topovat ověřit
18.04.2016 / 10.06.2019

Jak se připravit na bonitaci

  • Co je to bonitace a co je nutné splnit před bonitací
100%
Náhled

Pořídili jste si štěně s průkazem původu a plánujete jeho uchovnění? Pak vás čeká bonitace, při které bude pes pečlivě posouzen. Poradíme vám, jak se na tuto psí „zkoušku dospělosti“ připravit.

Co je to bonitace?

Bonitace se v mnohém podobá výstavě, ale probíhá mnohem více do hloubky. Jedná se o akci, na které je pes posouzen a pečlivě srovnán se standardem, veškeré odchylky jsou zaznamenány a pes odchází s výsledkem chovný, či nechovný.

U většiny plemen jedinec projde bonitací jednou za život a její výsledek je platný doživotně. Existují ovšem výjimky, za určitých okolností můžete absolvovat rebonitaci. Zvláštní kapitolou jsou němečtí ovčáci, kteří mají jedny z nejpřísnějších podmínek k přijetí do chovu. První uchovnění ovčáků je dočasné, pouze na dobu 2 let, poté je nutné opět absolvovat bonitaci. Další zařazení do chovu je již doživotní.

Bonitace jsou pořádány kluby, které zaštitují chov daných plemen FCI v České republice. Každé plemeno má pro uchovnění jiné podmínky. Pokud jste členy klubu, tak máte zvýhodněné poplatky.

Afgánský chrt a Border teriér

Co je nutné splnit před účastí na bonitaci

Na bonitaci je požadováno předložení výsledků zdravotních vyšetření, které dané plemeno pro uchovnění potřebuje. Pokud se jedná o vyšetření pohybového aparátu, je nutné, aby pes v době vyšetření dosáhl alespoň věku 12 měsíců (RTG kyčlí a luxace patell). Dále se můžete setkat s tím, že bude požadováno vyšetření očí, zhotovení DNA profilu a další.

Pro úspěšné absolvování bonitace je potřeba, aby měl váš pes splněnou výstavu nejhůře na předepsanou známku. Výstavy se musíte zúčastnit až v určitém věku psa, věková hranice se týká i samotné bonitace.

Pracovní a lovecká plemena mají uchovnění o něco obtížnější, protože musí před bonitací absolvovat ještě požadovanou zkoušku.

U některých plemen jsou před samotnou bonitací pořádány svody. Veškeré informace k uchovnění vašeho plemene najdete na stránkách chovatelského klubu.

Border kolie

Jak bonitace probíhá

Psi jsou při bonitaci posuzováni podle rozpisu. Rozhodně je ale dobré přijet včas, protože někdo se nemusí dostavit a vy tak můžete přijít na řadu dříve, než jste čekali. Po dobu posuzování si můžete udělat pohodlí v blízkosti kruhu a sledovat, jak bonitační komise postupuje, abyste věděli, co vás čeká.

Během posuzování buďte v pohodě, pes jakýkoliv stres z vaší strany pozná. Posuzování má na starost bonitační komise, nejdříve dojde k vážení a měření (u některých plemen je podstatná jen výška v kohoutku, u jiných jsou důležité další proporce), následuje podrobná kontrola chrupu a posouzení psa v postoji i pohybu jako na výstavě.

Veškeré odchylky od standardu jsou zaneseny do bonitační karty a výsledný kód je přehledem nedostatků, které pes má. Komise věnuje pozornost povaze psa a tomu, jak se během předvedení chová, proto je důležité, abyste jej na bonitaci dostatečně připravili. Pes musí umět ukázat zuby a nechat sebou manipulovat i cizím člověkem (to je velkému množství psů nepříjemné).

Pokud na sebe pes nenechá sáhnout, odmítá ukázat zuby či je agresivní, nemusí být posouzen. Dopředu trénujte veškeré úkony, které vás čekají.

Francouzský buldoček

Uchovnění s pejskem absolvujete jednou za jeho život, proto si udělejte dostatek času a nesnažte se nic uspěchat. Bonitace často probíhá společně s klubovou výstavou, takže to můžete pojmout jako příjemně strávený víkend s ostatními pejskaři.

přečteno: 45 707x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...