topovat ověřit
21.03.2024 / 22.03.2024

Obezita u psa

  • Nadváha u psa: Tipy pro zdravý život a štěstí vašeho mazlíčka
100%
Náhled

Obezita je čím dál častějším problémem ve světě domácích mazlíčků. A stejně jako u lidí velice zasahuje do každodenního života, psychické a fyzické pohody a celkového zdraví psa. V článku se proto zaměříme nejen na nejčastější příčiny, ale poradíme, jak s obezitou bojovat.

Nejčastější příčiny obezity

1. Nesprávné krmení

Nejčastější důvod nadváhy: Velký přísun energie.

Ať už se jedná o příliš velké dávkování krmiva nebo neomezený přístup a neustálé doplňování misky, dochází u psa k nadbytečnému příjmu kalorií, které během dne nedokáže „spálit“.

Jednoduše řečeno: Pes přijme během dne více kalorií, než jeho metabolismus a fyzická aktivita vyžadují.

Nenápadný zdroj nadbytečné hmotnosti: Pamlsky! Ty poslouží jako skvělý způsob odměny, opatrně ale s jejich dávkováním. A pozor také na dávání různých zbytků. Tomu je lepší vyhnout se velkým obloukem.

Obezita u psa na WEBFORDOG

2. Nedostatek pohybu

Stejně jako u lidí i u psů platí, že při nabírání hmotnosti se více energie přijme, než vydá. Nedostatkem aktivity a vysokým energetickým příjmem tak mazlíčkovi zaděláváme na problémy s váhou. Důležité je tak hlídat nejenom příjem, ale i výdej.

Obezita u psa na WEBFORDOG.cz

3. Genetika

Některá plemena jsou považována za náchylnější, co se týče nadváhy. I tak ale, spíš než genetika, hrají hlavní roli předchozí dva body.

Plemena náchylná na obezitu:

Velká plemena:

 

Střední plemena:

 

 

Malá plemena:

 

 

Méně známá plemena:

Obezita u psa na WEBFORDOG.cz

Pozor si dávejte u prudkých změn hmotnosti. Pokud váš pes rychle přibírá (nebo naopak hubne) je nutné navštívit co nejdříve veterináře.

Při nadváze a obezitě je návštěva dobrým řešením i z toho důvodu, že veterinární lékař určí příčinu problému a její ideální řešení. Také vám poradí přesný postup, jak s pejskem nadbytečnou hmotnost zdravě a trvale vyřešit.

Následky obezity

Nadváha a obezita jsou pro psí organismus velkou zátěží, zároveň bývají spouštěčem i celé řady onemocnění. Obecně platí, že zvýšená hmotnost často prohlubuje problémy, kterými už pejsek před nárůstem hmotnosti trpěl. Nadváha představuje velký nápor na celý organismus a má negativní vliv na orgánové soustavy.

Mezi hlavní postižené oblasti patří pohybový aparát, kde dochází k nadměrné zátěži a může dojít k poškození, zranění a zhoršení pohyblivosti. Nadváha se tak ve spojení se zhoršenou fyzickou aktivitou stává začarovaným kruhem. Za problémy s pohybem může být také dušnost a zhoršené dýchání, které jsou následkem nadměrného ukládání tuku.

Velké nebezpečí představují onemocnění srdce, vznik cukrovky či problémy s imunitním systémem. Nadváha u psů představuje také riziko při anestezii a může vést k pooperačním komplikacím.

Obezita u psa na WEBFORDOG.cz

Prevence a řešení

Nejjednodušší řešení? Prevence! Dbejte na kvalitní a plnohodnotnou stravu a dostatek fyzické aktivity. Dlouhé procházky a výlety do přírody jsou totiž nejen skvělé pro vaše zdraví, ale pomáhají i vašim mazlíčkům.

Při určování krmné dávky je důležité zohlednit mnoho proměnných, například věk, fyzickou aktivitu, genetické predispozice, individuální situaci nebo například to, zda jsou pes či fena kastrovaní. Tápete v množství krmiva? Nebo kterou značku zvolit? Obraťte se raději na svou veterinární ordinaci.

Obézita u psa na WEBFORDOG.cz

Problém už vypukl?

Pak je na místě návštěva veterináře. Ten vám pomůže nejenom zhodnotit, zda váš pes trpí nadváhou, ale rovnou vám pomůže s řešením a doporučí konkrétní kroky, které vašemu pejskovi pomohou dosáhnout jeho ideální hmotnosti.

Obezita není pouze kosmetický problém, ale vážné zdravotní riziko. Důležité je proto nezanedbávat prevenci a dodržovat doporučení od odborníků. Dodržujte doporučené dávkování a svému čtyřnohému příteli dopřejte dostatek fyzické aktivity. Pomůžete mu tak žít dlouhý, zdravý a spokojený život.

Chcete vychovat vašeho pejska tou nejrychlejší cestou a ještě si při tom vybudovat nezlomné pouto? Zapište se do Online psí školy do kurzu Základní poslušnost, kde vás výchovou provedou od A do Z a naučí vás ty nejúčinnější metody pro výchovu. Výsledky uvidíte už po 1. tréninku! Sami budete zírat, jak málo stačí změnit pro to, aby pes začal poslouchat a začal ho trénink bavit. Uvidíte, jak se váš chlupáč učí nové povely za pár minut a stává se z něj bezva parťák!

Vstup do kurzu

přečteno: 35x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...