topovat ověřit
17.04.2014 / 08.01.2019

Jak rozdělujeme psy podle stáří?

  • Jak rozdělujeme psy podle stáří
80%
Náhled

Psy nerozlišujeme pouze na základě psích plemen, jichž jsou stovky nebo podle celkové výšky. Tyto jedince lze do určité míry dělit také na základě jejich stáří, stejně, jako je tomu u lidí. I mezi námi chodí jedinci dětského věku, dospělí nebo staří. A nejinak je tomu u psů.

Pojďme si tedy představit jednotlivé životní fáze psů, a co je pro taková období zcela vlastní. Nutno však podotknout, že díky přemíře různých plemen a jejich odlišné dlouhověkosti se mohou jednotlivá časová období lišit, pouze však v řádu několika měsíců.

Malé štěně

První etapu psího života bychom mohli označit výstižným název „štěněcí“.  Tato fáze započíná narozením štěněte a pokračuje zhruba do šestého či sedmého měsíce, u některých větších plemen až dvojnásobně déle.

Štěně prochází od útlého věku několika důležitými etapami, které mají na jeho vývoj rozdílný vliv.

 

  • Vegetativní období – Trvá přibližně v délce dvou týdnů. Štěně je slepé, hluché a většinu svého času se věnuje spánku. Vše se mění po uplynutí této doby.
  • Vtiskávací období – Jeho doba je přibližně do sedmého týdne života štěněte. V této fázi dochází k rapidnímu a viditelnému vývoji psa, který se seznamuje se sourozenci, člověkem, klasickou potravou a okolním světem.
  • Sociální období – Zhruba do dvanáctého týdne probíhá socializace, kdy se u štěněte vyvíjí chování k ostatním tvorům, ať už psům, tak lidem. Začlenění do smečky, respektive rodiny, apod.
  • Pubertální období – Divoké chování štěněte lze přirovnat k lidskému jedinci. U psa se začínají projevovat přirozené aktivity v podobě hárání, náladovosti či případné neposlušnosti.

 

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Dospělý pes

Po dovršení výše uvedeného věku štěněte, což je kolem osmého až osmnáctého měsíce u větších plemen, lze označovat psa za dospělého.

Jeho růst se zastaví, všechny fyzické a smyslové orgány jsou dostatečně vyvinuty, pes disponuje určitou kondicí, prezentuje se patřičnou povahou a nastává v podstatě jeho vrcholová část života, která může být libovolně dlouhá.

Jsou na světě plemena, která se dožívají pouze sedmi let života a plemena, jež mají život dvojnásobný. Období dospělosti má tedy poměrně velký časový rozptyl a nelze ho určit přesně daným věkem.

Obecně však platí, že pes se nachází v období dospělosti, pokud se těší dobrému zdraví a fyzické kondici.

Starý pes

Psa lze považovat za starého na sklonku jeho života, respektive již několik měsíců před maximální průměrnou dobou stáří konkrétního plemene. Obecně lze tvrdit, že tato doba může u většiny běžných plemen nastat kolem osmého až desátého roku života.

Stáří je stejně, jako u lidí, rozpoznatelné již při prvním pohledu na psa. Mnohdy dochází k šedivění srsti či zhoršení její kvality. V očích psa je pozorovatelný určitý zákal a zhoršených smyslových vjemů si lze povšimnout i při nejrůznějších aktivitách či pohybu.

Ve stáří rapidním způsobem klesá fyzická kondice a regenerace těla. Může se projevovat hluchota a přichází také problémy s nadváhou. Kolem zubů se častěji a v mnohem větší míře utváří zubní kámen, z čehož plyne výraznější zápach z úst.

Právě v této fázi života lze psa označovat za seniora. Není však podmínkou výše uvedené. Zdravotní problémy se odvíjí i od způsobu života, stravování a dalších faktorů.

Jak se dopracovat k věku psa?

Stáří psa lze do určité míry odvozovat od jeho věku, respektive věkové kategorie člověka. Metoda přepočítávání psích let na ta lidská, je označována „15 – 105“. Díky ní se lze domoci porovnatelného věku a stáří s člověkem.

Finální výpočty se odlišují především v závislosti na hmotnosti psa, kdy je pracováno s váhovými kategoriemi do 14Kg, do 30Kg, do 45Kg a nad 45Kg.

Pro stanovení přibližného věku psa můžete použít níže uvedenou tabulku, z níž jednoznačně vyplývá přepočet psích roků, na ty lidské, kdy s přibývajícím věkem psa tento poměr klesá.

 

Psí roky 1 3 5 8 10 12 15 18
Pes do 14Kg 18 28 38 53 63 73 88 103
Pes do 30Kg 16 29 40 55 64 77 95 115
Pes do 45Kg 15 30 45 66 81 96 117 -
Pes nad 45Kg 14 32 48 76 94 100 - -


Zdroj tabulky: Pes ve stáří, ISBN 978-80-7391-107-2

 

 

přečteno: 10 618x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...