topovat ověřit

2. Základy Hersenwerkového hraní

  • Praktické tipy k prvnímu Hersenwerkování
80%
Náhled

V minulém článku jsme mluvili o metodě zvané Hersenwerk, která pomáhá k psychickému i fyzickému odpočinku psů. Dnes se podíváme více do praxe a řekneme si, jak správně hrát dle Hersenwerku. Na začátek si ale shrneme, co jsme se posledně dozvěděli.

Hersenwerk je metoda, která pomáhá psům, aby se uvolnili, zrelaxovali si nejen své tělo, ale i ducha. Jedná se o hraní nejrůznějších hlavolamů, které často vytváříme z materiálů, jež nás obklopují. Hlavolam může pes řešit svým originálním způsobem. Naším úkolem, tedy úkolem majitele psa, je dobře svého psa pozorovat a podle pozorování hlavolam i jeho nabídnutí přizpůsobovat tak, abychom dosáhli nejlepšího nastavení pro pořádnou relaxaci. Díky Hersenwerku lze také svého psa lépe poznat a porozumět mu. Jak tedy vlastně hrát? Pojďme si říct úplné základy.

Bezpečné hraní

Na prvním místě vždy myslete na bezpečí svého psa, protože bez pocitu bezpečí není nikdy odpočinku. Hrajte jen s jedním pejskem. Nevyužívejte materiály, které by mohly psovi ublížit. Snažte se pro něho vytvořit bezpečné prostředí, kde ideálně nebudou podněty, které by psa vysloveně děsily. Nejen že by pes neodpočíval, ale pes, který je ve stresu, nežere.

Bezpečí a jistotu pes nabyde i díky tomu, co bude mít během hraní pod nohama. Proto doporučujeme, abyste vždy hráli na povrchu, který psovi neklouže. Pokud máte doma koberec nebo hrajete na trávě venku, pak je to naprosto bez problému, ale pokud máte lino nebo plovoucí podlahu, pak je potřeba použít protiskluzovou podložku – karimatku, jogamatku, pěnové puzzle, kobereček a mnohé další materiály.

Proč je ale podložka tak strašně důležitá?

Představte si, že jdete odpočívat a zapnete si k tomu televizi. Rozložíte si gauč, pustíte film, připravíte si pití a nějaké zobání tak, abyste se nemuseli pro ně natahovat, vše je dokonalé. Usadíte se pohodlně na gauč, ale zjistíte, že je koženkový a nedávno jste ho nechali ošetřit speciálním olejem, který se ještě pořádně nevsákl. Stane se to, že budete neustále na gauči klouzat. Vždy, když se pohodlně usadíte a naladíte na relaxaci, tak se s uvolněním těla sesunete na gauči níž. To způsobí, že zatnete břišní svalstvo, aby vám nespadl hrudník a hlava, a zase se pracně vyškrábete po gauči do původní pozice a během pár sekund se vám stane to samé. Nakonec to celé ukončíte, složíte gauč a na nějaké odpočívání zapomenete, protože prostě nejsou správné podmínky. To samé prožívá pes, když nemá jistý materiál pod nohama. Dopřejte mu tedy ten správný „gauč“, který mu poskytne klid a jistotu a možnost odpočinku. Bez podložky nikdy pořádně odpočívat nebude.

Hersenwerk- část druhá

Seznámení s hlavolamem

Pes by měl mít vždy možnost seznámit se s hlavolamem, ještě než začnete hrát. Jakmile hlavolam položíte na zem a začnete ho instalovat pro pejska, neodstrkujte ho, nezakazujte mu hlavolam a nechte psa, aby si hlavolam očichal, ještě než mu do něho dáte pamlsky. Zvláště u štěňátek je tato fáze důležitá. Štěně se občas nadšeně vrhne pro pamlsky, aniž by si uvědomilo, kdeže to vlastně je a může se lehce stát, že se po chvilce hlavolamu lekne. Takové leknutí vytvoří první nedůvěru a občas může být velmi těžké důvěru nalézt zpět.

Příprava hlavolamu

Od začátku se snažte pejska naučit, aby počkal, než mu hlavolam připravíte. Naučí se díky tomu trpělivosti, sebekontrole a navíc si užije hraní hlavolamu, aniž byste ho rušili chystáním pamlsků do hlavolamu v průběhu hraní. Dostane už všechno dokonale naservírované a díky tomu se krásně uvolní. Jako vy, když přijdete domů a máte navařeno, uklizeno, máte přichystaný oblíbený film, rozložený gauč, to je přeci fantazie.

Jak ho ale trpělivosti naučit?

Někteří pejsci umí povel pro odložení, např. zůstaň či čekej. Klidně ho můžete použít i pro tento účel. Pokud ale váš pejsek žádný takový povel neumí, pak máte dvě možnosti. Lehce ale pevně pejska přidržte za obojek či postroj, ale nezapomeňte ho odměnit za to, že vás do hlavolamu netáhne. Ti, kdo jsou trochu zručnější, mohou zkusit práci s oběma rukama, tedy jednou rukou budete odměňovat pejska za čekání a druhou rukou chystat hlavolam. V obou variantách při trpělivém a láskyplném vysvětlování se pes časem naučí, že čekání na připravený hlavolam se mu velmi vyplatí. Některým psům také hodně pomůže správné místečko, kde během přípravy hlavolamu mohou čekat, např. nějaký target, pelíšek, atd. Pokud se vám stane, že pes přípravu nevydrží a vrhne se do hlavolamu dříve, nechte ho řešit. Nebraňte mu rukou, nezakazujte mu hlavolam. Berte to jako informaci, že příště musíte být rychlejší, aby měl pes šanci vydržet.

Hersenwerk- část druhá

Povel pro hru

Doporučujeme zvolit si povel, který bude specifický čistě pro Hersenwerk. Časem si povel s aktivitou velmi dobře spojí a díky tomu bude schopen dosáhnout kýženého prožitku mnohem dřív. Povelem může být jakékoliv slovíčko, výběr je čistě na vás. Povel by měl znamenat volbu a ne rozkaz. Tedy povelem mu říkáte: „Pokud chceš, můžeš jít hrát.“ A právě slovíčko „můžeš“ je velmi důležité. Kdyby se pejsek rozhodl, že hrát nechce a rovnou odejde, pak se nic neděje. Je to jeho rozhodnutí a vy ho prosím respektujte. Možnost mu můžete dát zase někdy jindy. V takovém případě vždy chvilku vyčkejte, může se stát, že zprvu pes zájem nemá, ale během pár vteřin si to rozmyslí.

Hra je chvilkou pro majitele

Jakmile pes začne hlavolam řešit, přichází ta nejdůležitější fáze Hersenwerku, která leží na bedrech majitele – pozorování. Jak jsem se zmínila v předchozím článku, Hersenwerk je práce na míru. Musíme psa dobře pozorovat, abychom v dalším kole mohli hlavolam upravit, či ho jinak nabídnout. Když pes řeší hlavolam, snažte se nekontrolovat, jestli snědl všechny pamlsky, vyřešení hlavolamu totiž není důležité. Všímejte si toho, jak se pes v hlavolamu chová. Pohybuje se v hlavolamu ladně a jistě, nebo trhaně? Klepou se mu svaly v průběhu hraní díky dlouhodobé výdrži ve zkroucené pozici? Oddychuje klidně? Jak intenzivně čmuchá? Má ocas nastražený a v křeči, anebo postupně uvolněně klesá směrem k zemi? To všechno a mnoho dalšího jsou otázky, které si v průběhu hraní pokládáme a podle jejich odpovědí upravujeme to, jak hlavolam psovi nabízíme, materiály v hlavolamu, anebo i samotný hlavolam vyměníme za jiný. Buďte velmi pozorní, čím více se budete dívat, tím více toho uvidíte. Pes si také velmi dobře všimne, že jste reagovali na jeho signály, protože další hraní bude mnohem více vyhovovat jeho potřebám, náladám a temperamentu. Každé Hersenwerkování bude jiné, protože žádná situace není stejná. Vždy jsme my i pes ovlivnění aktuálními událostmi, emocemi, ruchy a mnohým dalším. Proto v pozorování nikdy nepolevujte.

Hersenwerk- část druhá

Ukončení hlavolamu

Nechte psa, aby vám řekl, že je s hlavolamem hotový. Taková informace ovšem vůbec nemusí znamenat, že je hlavolam vyřešený. Když budete relaxovat ve vaně, občas z ní vylezete prostě proto, protože toho už budete mít dost a odpočinek vám bude stačit a voda ani nemusí vychladnout.

Jak poznáte, že je pes s hlavolamem hotov?

Jednoduše tak, že si ho přestane všímat. Někteří psi poodejdou, u takových vždy chvilku počkejte alespoň pár sekund, může se stát, že si jen dal pes pauzičku a hned se k hlavolamu zase vrátí. Někteří pejsci si sednou, někteří se vrátí na místo, kde čekali během přípravy hlavolamu, atd. Způsobů ukončení je opravdu hodně. Není pravidlem, že váš pes bude ukončovat stále stejným způsobem, klidně může ukončit hlavolam pokaždé jinak. Existuje také jedna speciální kategorie pejsků, kteří ukončit hlavolam neumí a mohou se dokonce rozčílit z toho, že v hlavolamu již není žádný pamlsek. Takovým pejskům z hlavolamu pomozte tak, že jim nabídnete pamlsek přímo u čumáčku a pamlskem ho vyveďte z hlavolamu opět na čekací místo. Časem se tuto negativní emoci naučí ovládat a nebude se již vztekat.

Hersenwerk- část druhá

V tomto článku jsme se soustředili hlavně na to, jak má hraní správně vypadat. Občas se můžete setkat s výjimečnou situací, kdy je pes třeba příliš unavený psychicky nebo bude ve špatné fyzické kondici či v drobném stresu a samotné čekání v průběhu připravování hlavolamu prostě a jednoduše nezvládne. V takovém případě čekání od pejska nevyžadujte, zde je nutné ho nechat hlavolam řešit v rámci jeho duševní terapie. Nechte ho hrát už během vašich příprav. Je možné, že díky hraní se uklidní a v dalších kolech čekání zvládne.

Hrajte vždy jen pár minut, u běžného psa v normální situaci doporučujeme hrát 5-15 minut, víc není žádoucí, protože pes bude již hodně unavený. Však my lidé také většinou odpočíváme v průměru 30 minut maximálně.

Příště se spolu podíváme, jak hraní Hersenwerku vypadat nemá, tedy na to, co do Hersenwerku nepatří.
Článek je již k dispozici zde: Pssssst… nerušit, zde se hraje Hersenwerk!

Hersenwerk- část druhá

Autor článku: Ing. Helena Pozníčková Hejzlarová
Autor fotografií: Ing. Jaroslav Hejzlar - archív Hersenwerku

přečteno: 1 232x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...