topovat ověřit

Organizace zaštiťující chov psů s průkazem původu

  • FCI, ČMKU, UCI, ČKF, KOSD, AKC, ANKC, CKC, KC
100%
Náhled

Chcete si pořídit psa s průkazem původu, ale narazili jste na chovatele, u kterého si nejste jistí, zda má opravdu štěňata s pravým rodokmenem? Uvedeme vám na pravou míru, jak je to s organizacemi, které zaštiťují chov psů.

Logo FCI

FCI (ČMKU)

Mezinárodní kynologická federace (Fédération Cynologique Internationale) je největší kynologickou organizací na světě. Vznikla v roce 1911 a zakládajícími členy jsou Německo, Rakousko, Belgie, Francie a Nizozemsko.

V současné době (2019) uznává kolem 374 plemen psů a má 95 členských států. Tato čísla se ale neustále rozšiřují, jelikož o uznání usilují další plemena. Nad každým plemenem má patronát určitý stát, který zajišťuje vypracování standardu a dalších záležitostí. V České republice FCI zastupuje ČMKU (Českomoravská kynologická unie).

Rozdělení plemen podle FCI:

  1. Plemena ovčácká, pastevecká a honácká
  2. Pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi
  3. Teriéři
  4. Jezevčíci
  5. Špicové a primitivní plemena
  6. Honiči a barváři
  7. Ohaři
  8. Slídiči, retrívři a vodní psi
  9. Společenská plemena
  10. Chrti

Poslední skupinou jsou plemena neuznaná FCI. Psi, kteří sem patří, mají řádně vystavený průkaz původu od ČMKU (FCI). Mohou se také účastnit výstav pořádaných FCI, ale nemají nárok na titul CACIB.

Pokud máte chovatelskou stanici registrovanou pod FCI, tak můžete využít prezentace na našich stránkách zde.

Logo UCI

UCI (ČKF)

Mezinárodní organizace UCI (The United kennel Clubs Internationale) zastřešuje chov psů v několika státech. Byla založena v Německu v roce 1976. V České republice ji zastupuje ČKF (Českomoravská kynologická federace). Během roku se v ČR pořádají pouze dvě výstavy, ale výhodou je, že se můžete za příplatek přihlásit i na místě. Výstav UCI je možné se zúčastnit, i pokud máte psa s průkazem původu FCI, ale obráceně to nejde. FCI neuznává rodokmeny vydané UCI.

logo Kosd

KOSD

Kynologická organizace security dogs sdružuje chov plemen jihoruský ovčák, středoasijský pastevecký pes, moskevský strážní pes a kavkazský pastevecký pes v České republice.

 

Logo AKCAKC

Americký chovatelský klub (American Kennel Club) se stará o chovatelské záležitosti ve Spojených státech amerických. Během roku organizuje mnoho výstav a jiných akcí. AKC byl založen v roce 1884 za účelem čistokrevného chovu psů s důrazem na jejich zdraví.

Plemena podle AKC:

  1. Pastevecká plemena
  2. Chrti a honiči
  3. Nelovecká plemena
  4. Lovecká plemena
  5. Teriéři
  6. Toy plemena
  7. Pracovní plemena

Dále má AKC sekci „Foundantion Stock Service“, kde jsou plemena, kterým organizace poskytuje chovatelský servis a některá mají také povolenou účast na výstavách, ale nejsou řádně uznaná a nemohou tedy čerpat všech výhod klubu.

Druhou zvláštní skupinou je „Miscellaneous class“, kde jsou plemena, která čekají na řádné přijetí do AKC, ale stále ještě náleží i do skupiny zmíněné výše.

Logo ANKCANKC

Australskou kynologickou organizací je ANKC (Australian National Kennel Council). Rada se poprvé sešla v Sydney v roce 1949, zformovala se však až v roce 1958. Původně nesla název Australian Kennel Club, ale ten byl změněn na současnou podobu.

Plemena podle ANKC:

  1. Toy plemena
  2. Teriéři
  3. Lovecká plemena
  4. Chrti a honiči
  5. Pracovní psi
  6. Ostatní plemena (pomocná)
  7. Nelovecká plemena

Logo CKCCKC

Kanadský chovatelský klub (Canadian Kennel Club) slouží chovatelům čistokrevných psů v Kanadě. CKC uznává v současné době (2016) 175 plemen a třídí je do 7 skupin.

Plemena podle CKC:

  1. Pastevecká plemena
  2. Chrti a honiči
  3. Nelovecká plemena
  4. Lovecká plemena
  5. Teriéři
  6. Toy plemena
  7. Pracovní psi

Logo KC

KC

Anglický chovatelský klub (The Kennel Club) byl založen v roce 1873, a proto je nejstarším kynologickým klubem na světě. Každoročně pořádá světově proslulou psí akci Crufts.

Plemena podle KC:

  1. Lovecká plemena
  2. Chrti a honiči
  3. Pastevecká plemena
  4. Teriéři
  5. Toy plemena
  6. Ostatní plemena (pomocná)
  7. Pracovní plemena

IHR

V Německu je známá organizace IHR (Verein Internationaler Hundefreunde aller Rassen), tedy Klub mezinárodních přátel psů všech plemen, který sice pořádá různé výstavy a zastřešuje chov psů s průkazem původu, ale pozor nejedná se o průkaz FCI a není tedy Mezinárodní kynologickou federací uznáván.

IBC

Jedná se o další německý klub, tento je ovšem zaměřený na konkrétní plemena, a to biewer, biro a golddust yorkshire teriéra. V originálním znění je to Internationaler Biewer Yorkshire Terrier Club. Tento Mezinárodní klub biewer teriéra působí i v České republice a zabývá se chovem biewera, který není officiálně uznaný FCI (není možné ho vystavovat ani v non FCI skupině). Papíry vystavené tímto klubem opět FCI neuznává.

Pokud si kupujete štěně s průkazem původu, tak si včas zjistěte, pod jakou organizací je zaregistrovaná vámi vybraná chovatelská stanice. Nejrozšířenější je FCI, pořádá také nejvíce výstav, takže máte mnohem více možností než u UCI.

 

přečteno: 11 605x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...