topovat ověřit

Péče o obézního psa

  • Jak poznáme obézního psa a co dělat v případě nadváhy?
100%
Náhled

Obézního psa nemusíme poznat hned na první pohled. Obezita je často skrytá. Definovat ji můžeme jako hmotnost, jenž o 15 % převyšuje ideální hmotnost psa, kterou určujeme dle plemena, věku a pohlaví. Statistiky se liší, nicméně lze říci, že obezitou trpí téměř jedna třetina všech chovaných psů.

Historický nárůst výskytu obezity u psů korespondoval přímo s nárůstem obezity u lidí. Vývoj lidstva zaznamenal v poslední době snadnější dostupnost jídla a přejídání se netýkalo pouze lidí. Dotklo se i zvířat chovaných člověkem, psa nevyjímaje. A právě jídlo a pohyb jsou zásadní faktory, které hrají obrovskou roli u vzniku obezity.

Proč je pes obézní?

Obezita je nemoc a logicky jí předchází nejprve tloustnutí. Pes bude tloustnout tehdy, když bude přijímat v potravě víc energie, než je schopný aktivním pohybem spálit, a energetické příjmy převáží výdeje. U některých typů obezit jsou na vině právě jen výdeje, kdy pes nemá dostatečný pohyb. To se týká často psů chovaných v bytě. Někdy stačí jen úbytek pohybu i při zachování standardního množství krmení, aby k obezitě došlo. Chovatelé by si měli dávat pozor i na přemíru pamlsků. Další faktory, které mají vliv na vznik obezity, jsou kastrace, věk psa a jeho predispozice ze strany plemene. Některá plemena jsou totiž více náchylná k obezitě – například bígl nebo labradorský retrívr. Za zmínku stojí i fakt, že starší psi častěji tloustnou. Jak už kvůli změnám metabolismu, tak i kvůli úbytku pohybu. Starší psi jsou prostě lenivější a je to tak správně.

Jak poznat obezitu?

Tlustý mopsíkPoznat obézního psa je poněkud komplikovanější. Nejlépe to zjistí veterinář při pravidelných návštěvách při každoročním přeočkování. Sami si laicky můžeme zhodnotit stav výživy psa tak, že se mu pokusíme rukou nahmatat páteř nebo žebra. U psa s ideální hmotností páteř nahmatáme bez problémů s mírným tlakem. Stejně tak i žebra. Pokud páteř ani s mírným tlakem nenahmatáme, zřejmě trpí pes obezitou. Ale naopak jsou-li žebra psa snadno a jasně viditelná pouhým zrakem, je pes příliš hubený až podvyživený!

Jak už jsme se zmínili, obezita je onemocnění. A klasifikuje se takto právem. Pes s obezitou totiž nemůže být aktivní tak, jak by chtěl. Pohyb mu navíc činí potíže a někdy způsobuje i bolest. A platí, že pes bez možnosti být aktivní často není ani šťastný. Kromě toho jsou obézní psi více náchylní k infekcím, přetěžují svůj pohybový aparát, a tím si ničí klouby a páteř, trpí častěji nádorovými onemocněními a ke všemu jim tuk metabolicky poškozuje orgány.

Co můžete dělat vy?

Nejlepším řešením je návštěva veterináře, který vám navrhne redukční diety a doporučí další účinné postupy ke snížení hmotnosti. Sami můžete pomoci svému psovi tak, že zvýšíte jeho fyzickou aktivitu. Je tu totiž začarovaný kruh. Obézní pes je čím dál méně aktivní, čím více je obézní.To jen prohlubuje dál jeho obezitu. Proto je nutné k aktivitě psa donutit. Pravidelné procházky nejlépe i několikrát denně jsou k hubnutí ideální. Krmné dávky za den je dobré snížit na dvě třetiny dosavadní denní dávky. Nastartovat hubnutí by tedy mělo snížení porcí o jednu třetinu. Taky je velice vhodné rozložit jídlo do několika krmných dávek denně. Tento postup je o dost lepší než krmení ráno a večer. Dodejme ještě, že krmit psa by měla jen jedna osoba, aby se předešlo překrmování.

Jak bude pejsek postupně hubnout, bude zřejmě mít i větší chuť do pohybových aktivit a celkově se bude jevit aktivnější, což bude podporovat ještě více hubnutí. Díky tomu budeme moci později zvýšit zpětně krmení na původní dávky. Opět psa budeme zvykat na jeho původní dávku (je-li rozumná!) a sledovat jeho hmotnost. Je zde totiž riziko, že pes zase začne tloustnout. Obvykle ovšem jakmile pes zhubne, stává se aktivním a rychleji spaluje.

Důležité je myslet i na to, že pes nesmí hubnout příliš rychle, nárazově. Hubnutí by mělo probíhat postupně, nejlépe v řádu měsíců, nejlépe okolo 4 měsíců. Pro nejzdravější hubnutí by měl pes hubnout nanejvýš 1 % své hmotnosti týdně. Stále ale platí, že nejlepší je informovat o našem konání veterinárního lékaře. Kromě odborného zhodnocení budeme mít často i možnost chodit na pravidelné kontroly. Na každé kontrole nám psa zváží a prodiskutují s námi jeho zdravotní stav a naše dosavadní výsledky.

Pomoci pejskovi zhubnout jeho nadbytečná kila se vyplatí a pejsek za to bude vděčný. Uvidíte nárůst jeho radosti ze života! Pejsek bude svižnější, zdravější a hlavně se vyhne zdravotním komplikacím, které by mu obezita způsobila.

přečteno: 7 744x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...