topovat ověřit

Péče o psí oči

  • Péče o psí oči
60%
Náhled

Váš pejsek nemá žádný efektivní a bezpečný způsob, jak si udržet své oči čisté. Často si je třou o koberec či nábytek nebo dokonce používají tlapky, které mají drápky, což způsobuje poranění. Tyto způsoby vlastního čištění jsou velmi nebezpečné a neefektivní. Proto se o oči psů musíme postarat my chovatelé sami.

Při kontrole očí si stoupněte na dobré světlo a dívejte se pozorně. Zdravé oči jsou vlhké a jasné.  Spatříte-li zarudnutí, otok, zahleněné oči nebo pejsek očima mhouří, to vše je signál, že se děje něco nezdravého a může jít o oční infekci. Kontrolujte oči vašeho psa pozorně a neváhejte kontaktovat veterináře, pokud se domníváte, že je něco v nepořádku. Pečujte o psí oči pravidelně, neboť jsou příliš cenné.
U starých psů může být normální že uvidíte zakalené nebo neprůhledné oči. Váš veterinář rozliší, jestli to souvisí s věkem nebo je pejsek nemocný.

Chcete-li správně pečovat o oči svého pejska, ujistěte se, že:

  • Dbejte na to, aby psům nepadaly chlupy do očí. Mohlo by dojít k poškrábání rohovky. Pejskům chloupky zastřihávejte nešpičatými nůžkami nebo jim vyčesávejte culíčky.
  • Po celou dobu udržujte oči čisté od hlenu. Infekce jsou často způsobeny bakteriemi, které vytvářejí hlen. K čištění používejte sterilní kapky nebo oční ubrousky.
  • Před koupáním a mytím obličeje používejte ochrannou oční mast, kterou nanesete pod horní vičko. Dokonce i speciální „neplačící“ šampony mohou dráždit pokud je dobře a brzy nevypláchneme.
  • Slzení je běžný problém pejsků. Pokud se o oči nestaráte, stávají se mimo jiné i nevzhledné. Toto zbarvení v koutkách očí nebo kolem nich vzniká právě díky slzám, které utkví na srsti.Pro zbavení tohoto nevzhledného zbarvení můžeme použít jednou týdně speciální prostředky, které tyto skvrny odstraňují.
     

 

přečteno: 13 758x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

60%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...