topovat ověřit
02.03.2023 / 04.03.2023

Jak vybrat krmivo pro psa

  • Jak správně vybrat psí krmivo
100%
Náhled

Určení správného krmiva pro vašeho psa je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, která můžete učinit pro jeho zdraví a pohodu. Existuje mnoho různých faktorů, které musíte zvážit, jako je věk vašeho psa, jeho velikost, fyzická aktivita, zdravotní problémy a další. Je důležité si uvědomit, že každý pes je jiný a potřebuje specifické živiny, aby se udržel zdravý a silný. Proto byste měli podávat krmivo, které bude odpovídat potřebám vašeho psa a zohlední jeho individuální potřeby.

Výběr správného krmiva pro psa závisí na řadě faktorů, jako jsou věk, velikost, aktivita, zdravotní stav a preference psa. Zde je několik obecných doporučení:

Zkontrolujte složení krmiva:
Krmivo by mělo obsahovat kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy, vitamíny a minerály. Vyhýbejte se krmivům s vysokým obsahem obilovin a nízkou kvalitou bílkovin.

Podle čeho poznám, že má krmivo kvalitní bílkoviny?
Existuje několik ukazatelů, které vám pomohou určit, zda krmivo obsahuje kvalitní bílkoviny:

1. Zdroj bílkovin:
Krmivo by mělo obsahovat zdroje bílkovin z kvalitních zdrojů, jako jsou maso, ryby nebo vejce. Krmiva s nízkou kvalitou bílkovin často obsahují bílkoviny z obilovin nebo sóji, což může být pro psy méně stravitelné a méně výživné.

2. Obsah bílkovin:
Podívejte se na složení krmiva a zkontrolujte obsah bílkovin. Vyšší obsah bílkovin (ideálně kolem 25-30%) zvyšuje kvalitu krmiva.

3. Aminokyseliny:
Krmivo by mělo obsahovat všechny důležité aminokyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování těla psa. Zdroje bílkovin z kvalitních zdrojů často obsahují širokou škálu aminokyselin.

4. Přídavné látky:
Krmivo by mělo být bez přídavných látek, jako jsou chemické konzervanty, barviva a umělá sladidla, které mohou negativně ovlivnit zdraví vašeho psa.

V ideálním případě by měl být zdroj bílkovin uveden jako první na seznamu složek krmiva. To indikuje, že krmivo obsahuje vysokou kvalitu bílkovin a je hlavní složkou krmiva. Pokud máte pochybnosti o kvalitě bílkovin v krmivu vašeho psa, obraťte se na svého veterináře pro další rady.

Vyberte krmivo podle věku:
Pro štěňata a mladé psy je vhodné krmivo s vyšším obsahem bílkovin a kalorií. Pro starší psy s menší aktivitou je vhodné krmivo s nižším obsahem kalorií.

Zohledněte velikost psa:
Velcí psi potřebují krmivo s nižším obsahem energie na udržení zdravé hmotnosti, zatímco menší psi potřebují krmivo s vyšším obsahem energie.

Jak poznám, že má krmivo více, či méně obsahu energie?
Kontrola obsahu energie v krmivu je důležitá pro udržení zdravé hmotnosti vašeho psa. Existuje několik ukazatelů, které vám pomohou určit, zda krmivo obsahuje více, nebo méně energie:

Kalorická hustota:
Vysoká kalorická hustota krmiva znamená, že obsahuje více energie na gram krmiva. Obvykle jsou to krmiva s vyšším obsahem tuku. Méně kalorické krmiva mají nižší obsah tuku a vyšší obsah vlákniny.

Porovnání stravy:
Porovnejte doporučené denní množství krmiva pro vašeho psa s jinými krmivy stejné značky nebo jiných značek. Pokud doporučené množství je vyšší než u jiných krmiv, může to znamenat, že krmivo obsahuje více energie.

Pozorování hmotnosti:
Pravidelně važte vašeho psa a sledujte jeho hmotnost. Pokud pes přibírá na váze, může to znamenat, že dostává příliš mnoho energie v krmivu. Naopak, pokud pes ztrácí na váze, může to znamenat, že nedostává dostatek energie z krmiva.

Konzultace s veterinářem:
Veterinář může pomoci určit, zda je krmivo pro vašeho psa přiměřené s ohledem na jeho věk, aktivitu a zdravotní stav.

Je důležité si uvědomit, že každý pes je jedinečný a může vyžadovat různé množství energie v závislosti na jeho individuálních potřebách. Pravidelná kontrola hmotnosti vašeho psa a konzultace s veterinářem jsou klíčové pro udržení zdravé hmotnosti a výživy vašeho psa.

Vyhledejte krmivo pro zvláštní potřeby:
Pokud má váš pes nějaké zdravotní problémy, jako jsou alergie, náchylnost k obezitě nebo problémy s trávením, hledejte krmivo, které tyto potřeby zohledňuje.

Která plemena jsou nejvíce náchylná k alergiím?
Všechna plemena psů mohou mít alergie, nicméně některá plemena jsou více náchylná než jiná. Následující plemena jsou považována za nejvíce náchylná k alergiím:

Šarpej:
Toto plemeno má sklony ke kožním alergiím a často trpí zánětem kůže.

Teriéři:
Některá teriéří plemena, jako jsou West Highland White Teriéři a Cairn Teriéři, jsou náchylná ke kožním a potravinovým alergiím

Boxer:
Toto plemeno má sklony k atopické dermatitidě, což je alergická reakce na kůži.

Buldok:
Buldoci mají často problémy s kožními a potravinovými alergiemi.

Retrívři:
Plemena jako jsou zlatý retrívr a labradorský retrívr jsou náchylná ke kožním a potravinovým alergiím.

Pudl:
Toto plemeno má sklony ke kožním a potravinovým alergiím a mívají alergie způsobující problémy s ušima.

Setr:
Setři jsou náchylní ke kožním a potravinovým alergiím.

Je důležité si uvědomit, že každý pes je jedinečný a může mít odlišné potřeby a náchylnosti k alergiím. Pokud si všimnete příznaků alergií u svého psa, jako jsou svědění, zčervenání kůže nebo trávicí problémy, obraťte se na svého veterináře pro další rady a léčbu.

Která plemena často trpí obezitou?
Určitá plemena psů jsou náchylnější k nadváze a obezitě než jiná. Obezita u psů může způsobit mnoho zdravotních problémů, včetně vysokého krevního tlaku, diabetu, kloubních problémů a srdečních chorob.

Níže jsou uvedena některá plemena psů, která jsou náchylná k nadváze a obezitě:

Labrador:
Toto plemeno má sklony k obezitě kvůli jeho lásky k jídlu a nízké aktivitě.

Bígl:
Bígl je také náchylný k obezitě kvůli své lásce k jídlu a nízké aktivitě.

Basset Hound:
Toto plemeno má sklony k obezitě kvůli jeho pomalému metabolismu a sníženému pohybu.

Kokršpaněl:
Anglický
i americký kokršpaněl má sklony k obezitě kvůli jeho lásky k jídlu a nízké aktivitě.

Buldok:
Buldok má sklony k obezitě kvůli jeho nízké aktivitě a citlivému trávicímu systému.

Mops:
Toto plemeno má sklony k obezitě kvůli jeho nízké aktivitě a lásce k jídlu.

Je důležité sledovat váhu a stravování vašeho psa a zajistit, aby měl dostatek pohybu, aby se zabránilo nadváze a obezitě. Doporučuje se také vybírat krmiva s nižším obsahem kalorií a snížit množství pamlsků. Pokud má váš pes již nadváhu nebo je obezitní, může být nutné konzultovat to s veterinářem a vypracovat plán hubnutí pro vašeho psa, aby se zabránilo dalším zdravotním problémům.

Která plemena mívají problém s trávením?
Určitá plemena psů jsou náchylnější k trávicím problémům než jiná. Trávicí problémy u psů mohou být způsobeny několika faktory, jako jsou citlivost na určité potraviny, pomalý metabolismus, stres nebo genetické faktory.

Níže jsou uvedena některá plemena psů, která jsou náchylná k trávicím problémům:

Německý ovčák:
Toto plemeno může trpět nadýmáním a průjmem kvůli citlivému trávicímu systému.

Bígl:
Bígl může trpět nadýmáním a průjmem kvůli pomalému metabolismu a citlivému trávicímu systému.

Buldok:
Buldok může trpět zácpou a průjmem kvůli citlivému trávicímu systému a náchylnosti k alergiím na potraviny.

Bostonský teriér:
Toto plemeno může trpět průjmem kvůli citlivému trávicímu systému a náchylnosti k alergiím na potraviny.

Boxer:
Německý boxer může trpět nadýmáním a průjmem kvůli citlivému trávicímu systému a náchylnosti k alergiím na potraviny.

Šarpej:
Šarpej může trpět zánětem kůže, průjmem a dalšími trávicími problémy kvůli náchylnosti k alergiím na potraviny a citlivému trávicímu systému.

Je důležité sledovat stravování vašeho psa a zajistit, aby jeho strava odpovídala jeho individuálním potřebám. Pokud si všimnete příznaků trávicích problémů u vašeho psa, jako jsou zvracení, průjem nebo nadýmání, obraťte se na svého veterináře pro další rady a léčbu. V některých případech může být nutné změnit stravu vašeho psa nebo předepsat léky k řešení trávicích problémů.

Konzultujte s veterinářem:
Veterinář může pomoci určit správné krmivo pro vašeho psa na základě jeho specifických potřeb.

V každém případě je důležité vybírat krmivo s kvalitními ingrediencemi a pravidelně monitorovat hmotnost a zdraví vašeho psa.

přečteno: 75x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...