topovat ověřit
22.09.2016 / 13.01.2020

Designoví psi: kříženci, nebo nová plemena?

  • Hybridní psi se stávají velkou módou už i u nás
80%
Náhled

V dnešní době jsou velmi moderní kříženci různých čistokrevných plemen. Tito psi se nazývají hybridi nebo také designoví psi. Existuje jich velké množství a rozšířeni jsou zejména v Americe. My se zaměříme na ty, se kterými se můžete setkat u nás v České republice.

Labradoodle

Tento pes vznikl křížením pudla a labradorského retrívra. Existují dvě variety, americký a australský labradoodle. Australský labradoodle má vypracovaný svůj standard a usiluje o uznání Mezinárodní kynologickou federací. Evropští chovatelé jsou sdruženi pod klubem Australian Labradoodle Association Europe, který zaštiťuje chovatelské aktivity. Vznik plemene motivovala snaha o vytvoření vodicího psa, který by byl vhodný pro alergiky. Plemeno si právě po pudlech nese srst, která téměř nelíná a alergiky je snášena velmi pozitivně.

V současné době je australský labradoodle již považován za čistokrevné plemeno, přestože není uznán FCI, uznávají jej některé australské organizace. Na rozdíl od něj je americký labradoodle chápán jako hybridní pes, tedy kříženec dvou čistokrevných plemen. V České republice dále existuje zájmový Labradoodle klub.

Labradoodle

Goldendoodle

Křížením zlatého retrívra a královského pudla došlo k vytvoření velmi podobného psa, jako je labradoodle. Zástupci tohoto hybridního psa pracují jako asistenční psi a mají výborné výsledky.

štěně Goldendoodle

Morkie

Kříženec maltézského psíka a yorkšírského teriéra může být nazýván i jako yorktese. Velikostně se jedná o malého psa s váhou od 2 do 5 kilogramů.

Cockapoo

Křížení různých plemen s pudly je velmi oblíbené, což dokazuje i další hybrid, cockapoo, který vznikl spojením již zmiňovaného pudla a kokršpaněla. Jeho váha se pohybuje od 5 do 11 kilogramů a výška mezí 25 až 38 centimetry.

Cockapoo

Maltipoo

Tento hybrid vznikl opět křížením pudla (miniaturního nebo toy) a maltézského psíka. Je známý i pod názvem moodle. Jeho váha se pohybuje od 2 do 7 kilogramů a výška mezi 20 až 38 centimetry.

Maltipoo

Puggle

Je velmi roztomilý kříženec mopse a bígla. První křížence odchoval v 80. letech minulého století americký chovatel Wallace Havens. Matkou vrhu bývá fena bígla, protože u nich lépe probíhají prorody a otcem je mops.

Puggle štěně

Chiweenie

Jedná se o křížence čivavy a jezevčíka. Chiweenie je malý a velmi populární psík, jeho velikost se pohybuje od 20 do 25 centimetrů a hmotnost od 3,5 do 5,5 kilogramů. Zástupcem tohoto „plemene“ je známý pes Tuna Melts My Heart, který je u nás známý jako Štefan, vypadá sice roztomile, ale má výrazný předkus.

Yorkipoo

Jedná se o křížence trpasličího nebo toy pudla a yorkšírského teriéra. Velikost i váha jedinců se může značně lišit, rozmezí je od 2 do 7 kilogramů.

Yorkipoo

Chorkie

Malí psi se těší velké oblibě. Chorkie vznikl zkřížením yorkšírského teriéra a čivavy v 90. letech minulého století, jedná se o jednoho z nejroztomilejších zástupců designových plemen. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje v rozmezí 3,5 až 4,5 kilogramů.

Huskamute

Jedná se o křížence aljašského malamuta a sibiřského huskyho. Záměrem pro vytvoření hybrida bylo zlepšení pracovních dovedností.

Závěrem

Žádný z výše uvedených psů není uznán Mezinárodní kynologickou federací (FCI) jako řádné psí plemeno. Někteří z kříženců mají vlastní chovatelské kluby většinou v Americe a jsou uznány některými tamějšími organizacemi.

Na první pohled je zřetelná oblíbenost pudla při křížení s ostatními čistokrevnými plemeny. Díky struktuře srsti se hodí pro alergiky a tuto vlastnost předává i svým nečistokrevným potomkům.

Psí hybridi jsou velmi populární zejména v Americe, u nás je jich pouze zlomek. Koupi designového psa byste měli důkladně zvážit a na prvním místě si uvědomit, že velmi jednoduše tak můžete podpořit nějakého množitele. Takoví lidé totiž množí právě moderní plemena, po kterých je poptávka. To, že tito hybridi nejsou čistokrevní, jim jen usnadňuje cestu. U takový psů se mohou vyskytnout různé nemoci či genetické vady.

přečteno: 34 675x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...