topovat ověřit
04.03.2023 / 04.03.2023

Jak vycvičit psa aneb Co je potřeba vědět o základních principech výcviku psa

  • Základní principy výcviku psa
100%
Náhled

Výcvik psa je důležitým aspektem péče o domácího mazlíčka. Pokud je pes vycvičený, bude se chovat poslušně a bude mít méně tendencí způsobovat problémy nebo škodu doma. V tomto článku si přečtěte o základních principech výcviku psů, technikách, které se používají, a jak je aplikovat, abyste měli poslušného a spokojeného mazlíčka.

1. Začněte co nejdříve

Nejlepší dobou pro začátek výcviku je okamžik, kdy si přinesete svého nového mazlíčka domů. V tomto obobí má pes otevřenou mysl a snáze se učí nové věci. Čím déle budete čekat, tím těžší bude vašeho psavycvičit, protože si zvykne na určitý způsob chování.

2. Využívejte pozitivní motivaci

Pozitivní motivace je technika výcviku, která zahrnuje odměňování psa za správné chování. Psi se lépe učí, co se od nich očekává, pokud jsou po skončení správného úkolu odměněni. Odměnou může být pamlsek, hračka nebo slovní pochvala. Pozitivní motivace je účinnější než trestání psa, protože pes se učí, co má dělat, a nikoliv to, co by neměl dělat.

3. Používejte jednoduché příkazy

Při výcviku psa je důležité používat jednoduché příkazy. Psi si snadněji pamatují krátké slova, jako jsou „sedni“, „stůj“, „lehni“ a „tady“. Pokud se naučíte používat jednoduché příkazy, váš pes bude méně zmatený a snáze se bude učit nové věci.

4. Buďte trpěliví a důslední

Výcvik psa může být časově náročný proces, takže je důležité mít trpělivost. Pokud se váš pes nezvládá naučit určitý příkaz na první pokus, nenechte se tím rozhodit. Opakujte cvičení znovu a buďte trpěliví. Je také důležité být důsledný v tom, jak učíte svého psa. Váš pes se snáze naučí co od něj očekáváte, pokud budete používat vždy stejné příkazy na stejnou činnost. Pokud ale budete používat různé příkazy pro stejnou činnost, může to vést k zmatení psa a jeho neschopnosti se učit nové věci.

5. Začněte s jednoduchými cvičeními

Při výcviku psa je důležité začít s jednoduchými cvičeními a postupně je ztěžovat. Začněte s cvičením sedni nebo lehni a pokud váš pes tuto činnost zvládá, přejděte na cvičení chůze na vodítku. Je také důležité věnovat pozornost tomu, co váš pes již umí, a postupně přidávat další příkazy.

6. Vyhýbejte se trestání

Trestání psa není efektivní způsob, jak ho vycvičit. Psi by měli být odměňováni za správné chování, nikoliv trestáni za chyby. Když pes něco špatně udělá, měli byste mu místo toho ukázat, co má udělat správně.

7. Využívejte odměny

Odměny jsou velmi důležitým prvkem výcviku psa. Když pes splní požadovanou činnost, měli byste ho okamžitě odměnit. Odměny mohou být pamlsky, hračky nebo slovní pochvala. Odměňování psa bude vést k vytváření pozitivních asociací a pes bude mít větší motivaci se učit nové věci.

8. Buďte kreativní

Když se učíte novým věcem, měli byste být kreativní. Pokud pes nezvládá určitou činnost, můžete zkusit jiný způsob výcviku. Někdy může být použití jiného typu odměny, změna času tréninku nebo změna místa tréninku účinným řešením.

9. Užívejte si to

Výcvik psa může být pro vás i vašeho psa zábavným zážitkem. Užívejte si to a nebojte se experimentovat s různými technikami výcviku. Pokud budete mít pozitivní přístup, váš pes se bude cítit pohodlněji a bude se snadněji učit nové věci.

10. Buďte důslení

Důslednost je klíčovým faktorem při výcviku psa. Pokud se rozhodnete, jaký příkaz použijete, musíte ho používat vždy, když chcete, aby váš pes danou činnost provedl. To znamená, že pokud používáte výhradně slovo "sedni" pro příkaz sednout si, měli byste toto slovo používat vždy a nikoliv se snažit psa přesvědčit jiným slovem. To samé je i u odměny. Pokud váš pes někdy dostane odměnu a někdy ne, může být zmatený a nebude schopen se naučit, co od něj očekáváte.

11. Trénujte často

Trénink psa by měl být prováděn pravidelně, aby si pes pamatoval, co se od něj očekává. Krátké tréninkové seance několikrát denně jsou účinnější než delší seance jednou týdně. Mějte na paměti, že pes nemusí být schopen se učit nové věci, pokud je příliš unavený.

12. Učte se spolu

Výcvik psa by měl být příležitostí k učení se spolu s vaším psem. Poznáte svého psa lépe a naučíte se, jaké jsou jeho přirozené sklony a potřeby. Tento proces také posiluje vaši vazbu s vaším psem a poskytuje vám příležitost trávit spolu kvalitní čas.

13. Vyhledejte pomoc, pokud je to nutné

Pokud se zdá, že váš pes není schopen se naučit, co od něj očekáváte, nebo pokud máte pocit, že vaše techniky výcviku nefungují, měli byste hledat pomoc. Vyhledání odborníka na výcvik psů může být užitečné, pokud se chcete naučit nové techniky výcviku nebo pokud máte problémy s určitými chováním vašeho psa.

Výcvik psa může být zábavným a užitečným zážitkem pro vás i vašeho mazlíčka. Použití pozitivních posílení, důslednosti a trpělivosti vám pomohou vychovat poslušného a spokojeného psa. Sledování pokroku vašeho psa a přizpůsobení tréninku jeho potřebám vám pomůže vytvořit zdravou a šťastnou vazbu s vaším mazlíčkem.

přečteno: 150x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...