topovat ověřit
16.12.2014 / 23.10.2019

Nejmenší plemena

  • Zajímavé informace o nejmenších a mini plemenech - čivava, jorkšír, papillon,...
80%
Náhled

Jsou velmi malincí, pro jejich nápadný vzhled je však nelze jen tak snadno přehlédnout. Navzdory fyzické křehkosti oplývají často velkou srdnatostí a odvahou. Někteří z nich o sobě dávají rádi nahlas vědět. Mnozí z nich jsou ostřílenými lvy přepychových salónů již po staletí. Byli miláčky nejurozenějších osobností své doby, ale leckdy zažili i nuznější období a bídu ulice. V současnosti mají miliony příznivců na celém světě. Zdá se, že obrovská popularita nejmenších plemen psů je naprosto neotřesitelná.

Zástupci miniaturních plemen byli v minulosti chováni na panovnických dvorech. V moderní době představují skvělé společníky pro obyvatele měst, kteří si z praktických důvodů nemohou pořídit většího psa. Před stovkami až tisíci let byli tito psí drobečkové hýčkáni samotnými císařovnami a královnami. Dnes jsou obdařováni nemenší přízní od svých milujících chovatelů, z nichž velkou část opět tvoří ženy, které v miniaturním psíkovi nacházejí bystrého, veselého a věrného společníka.

Miniaturní velikost těchto psíků s sebou nese mnohá pozitiva i negativa. Nesmírnou výhodou je jejich nenáročnost na prostor, díky které lze tento typ psů chovat snadno i v nevelkém bytě a navíc je možné s sebou psa vzít téměř všude bez větších obtíží. Nároky na fyzickou aktivitu bývají u zástupců nejmenších plemen většinou o poznání menší než u větších psů. Přesto se v drtivé většině případů rozhodně nejedná o ryze polštářové psy, jak se někteří lidé mylně domnívají pouze na základě jejich uhlazeného vzhledu.

Čivava

Ačkoliv by se mohlo zdát logické, že čím menší pes, tím menší nutná péče, opak bývá pravdou. Malí psíci jsou vesměs velmi energičtí a vyžadují od svého majitele velkou pozornost. Miniaturní plemena jsou mnohdy obdařena překrásnou srstí, která vyžaduje každodenní pečlivé kartáčování. Spousta majitelů opečovává své psíky se značným nasazením a libuje si v nakupování různých módních doplňků a nejnovějších vychytávek pro psy, jež se hojně objevují na pultech obchodů se zvířecími potřebami.

Dříve byli pejsci výrazně drobného vzrůstu nezřídka považováni za velkou vzácnost. Hodnota těchto psů byla nesmírně vysoká a cena se pohybovala v závratných výškách. Pokud chtěl nějaký vládce nebo jiná vysoce postavená osoba hluboce poctít jiného vladaře či šlechtice, v některých případech byl zvolen dar v podobě maličkého psího společníka. Taková pozornost zpravidla sklidila úspěch a vyvolala nadšení obdarovávané strany. Nový vlivný majitel psíka se stal často nadšeným propagátorem daného plemene.

Pappilon

Také dnes je pořízení štěněte miniaturního plemene s průkazem původu poměrně nákladnou záležitostí. Poptávka po tomto typu psa je však enormní a ne každý ze zájemců má dostatek finančních prostředků na zakoupení štěněte z registrovaného chovu, schváleného příslušným chovatelským klubem. Tato situace nahrává velkému množství neseriózních množitelů, kteří nabízejí levnější štěňata z pochybných podmínek. Psi z množíren mohou ale disponovat dlouhou řadou závažných zdravotních neduhů.

Aktivní působení množitelů poškozuje v dlouhodobém horizontu pověst celého plemene. Okamžitým odrazem jejich podnikání jsou tisíce nešťastných majitelů, majících doma zdravotně podtrženého psa, který se vzhledově více či méně odchyluje od standardní podoby plemene, může vykazovat rozličné vady chování a inklinovat ke spoustě onemocnění. Praví zástupci miniaturních psích plemen se přitom většinou dožívají dosti vysokého věku. Mohou ve zvýšené míře trpět na problémy se zubním kamenem a luxaci pately.

Špic

Kromě obdivovatelů miniaturních psíků existuje i skupina lidí, kteří mají k těmto psům naopak až averzi nebo jimi alespoň pohrdají. Mají pocit, že se nejedná o plnohodnotné psy vzhledem k jeho mini velikosti, navíc halasně kritizují nevyrovnané a provokativní chování těchto psů vůči ostatním psům nebo i lidem. Určití chovatelé miniaturních psíků oprávněné podklady pro tento negativismus bohužel podporují naprostým zanedbáním základního psího výcviku a podceněním řádné socializace.

Je velmi pravděpodobné, že oblíbenost nejmenších psích plemen bude i nadále strmě stoupat. Přestože vypadají tito psíci jako roztomilí plyšáci k pomuchlání, nejsou to žádné hračky. Jsou to psi se vším všudy a měli by tak být vnímáni i vychováváni. Přílišné rozmazlování a absolutní spoléhání se na snadnou ovladatelnost a jasnou silovou převahu nad psíkem, která vyřeší případnou problematickou situaci, ať už doma nebo venku, je vždy na škodu samotného psa. Zodpovědný výběr štěněte a pečlivá výchova jsou tím nejlepším ve prospěch těchto okouzlujících psíků.

Která miniaturní psí plemena jsou celosvětově nejproslulejší či patří mezi ta vůbec nejzajímavější? Nabízíme Vám stručný výběr z široké škály nejobdivovanějších miniaturních psíků!

Dlouhosrstá čivava1. Čivava

Většina lidí si ve spojitosti s absolutně nejmenšími psími plemeny okamžitě vybaví právě ostražitou čivavu. Mnozí zástupci tohoto plemene skutečně patří mezi opravdové psí trpaslíky vážící jen několik stovek gramů. Celosvětovou masovou popularitu kapesního psíka s tajemnou minulostí opředenou legendami podnítila i řada celebrit, které si čivavu vybraly za svého psího mazlíčka.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Yorkšírský teriér2. Yorkšírský teriér

Vedle čivavy stojí na vrcholu žebříčku nejpopulárnějších minipsíků yorkšírský teriér. Vzhledově mimořádně krásný pejsek má dlouhou srst výjimečně povedené kombinace barev, která nelíná. Povahou je to pravý teriér sršící energií a nadmíru hravý, srdnatý psík. Pro svůj nádherný vzhled je občas, stejně jako další malí psi, pasován do role přehnaně opečovávané panenky a nejsou dostatečně rozvíjeny jeho povahové přednosti.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Německý špic3. Německý trpasličí špic (pomeranian)

Tento perfektní hlídač je stálicí mezi nejoblíbenějšími miniaturními psíky už pěknou řádku let. Notně uštěkaný psík okouzlil i vlivnou královnu Viktorii, která prý prvního trpasličího špice dostala darem v Itálii. Dnes je možné většinou potkat oranžově zbarvené jedince, kteří se v minulosti nevyskytovali. Na první pohled zaujme maličký živý psík úchvatnou srstí, jež ovšem vyžaduje pravidelnou péči.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Maltezský psík4. Maltézský psík

Nepatrná velikost ve spojení s čistě bílým zbarvením impozantně dlouhé srsti vytvářejí z maltézského psíka zářivou hvězdu v kategorii společenských plemen. Tento psík se pyšní starobylým původem, byl chován již ve starověkém Římě. Maltézáček je charakteristický svým ušlechtilým nesením hlavy a výraznýma kulatýma očima, jejichž pohled si každého podmaní. Jemu příbuzní boloňáček a bišonek jsou ostatně neméně populárními plemeny.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Toy pudl5. Toy pudl

Učenlivý pudl patří mezi notoricky známá psí plemena a není zřejmě třeba ho nijak zvláště představovat. Nejmenší z pudlíků byl vyšlechtěn z větších variet plemene až v průběhu 20. století. Vitální pudlík se dokáže naučit spoustu triků a ačkoliv rád holduje pohybu, je taktéž dosti přizpůsobivý. Proto si ho oblíbili i chovatelé staršího věku.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Malý kontinentální španěl (Papillon)6. Papillon (Malý kontinentální španěl)

Nápadný vzhled tohoto psa vždy přitahoval pozornost. Vzletné přízvisko „motýlek“ mu přinesly nápadné uši, připomínají vzdáleně motýlí křídla. Mezi jeho předky patřili zástupci severských špicovitých plemen. Ačkoliv vypadá papillon velice křehce, jedná se o činorodého a fyzicky zdatného psa, který dobře obstojí i na venkově.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Ruský toy7. Ruský toy

Ruský toy se podobá papillonovi svýma výraznýma ušima. Vyskytuje se v krátkosrsté i dlouhosrsté varietě osrstění. Celosvětová obliba tohoto u nás stále vzácného psího plemene pozvolna stoupá a tento trend bude nejspíše pokračovat s neméně vzestupnou tendencí. Ruský toy je totiž pejsek jako stvořený pro život v městském bytě. Vyznačuje se příjemnou a veselou povahou.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Opičí pinč8. Opičí pinč

Opičí pinč oplývá neuvěřitelným charismatem, díky kterému s ním roztaje i ten největší škarohlíd. Jak název plemene napovídá, vzhledově trochu připomíná roztomilou a zvídavou opičku. Původem je z Německa, kde je dnes tento pes s komickým vousem poměrně vzácný, stejně jako v jiných zemích Evropy. Nejhojněji je zastoupen na severoamerickém kontinentě.

inzeráty, chovatelé

Japan chin9. Japonský chin (japončík)

Podle japonské pověsti i dochovaných dokumentů se první chinové dostali do vlastnictví japonského císaře z Koreje. V Japonsku byli uctíváni a opěvováni umělci. Mohli být chováni exkluzívně jen na císařském dvoře. Do Evropy byli přivezeni v 17. století. Bohatě osrstění exotičtí psíci s typicky zkrácenou a širokou čelistí mají nezávislou povahu, zároveň jsou nebývale fixováni na svého pána.

inzeráty, chovatelé

Bruselský grigonek10. Bruselský grifonek

Se svou ježatou srstí a nezaměnitelným vousem ve tváři je bruselský grifonek jen stěží přehlédnutelný. Mezi jeho předky patří opičí pinč a mops, kteří se zasloužili o grifonkův svérázný a rozpustilý vzhled. Tento nadšený psí pozorovatel je skvělým společníkem do bytu, dokáže rozesmát celou rodinu svým pouhým pohledem.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Pražský krysařík11. Pražský krysařík

Nelze na tomto místě nezmínit miniaturní plemeno, jež je prozatím ve světě sice vzácné, ale postupně si získává nadšené obdivovatele v různých zemích nejen v rámci chovatelských výstav. Jak název napovídá, pražský krysařík byl vyšlechtěn v České republice. V dávných dobách byl chován na dvoře českého krále. I když se jedná o křehoučkého psíka, je vytrvalý a značně pohyblivý.

inzeráty, chovatelé, atlas psů

Zajímavost na závěr: Nejmenší pes na světě podle Guinnessovy knihy rekordů

Držitelem titulu „nejmenší žijící pes světa“ je v současné době čivava jménem Miracle Milly. Na výšku měří tento psí diblík méně než deset centimetrů a její majitelkou je Vanesa Semlerová z Portorika. Chovatelka maličkou Miracle Milly pečlivě vypiplala, když drobounká fenka ještě jako štěně nebyla schopna přijímat potravu od matky. Kromě Miracle Milly chová Semlerová více než deset dalších psů.

Nějmenší pejsek na světě

Zdroj obrázků: https://www.facebook.com/MiracleMilly

 

přečteno: 63 824x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...