psi se srstí, což znamená méně úklidu a méně alergických reakcí.

5. Zajímavý vzhled:
Nahatá plemena mají jedinečný a nevšední vzhled. Je to zajímavé pro majitele, kteří chtějí mít doma zvíře s unikátním vzhledem.

6. Dobří kamarádi:
Naháči jsou velmi společenští a přátelští. To je výhodou pro lidi, kteří hledají psa, který bude mít rád děti a bude se dobře chovat v rodinném prostředí.

Kromě kladů jsou zde také některé nevýhody, které jsou spojeny s nahatými plemeny. Pojďme si o nic něco říct.

Zápory nahatých plemen

1. Náchylnost k podchlazení a přehřátí v závislosti na podmínkách prostředí:
Nahatá plemena mají mnohem méně ochranné vrstvy než psi se srstí, což znamená, že jsou mnohem náchylnější k extrémním teplotám. V chladných podmínkách by měli být vždy chráněni před chladem a vlhkostí a v teplých podmínkách by měli být udržováni v chladu, aby se zabránilo přehřátí organismu.

Zde je několik zásad, jak zabránit poškození zdraví vašeho nahatého mazlíčka v horkých letních dnech:

  • Zajištěte mu stín: Když se pohybujete venku s vaším psem, zajištěte mu stín a chráníte ho před přímým sluncem. To může zahrnovat stín od stromů, stínítek nebo deštníků. Vhodné jsou také kryté terasy nebo balkony.

  • Dostatečně ho hydratujte: Ujistěte se, že má váš pes k dispozici dostatečné množství vody, aby se vyhnul dehydrataci. Měli byste mít vždy po ruce dostatek vody a misky s vodou by měly být umístěny v blízkosti vašeho psa, aby si mohl pít, kdykoliv potřebuje.

  • Ochlazujte jeho tělo: Nahatí psi mají lépe vyvinutou termoregulaci než psi se srstí, ale i tak potřebují v horkých dnech ochlazovat svá těla. Můžete je ochladit mokrou utěrkou nebo je namočit v bazénu nebo jiné studené vodě. Pokud máte v domě klimatizaci, ujistěte se, že je nastavena na přiměřenou teplotu.

  • Přiměřená fyzická aktivita: V horkých dnech byste měli omezit fyzickou aktivitu vašeho psa a zvolit mírnou procházku v pozdních večerních hodinách, kdy se ochladí.

  • Oblečení: Využijte oblečení jako ochranu před sluncem a vysokými teplotami. Existují speciální oblečky pro psy, které jsou vyrobeny z prodyšných materiálů a pomáhají chránit kůži před UV zářením.

Je důležité v horkých letních dnech sledovat chování vašeho naháče a včas reagovat na příznaky úžehu nebo úpalu, jako jsou zvracení, průjem, ztráta chuti k jídlu, apatie a slabost. Pokud máte podezření, že se vašemu psovi něco stalo, vyhledejte okamžitě veterinární péči.

2. Potřeba speciální péče o kůži a pravidelné zdravotní kontroly:
Bez srsti jsou nahatá plemena psů citlivější na kožní problémy a alergie, takže potřebují pravidelnou péči o kůži. Pravidelné koupání, hydratační krémy a ochrana před sluncem jsou zásadní pro udržení zdravé kůže.

3. Vyšší náklady na nákup a údržbu speciálních výrobků, jako jsou oblečky a krémy na kůži:
Kvůli citlivosti kůže a potřebě ochrany před chladem a sluncem jsou nahatá plemena náročnější na péči a vyžadují speciální výrobky, jako jsou oblečky a hydratační krémy. Tyto výrobky mohou být dražší než pro běžné plemeno.

4. Vyšší náklady na veterinární péči kvůli citlivosti na kožní problémy:
Nahatá plemena jsou náchylnější k problémům s kůží, jako jsou záněty, infekce a vyrážky, což může znamenat vyšší náklady na veterinární péči.

5. Vyšší nároky na trénink a socializaci kvůli jejich aktivní a společenské povaze:
Naháči jsou známí svou aktivní a společenskou povahou, což znamená, že potřebují více tréninku a socializace než jiná plemena. Je důležité zajistit, aby byli dobře vychovaní a dobře se chovali v interakci s lidmi a jinými psy.

Seznam nahatých plemen

Čínský chocholatý pes

  • Vhodný pro jednotlivce nebo rodiny s dětmi
  • Má vynikající temperament, ale potřebuje pečlivou péči o kůži a ochránit před chladem


Peruánský naháč

  • Vhodný pro jednotlivce nebo rodiny, kteří hledají aktivního a přátelského psa
  • Má energickou a hravou povahu, ale potřebuje pečlivou péči o kůži a ochranu před přímým sluncem

Mexický naháč (Xoloitzcuintle)

  • Vhodný pro jednotlivce nebo rodiny s dětmi
  • Má inteligentní a učenlivou povahu, ale může být citlivý na stres a potřebuje trénink a socializaci

Americký bezsrstý teriér

  • Vhodný pro jednotlivce nebo rodiny, kteří hledají aktivního a hravého psa
  • Má energickou a přátelskou povahu, ale potřebuje pečlivou péči o kůži a ochranu před vysokými teplotami

Každé plemeno má své specifické potřeby a není pro každého vhodné. Je důležité zvážit svůj životní styl a schopnosti poskytnout potřebnou péči. Nahatá plemena potřebují specifickou péči o kůži a ochranu před chladem, přímým sluncem nebo vysokými teplotami. Jsou vhodné pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce, kteří hledají aktivního a společenského mazlíčka. Nicméně, některá plemena mohou být citlivá na stres a potřebují trénink a socializaci, což může být výzva pro některé majitele psů.

přečteno: 430x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

60%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...