topovat ověřit
18.05.2014 / 26.11.2019

Jaké nemoci jsou přenosné ze psa na člověka?

  • Přenosné nemoci - Vzteklina, Leptospiróza, Larvální toxokaróza, Toxoplazmóza
80%
Náhled

Pes je v současnosti stavěn do pozice společenského miláčka, člena rodiny a druha, jež s lidmi tráví nejenom většinu svého času, ale sdílí s nimi také lóže a domácí prostory. Stejně jako člověk, i pes se může nakazit nejrůznějšími chorobami, jež jsou při blízkém styku přenosné na člověka.

Může jít o parazity, které jsou lidským okem nezpozorovatelné, uvnitř těla však mohou nadělat spoustu paseky. Z globálního hlediska je známo přibližně kolem sto padesáti parazitů, jež přecházejí na člověka. Tato onemocnění se označují, jako zoonózy.

V České republice se samozřejmě vyskytuje pouze část z nich, s nimiž vás v následujících řádcích seznámíme.

Vzteklina

Jde pravděpodobně o nejnebezpečnější virus, který je přenositelný ze psa na člověka. Vir, jenž výrazným způsobem ovlivňuje nervovou soustavu a to negativně. Nutno však podotknout, že díky povinnému očkování psů, které bylo v České republice zavedeno v roce 1953, se výskyt tohoto onemocnění rapidně snížil.

Psi si ji mezi sebou předávají prostřednictvím slin nebo osobním kontaktem. Na člověka je přenášena hlavně kousnutím.

Projevy u psího plemene jsou zřejmé již na první pohled. Agresivita, podrážděnost a paralýza. To vše končí povětšinou smrtí zvířete. U člověka se vzteklina projevuje nejprve, jako klasická chřipka, jejíž průběh se samozřejmě stupňuje. Vzteklina patří stále mezi nevyléčitelné nemoci.

Nemocný pes

Leptospiróza

Horečné bakteriální onemocnění, které bylo objeveno a popsáno v roce 1886. Mnohdy je nazýváno, jako „krysí žloutenka“, což do určité míry vypovídá o tom, jak se mohou psí miláčci nakazit. Povětšinou je to pozřením nemocného hlodavce, ale i napitím se ze špinavé kaluže, případně pojídáním výkalů jiného živočicha.

Leptospiróza se u psa projevuje poměrně viditelně. Nechutenství k jídlu, horečky, zápach z tlamy a další obtíže. Zhoubný proces probíhá i uvnitř psího těla, kde se mohou objevit problémy s vředy nebo žloutenka.

Přenos na člověka je velice jednoduchý a rychlý. Stačí tělesný kontakt se zvířetem a bakterie může být zanesena i do lidského těla, kde se může projevovat všelijak, v závislosti na odolnosti daného organismu. Vše, jako obvykle, začíná horečkou, která může přecházet v bolesti břicha, hrudi a ledvin, až po oslabení celého imunitního systému a psychického stavu.

Zákeřná Leptospiróza je tak životu nebezpečnou chorobou, která je léčitelná, je však nutné zavčasu navštívit lékaře, který bakterii objeví za pomoci sérologického vyšetření.

Nemocný pes

Larvální toxokaróza

Nyní se přesouváme k méně škodlivým parazitům, mezi které patří larvální toxokaróza, jež je způsobována psí škrkavkou, která má označení Toxocara canis. Vzhledem k jejímu téměř všudypřítomnému výskytu je nákaza u psa velice rychlá a jednoduchá, a to i z běžné půdy. Malá štěňata mají tohoto parazita dokonce ve svých výkalech.

Nutno podotknout, že nejde o životu nebezpečnou bakterii pro člověka.

Toxoplazmóza

Mezi přenositelné psí nemoci je mnohdy zařazována i toxoplazmóza, které má však v České republice naprosto minimální výskyt. Z nakažených psů se totiž přenáší prostřednictvím pozření psí svaloviny, což není běžné.

Mnohem častěji ji lze chytit z jiných zvířat, jako jsou králíci nebo krávy, jež končí na talíři s opakovanou pravidelností.

Nemocný pes

Prevence proti psím nemocem

Abyste se vyvarovali jakémukoliv psímu onemocnění, jež může být lehce přenositelné do těla člověka, dodržujte pravidelná očkování psů. Kromě těch povinných je zde i spousta dalších, jež přijdou vhod například při zahraniční cestě, ale i při každodenních procházkách.

Dbáte-li na psí očkování, bude pro vás mazlení se psem mnohem bezpečnější.

Tělesný kontakt se zvířetem

 

přečteno: 17 165x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...