topovat ověřit
03.10.2019 / 15.10.2019

Barevné variety dalmatina

  • Úvod do genetiky dalmatina
100%
Náhled

Dalmatina pozná každý. Díky svému výjimečnému tečkování je nezaměnitelný s jiným plemenem. Černě tečkovaný dalmatin je velmi populární, méně častá je jeho hnědá varieta. Všechna ostatní zbarvení jsou nestandardní, stejně jako řada anomálií (např. plotna) vyskytujících se i u jinak standardních psů.

Tyto anomálie a nestandardní zbarvení psa vylučují z dalšího chovu. Pojďme si ukázat, jak takový nestandardní pes vypadá a jak by měl vypadat správně.

Černě tečkované zbarvení

Dle standardu ČMKU je psáno k černému zbarvení toto: Základní barva je čistě bílá. Černé tečky u černé varianty.

Tečky mají být symetricky rozmístěné po celém těle, jasně okrouhlé a bez přechodů do bílé základní barvy. Velikost teček by měla být stejná, přičemž v průměru se velikost pohybuje mezi 2 - 3 cm. Tečky na hlavě a na končetinách by měly být přiměřeně menší než na těle. Je žádoucí, aby tečkování bylo i na ocase, kde je také proporcionálně menší než po těle. 

Stříkání na těle není žádoucí a mělo by být penalizováno. Tečky se nesmí slívat a tvořit větší skvrny. Skvrny a plotny jsou nežádoucí. Zvláštní pozornost je nutné věnovat tečkování na uších. 

Jakým způsobem docílíme černé variety?

Černé tečkování je podmíněno dominantním genem "B". Pokud se setká dominantní gen s recesivním, bude navenek vidět ten dominantí. Černě tečkovaný dalmatin může být "BB" - potomkům předá vždy dominantní "B", tedy černé tečkování. A dále může být "Bb" - produkovat může jak černá (s dalším "Bb" nebo "BB" pouze černá), tak i játrově tečkovaná štěňata (s "bb").

Tečkování dalmatina

Černá plotna

Plotna je zbarvená plocha, která se může objevit kdekoliv na těle a je považována za vadu. Nejčastěji se objevuje na hlavě, kolem očí (monokl) nebo na uších. Může být na více místech zároveň. Má silnou barvu a nemá žádné bílé chloupky. Někdy je obtížné rozpoznat plotnu od spojených teček. Plotna je oboustranná; stejná barva je na vnější i vnitřní straně (např. na uchu) a její hrany jsou jasně vyznačeny. Na rozdíl od teček, které se vykreslí až po několika dnech, lze plotnu rozpoznat ihned po narození štěňátek.

Kresba dalmatina s černou plotnou

Foto dalmatinů s černou plotnou

 

Játrově tečkované zbarvení

Dle standardu ČMKU je psáno k játrovému zbarvení toto: Základní barva je čistě bílá. Tečky barvy jater u hnědé varianty.

Tečky mají být symetricky rozmístěné po celém těle, jasně okrouhlé a bez přechodů do bílé základní barvy. Velikost teček by měla být stejná. U hnědé varianty jsou tečky poněkud menší, než u černé - v průměru asi 2 cm. Tečky na hlavě a na končetinách by měly být přiměřeně menší než na těle. Je žádoucí, aby tečkování bylo i na ocase, kde je také proporcionálně menší než po těle. 

Stříkání na těle není žádoucí a mělo by být penalizováno.  Tečky se nesmí slívat a tvořit větší skvrny. Skvrny a plotny jsou nežádoucí. Zvláštní pozornost je nutné věnovat tečkování na uších. 

Játrové tečkování je recesivní (ustupující) barvou genu "b". Játrově tečkovaný dalmatin je vždy "bb". Dva játroví jedinci tudíž budou produkovat pouze další játrové psy, protože gen "B" pro černé tečkovaní vůbec nenesou, tudíž jej nemohou svým potomkům předat. V případě spáření "bb" a "Bb" mohou být ve vrhu očekávaná štěňata jak černá, tak i hnědě tečkovaná.

Hustota tečkování u hnědého (játrového) dalmatina

Tečkování játrového dalmatina

Játrová plotna

Pro játrovou plotnu platí stejný popis, jako pro černou plotnu. Jedná se o zbarvenou plochu, která se může objevit kdekoliv na těle a je považována za vadu. Nejčastěji se objevuje na hlavě, kolem očí (monokl) nebo na uších. Může být na více místech zároveň. Má silnou barvu a nemá žádné bílé chloupky. Někdy je obtížné rozpoznat plotnu od spojených teček. Plotna je oboustranná; stejná barva je na vnější i vnitřní straně (např. na uchu) a její hrany jsou jasně vyznačeny. Na rozdíl od teček, které se vykreslí až po několika dnech, lze plotnu rozpoznat ihned po narození štěňátek.

Dalmatin s játrovou plotnou

Foto dalmatinů s játrovou plotnou

 

Oranžové zbarvení

Oranžově zbarvení psi jsou poměrně vzácní. Avšak toto zbarvení je považováno za diskvalifikující vadu a závažnou odchylku od standardu.

Oranžové zbarvení (lemon) je způsobeno přítomností recesivního (ustupujícího) genu "e". Tmavý pigment je podmíněn dominantním genem "E", pes, který nese dvě kopie recesivních genů "e" tudíž žádný tmavý pigment mít na srsti nebude, jeho tečkování bude mít oranžovou barvu. Odstín tečkování může být od velice světle nažloutlé až po tmavě oranžovou. Lemoni mají v závislosti na B / b genu buď černý, nebo játrový čenich.

V některých zemích jako je např. Anglie, se oranžoví psi rozlišují na "citrony" a "pomeranče", přičemž citroni mají čenich černý a pomerančoví jedinci ho mají hnědý / játrový. Vzhledem k tomu, že některý citron může mít ve výsledku tmavší barvu než pomeranč, obecně se tyto detaily nerozlišují a všichni tito psi se nazývají jednotně "Lemon".

Oranžové tečkování dalmatínů

Foto oranžových dalmatinů

Oranžová plotna

I u lemon dalmatinů se mohou objevit plotny. O tom, co to plotna je a jak vypadá jste se mohli dočíst v popisku černé plotny.

Dalmatin s oranžovou plotnou

 

Modré zbarvení

Tečkování má šedou barvu, označuje se jako "modré". Plemena v modré barvě jsou běžně vidět (např. výmarský ohař), zbarvení způsobuje recesivní gen "d", který ředí černou barvu genu "B".

Dalmatin s modrým/šedým tečkováním

Modré / šedé zbarvení dalmatina

Modrá plotna

Popis plotny viz černá plotna.

Dalmatin s modrou plotnou

 

Tříbarevné zbarvení

Zbarvení tricolor je podmíněno přítomností "t" genu. Tricolórní zbarvení je ve skutečnosti zbarvení dvoubarevné s pálením (vzory tan). Pálení je typické pro řadu plemen (např. německý ovčák), tyto "tan vzory" jsou vždy hnědé. To znamená, že ani u dalmatina nejsou tyto vzory černé. Tricolórní dalmatin se proto může vyskytnout pouze ve dvou formách. Černě tečkovaný dalmatin s pálením nebo játrově tečkovaný dalmatin s pálením.

Tříbarevné zbarvení dalmatina

Tříbarevné zbarvení dalmatina

 

Mozaika

Výjimečně se může vyskytnout u černě nebo játrově tečkovaných psů jedna tečka játrové nebo oranžové barvy. Jde o lokalizovanou mutaci. Nejčastěji se jedná o játrovou skvrnu na černě tečkovaném psovi nosícím játrový "b" gen. U játrově zbarvených psů jde o tečku citronové až oranžové barvy, takový pes pravděpodobně nese gen "e" pro citronové zbarvení.

Dalmatin ve zbarvení "mozaika"

 

Žíhané zbarvení

Žíhané zbarvení neboli brindle, je černá barva promíchaná s červenou v různých odstínech v poměru 1:1. Brindle je dominantně dědičné zbarvení.

Žíhané zbarvení dalmatina (brindle)

Žíhaně zbarvení dalmatini

 

Žíhané zbarvení tricolor

Na těle jedince se vyskytuje jak žíhané tečkování, tak i čistě černé.

Žíhané zbarvení tricolor

Žíhaná plotna

Popis plotny viz černá plotna.

Žíhaná plotna dalmatina

 

Stínované tečkování

Tečkovaný dalmatin je játrově-citronový. Pro citronové zbarvení není neobvyklé mírně tmavší zabarvení uší. U této anomálie jsou však citronové puntíky jakoby ohraničené játrovou barvou. Citronový gen "e" neumožňuje přítomnost tmavého pigmentu (černý, játrový) v srsti. V tomhle případě se jedná pravděpodobně o dvojnásobný gen "e", který nedokázal tmavý pigment zcela odstranit.

Stínované tečkování dalmatína

 

Bez teček

Ve skutečnosti se jedná o velice slabé a řídké, citronově tečkované zbarvení. Zvláště u štěňat není tečkování ještě příliš výrazné a pes se tak může jevit jako bílý. Nejedná se o albíny (bez pigmentu), protože jejich oči i čenich nejsou růžové, ale jsou normálně pigmentované.

Bílý dalmatin

Bílý dalmatin bez teček

 

Dlouhosrstá forma

Spousta hladkosrstých plemen čas od času vyprodukuje dlouhosrstého jedince. Pes nesoucí jednu kopii genu pro dlouhou srst bude produkovat štěňata hladkosrstá. Pokud se však spáří fena se psem, kdy budou oba nositeli kopie tohoto genu, přibližně 25 % jejich potomků bude dlouhosrstých.

Dlouhosrstá forma dalmatina

Dlouhosrstý dalmatin

 

Hlava, uši

Řídké tečkování

Hlava je téměř bílá. Uši jsou velmi mírně tečkované.

Hlava, uši dalmatina - řidké tečkování

Střední tečkování

Hlava i uši jsou řídce až středně tečkované.

Hlava, uši dalmatina - střední tečkování

Optimální tečkování

Hlava je středně tečkovaná. Uši jsou mramorově zbarvené.

Hlava, uši dalmatina - optimální tečkování

Husté tečkování

Hlava je velmi tečkovaná, vytváří masku. Uši jsou tmavé.

Hlava, uši - husté tečkování

 

Barva očí

Dle standardu mají oči být: Oválné, subfrontálně uložené pod úhlem 10-15°. Pigmentace očí je v souladu se zbarvením teček v srsti. Oční víčka jsou přilehlá, nejsou volná. Okraje očních víček jsou pigmentovány po celém svém obvodu v barvě, která je v souladu se zbarvením srsti. 

vylučující vady očí: Entropium, ektropium, oči s různobarevnou duhovkou (heterochromie), modré oči, částečně modře zbarvená duhovka

Entropium, ektropium, oči s různobarevnou duhovkou (heterochromie), modré oči, částečně           modře zbarvená duhovka

Více zde: https://dalmatinklub.webnode.cz/o-plemeni/standard/
Entropium, ektropium, oči s různobarevnou duhovkou (heterochromie), modré oči, částečně           modře zbarvená duhovka

Více zde: https://dalmatinklub.webnode.cz/o-plemeni/standard/
Oválné, subfrontálně uložené pod úhlem 10-15°. Pigmentace očí je v souladu se zbarvením teček v srsti. Oční víčka jsou přilehlá, nejsou volná. Okraje očních víček jsou pigmentovány po celém svém obvodu v barvě, která je v souladu se zbarvením srsti.  

Více zde: https://dalmatinklub.webnode.cz/o-plemeni/standard/
Oválné, subfrontálně uložené pod úhlem 10-15°. Pigmentace očí je v souladu se zbarvením teček v srsti. Oční víčka jsou přilehlá, nejsou volná. Okraje očních víček jsou pigmentovány po celém svém obvodu v barvě, která je v souladu se zbarvením srsti.  

Více zde: https://dalmatinklub.webnode.cz/o-plemeni/standard/

Světle hnědé oči

Světle hnědé oči

Játrové oči

Játrové oči

Tmavě hnědé oči

Tmavě hnědé oči

Modré oči

Modré oči

Dvoubarevné oči

Dvoubarevné oči

 

Čenich / stop

Dle standardu má nosní houba být: velká, s široce otevřenými nosními otvory, musí být zcela pigmentována. Její barva musí odpovídat zbarvení teček v srsti.

Vylučující vady nosní houby: Nepigmentovaná nosní houba

Černý stop

Černý čenich

Játrový stop

Játrový čenich

Stop postrádající pigment

Čenich postrádající pigment

 

Pihy

Pihy jsou malé puntíky (pihy) vyskytující se mezi jinak normálně velkými tečkami. Ve větším množství jsou pihy nežádoucí a psa mohou na výstavě znevýhodnit.

Dalmatin - pihy

 

Hřbetní pruh

Hřbetní pruh je seskupení většího počtu teček na páteři.

Dalmatin - hřbetní pruh

Pokud vás toto plemeno zaujalo a rádi byste si nějakého dalmatina pořídili, zde najdete nabídku inzerátů. Nebo můžete oslovit naše chovatelské stanice, které vám jistě poradí i schovem. A také si nezapomeňte přečíst o dalmatinovi v našem atlase psů.

přečteno: 4 858x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...