topovat ověřit
07.04.2021 / 23.04.2021

Pssssst… nerušit, zde se hraje Hersenwerk!

  • Co do Hersenwerku nepatří
100%
Náhled

Již potřetí se společně setkáváme nad tématem Hersenwerk. Povíme si, čeho bychom se měli v průběhu Hersenwerku vyvarovat a podíváme se na pár základních hlavolamů. Pokud jste se k nám připojili až teď, uděláme malé shrnutí toho, co je to Hersenwerk. Kdyby někdo chtěl všechny podrobnosti, tak nakoukněte do předchozích dvou článků:

  1. Článek: Hersenwerkem k relaxaci a lepšímu poznání
  2. Článek: Základy Hersenwerkového hraní

Hersenwerk je metoda, při které pes hraje hlavolamy za účelem relaxace a uvolnění. Skrze Hersenwerk lze docílit i dalších pozitivních efektů, vč. utužení vzájemného vztahu, zvyšování sebedůvěry, překonání drobných úzkostí a strachů a mnohého dalšího. Bez práce na míru by ale Hersenwerk nebyl tím, čím je. Proto je důležité vždy myslet na to, jakého psa máte před sebou a podle jeho potřeb mu hlavolam nejen vytvořit, ale i nabídnout.

V průběhu Hersenwerku je dobré vyvarovat se pár věcem. Jednou z nich je iritace, neboli rušení psa v průběhu hraní.

Na chvilku se zastavte, zavřete oči a představte si, že ležíte třeba na lehátku u moře. Všude je fantastický klid, po ruce máte své oblíbené křížovky a vnímáte jen jemný vánek, jak příjemně fouká, a slyšíte šumění vln. Jste přesně tam, kde máte být a tenhle pocit si užíváte. Vaše mysl se pomalu ocitá na úplně jiném místě, v místě, kde vypne a relaxuje. Najednou vás vyruší zvuk motorové pily, protože vedle zrovna potřebují pokácet palmu. Opět to utichne a vy zase relaxujete. Po chvilce další ruch. Projde okolo vás skupinka mladých lidí, kteří si kopou míč a nechtěně na vás hodí písek. Malinko se naježíte, něco na jejich adresu zahulákáte a pokračujete dál v odpočinku. Nakonec přijde váš kamarád a začne vás vyslýchat. „V kolik asi budeš chtít jíst?“ „Co si dáme k obědu?“ „Viděl jsi tu skupinku teenagerů?“ Otázky nekončí a tak jednoduše zaklapnete svou knihu s křížovkami a vaše představa odpočinku je v tu ránu pryč a vy naštvaně, a mnohem více unaveně, odcházíte.

Hersenwerk na webfordog

Čemu se vyvarovat?

Všechno a mnohé další je vyrušení. Pes, který je zahloubaný v řešení hlavolamu, také nechce být rušen. Snažte se tedy vyvarovat následujícím:

Hrabání v pamlskovníku
snažte si nehrát s pamlsky, je to bohužel činnost, kterou často dělají majitelé nevědomky, pro psy je nesmírně rušivá.

Ukazování do hlavolamu
nechte řešení na psovi, pokud se stane, že nějaké pamlsky v hlavolamu zůstanou, nechte je tam. Rozhodně je psovi neukazujte a nenuťte ho dohledat je.

Chválení psa
– z mé praxe je tento bod pro majitele většinou nejobtížnější. Jsme často velmi zvyklí na to, že psa za všechno chválíme. V případě Hersenwerku by to mělo nejen rušivou funkci, ale také by se mohlo stát, že by pes řešil hlavolam pro nás a my potřebujeme, aby řešil SÁM PRO SEBE.

Hlazení psa
– pes je sice kontaktní zvíře, ale při nějaké soustředěné činnosti jako je trénink, či Hersenwerk, o doteky nestojí. Představte si sebe, kdyby vás někdo za vyluštěný řádek v křížovce odměnil pohlazením a nedej bože by vás pohladil po hlavě.

Upravování vodítka
– tento bod platí pouze v případě, že hrajete v prostoru, kde je potřeba mít psa na vodítku. Snažte se držet vodítko tak, aby na něho pes nešlapal, abyste mu nemuseli neustále vyndávat nohu z vodítka, atd.

Vaše pozice u hlavolamu
– pes by měl mít pro řešení hlavolamu dostatek místa, snažte se tedy nesedět moc blízko hlavolamu natož se nad něj naklánět.

Hersenwerk na webfordog

Záhladní hlavolamy

Pojďme se podívat na pár základních hlavolamů. Já osobně mám následující trojici hlavolamů za úplnou nutnost. Každý majitel by je měl pro svého psa zkusit přichystat, protože jsou neskutečně variabilní a dají se přizpůsobit téměř jakýmkoliv požadavkům ze strany psa.

1) Čuchací dečky

– fantasticky rozmanitý hlavolam. Svým charakterem je pro psy velmi přirozený. Nabízí nám úplně jednoduché varianty a zároveň i varianty velmi náročné na řešení. U čuchacích deček záleží na drobných detailech. Lze je vyrobit velmi jednoduchou cestou, ale spousty z nich lze i koupit, jako např. koupelnové předložky, žinylkové mopy, nejrůznější protiskluzy do vany, chlupaté koberce a mnohé další.

a. materiál,
b. šířka chlupu,
c. délka chlupu,
d. gramáž chlupu,
e. barva,
f. hustota,
g. velikost (dle plochy).

Hersenwerk: čuchací dečky

2) Ručník

– ručník má doma snad úplně každý člověk a nikdy nezůstane jen u jednoho. Také zde udělá hodně muziky samotný materiál ručníku. Nabízí ale i mnoho možností, jak ho psovi nabídnout. Ručník můžeme různě skládat a tím tvoříme variace hlavolamů, které budou vyžadovat i rozdílné způsoby řešení.

a. srolovaný jako harmonika,
b. do kytky v ruce,
c. zarolovaný,
d. překládaný,
e. zachumlaný.

Hersenwerk: Ručník

3. Rolování

– tento poslední hlavolam mám asi nejraději, protože nejvíce simuluje přirozené chování psa, tedy když jde a čichá v trávě nějakou stopu. Rolovat lze všechno, jakýkoliv materiál a tím lze vytvořit mnoho zajímavých hlavolamů. Také způsob zarolování může být specifický. Čím úhledněji je zarolováno, tím lépe se vyroluje, ale pokud budete hlavolam postupně překládat, bude náročnější ho rozmotat. Rolování je často hlavolam s dlouhou přípravou i dlouhým řešením. Doporučuji tedy, abyste nejprve rolovali jen kousek hlavolamu, ale aby příprava nebyla hned tak náročná. Následné delší řešení hlavolamů často znamená větší míru uklidnění psa, ale také může být náročné na tělo. Pokud máte pejska, který má přední nohy delší než krk, pak můžete hlavolam zvednout na nějaký stupínek a pes může rolovat třeba do strany.

Hersenwerk: Rolování

Nezapomeňte sledovat další článek, se kterým se vám ozveme opět za 3 týdny. Rozhodně se můžete těšit na další hlavolamy i drobné rady pro vaše domácí Hersenwerkování!

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

přečteno: 1 285x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...