topovat ověřit
23.02.2021 / 23.04.2021

1. Hersenwerkem k relaxaci a lepšímu poznání

  • Hersenwerk - metoda pro relaxaci a uvolnění psa
100%
Náhled

Hersenwerk je fantastická metoda pro relaxaci a uvolnění psa po psychické i fyzické stránce. Seznamte se blíže s tímto konceptem pocházejícím z Nizozemí, protože nám nabízí mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

Každý má potřebu odpočinku, občas cítí potřebu shodit ze sebe všední stres a chmury a pročistit si hlavu. Platí to i pro dnešního psa, který je zatížený společným soužitím s člověkem, a to dokonce mnohem více, než třeba před 10 lety. V aktuální uspěchané době totiž zapomínáme, že pes musí být především psem, dělat úkony, ke kterým byl šlechtěn, poznávat nové pachy, nová místa, občas si hrabat v krtčí noře, vykusovat z hlíny kořínky nebo se třeba válet v blátě.

Pojďme si říct, kdo necháváme tyto činnosti psa dělat. Většina z nás asi ne, a to jsme jmenovali chování spíše jemnějšího charakteru. Proto v životě pes hledá možnosti, jak ze sebe stres dostat, odfrknout si a ponořit se myšlenkami do úplně jiné činnosti. Způsobů, jak mu ulevit, je několik. Jedním z nich je právě Hersenwerk.

Hersenwerk je metoda hraní různých hlavolamů. V jeho průběhu pes využívá všechny své smysly. Hlavním je čich, který je pro ně nejdůležitější. Čmuchání je přirozenost sama. Také ale využije zrak, navzdory přesvědčení části lidí totiž vnímá barvy, jen je jejich spektrum mnohem omezenější oproti lidskému. Některé prvky v hlavolamu mohou vydávat zvuk, proto se zde využije i sluch. Hmat souvisí především s materiálem, který v hlavolamu použijeme. Chuť využije pes v pamlscích, které v hlavolamu najde. Velmi zjednodušeně řečeno psovi připravíme hlavolam tak, že do něj schováme několik kousků pamlsků a necháme ho v hlavolamu hledat. Počkáme, až nám pes sám řekne, že je s hlavolamem hotový a poté mu připravíme další kolečko. Zní to jednoduše a také na tom nic složitého není, proč tedy psi Hersenwerk tolik milují?

Hersenwerk

Hersenwerk vs. hlavolam obecně

Hlavolamy lze hrát různými způsoby. Můžeme psa naučit konkrétnímu chování, klidně za pomocí dalších pomůcek, například klikru. Hlavolamy mohou prověřit inteligenci psa, pokud je budeme brát jako výzvu, kterou musí splnit. To jsou hlavní odchylky v přístupu k hlavolamům oproti Hersenwerku. Je velký rozdíl mezi psem, který chce dokončit hlavolam za každou cenu. Psem, který se prostřednictvím hlavolamu učí konkrétnímu chování nebo psem, který řeší hlavolam proto, aby udělal radost svému majiteli. Pes, který hraje Hersenwerk je pes, který řeší hlavolam pro své vlastní potěšení a také způsobem, který mu bude nejvíce vyhovovat. Navíc pro něj nebude důležité hlavolam dořešit. Hersenwerk dává psovi možnost volby a navíc je vždy nastaven na úspěch, protože každé řešení je správné. To neplatí pro pevné hlavolamy, které pořídíte v obchodech, proto je do Hersenwerku vůbec neřadíme. Takové hlavolamy většinou nabízejí psovi konkrétní řešení a nedávají možnost volby.

Hersenwerk

Práce na míru

Další velkou odlišností Hersenwerku od klasického zábavného hraní hlavolamů je práce na míru. Každý hlavolam je potřeba nabídnout danému psovi vždy na míru jeho potřebám a situaci, ve které se nachází. Důležité je si uvědomit, odkud váš pes pochází, jaké plemeno se skrývá v jeho genech. To nám může často napovědět, jak hlavolam nastavit. Vždy se musí přihlédnout k fyzickým proporcím psa. Jak dlouhé jsou končetiny a krk? Má váhu na předních nebo na zadních tlapkách? Nebolí ho nějaký sval, kloub či jizva? To vše jsou otázky, které vás nasměrují k tomu, jestli není třeba hlavolam dát výš nebo ho naklopit. Je můj pejsek původem norník? Pak mu bude zřejmě vyhovovat hlavolam, do kterého se bude moci zanořit čumákem hodně hluboko. Mám doma mopsíka s citlivým čumáčkem? Pak nebudu nutit pejska norovat v hlavolamu. Pokud máte psa, který nemá rád chaos, pak zvolte do hlavolamu jeden, maximálně dva různé materiály a použijte spíš méně komponentů. Je zde mnoho dalších otázek, na které je potřeba se ptát a podle nich hlavolam postupně upravovat.

I my lidé máme nějaký svůj oblíbený způsob odpočinku a ten často odpovídá naší nátuře i fyzické konstituci. Někdo rád uklidí, další si půjde zaběhat a jiný se naloží do vany.

Hersenwerk

Poznávání svého psa a budování vztahu

Odpovědi na výše položené otázky nám pes dává prostřednictvím svého těla, jeho postury a mimiky. A to je vlastně na Hersenwerku to nejtěžší, umění pozorovat svého psa. Všímat si drobných detailů v postavení jeho uší, ocasu, krabatého čela, uvolněných svalů, zpomalení dechu a dalších drobných nuancí, to všechno je Hersenwerk. Pokud se soustředíte na tyto důležité drobnosti, pak budete nejen schopni nabídnout hlavolam na míru vašemu psovi, ale uvědomíte si spoustu detailů, které vám vykreslí jeho charakter.

Hersenwerk 

Nejčastější hlavolamy

V Hersenwerku se nejvíce setkáváme s hlavolamy vyrobenými z domácích potřeb, například z ručníků, dek, podložek, rohožek, muffinků, brček, kelímků a dalších. Mezi ty nejoblíbenější patří čuchací dečky, rolování, muffinovníky, lavory s brčkama a ramínka.

V Hersenwerku se ale fantazii meze nekladou a tak můžete vyrábět hlavolamy z nejrůznějších materiálů. Je to recyklace často nepoužívaných věcí v pravém slova smyslu. Nezapomeňte, že každému psovi bude vyhovovat jiný materiál i typ hlavolamu, musíte mu jen bedlivě naslouchat.

V příštím článku si povíme praktické tipy k prvnímu Hersenwerkování.

Hersenwerk

 

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

přečteno: 1 657x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...